Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä gallerioiden talousvaikeudet johtuvat?

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona helsinkiläisgallerioiden talousvaikeuksista. Tanskalaisgalleristi Bo Bjerggaard arvosteli suomalaista galleriakenttää kovin sanoin. Taiteen ammattilaiset ottavat kantaa.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Kalle Kallio / HS
Ilona Anhava
Ilona Anhava

”Suurin ongelma Suomen kuvataiteessa tällä hetkellä on raha tai sen puute. En usko, että Suomessa on tällä hetkellä yhtään galleriaa, joka ei toimisi tappiolla. Järjestelmä, jossa suurin osa gallerioista ottaa taiteilijoilta vuokraa, on poikkeuksellinen, sellaista ei ole muualla. Se on syntynyt siitä, että ostavaa yleisöä on niin vähän.

Vuokragallerioita moititaan siitä, että ne rikastuvat taiteilijoiden rahoilla, mutta eivät varmasti rikastu. Ne eivät aina tee työtään parhaalla tavalla, mutta se on toinen asia. Ilman näitä gallerioita näyttelyitä olisi hyvin vähän.

Ongelma on myös se, että niillä joilla olisi älliä ostaa hyvää uutta taidetta, ei ole rahaa. Ne joilla on rahaa eivät ole kiinnostuneita tai he ostavat varman päälle. He eivät etsi uusia asioita, mikä näkyy gallerioiden ohjelmistossa.

Hyvä strategia olisi esittää varmoja kansainvälisiä nimiä, joiden tuotoilla sitten rahoitettaisiin kokeilevammat näyttelyt, niin kuin tanskalainen Bo Bjerggaard tekee. Siinä on vain se ongelma, että silloin pitäisi esittää epäkiinnostavia taiteilijoita, vain koska he ovat kuuluisia.

Todella varakkaille ihmisille teoksen korkea hinta on usein tae sen laadusta. Helpointa on myydä pieni ja kallis teos, maksimimäärä statusta minimikoossa sinne missä jo on kaikkea.”

Ilona Anhava, galleristi

Olli-Pekka Orpo
Outi Raatikainen
Outi Raatikainen

”Suomessa ei osata puhua taiteesta, ja se on hirveä sääli. Kykyä puhua kulttuurista ei ikään kuin lasketa sivistykseen kuuluvaksi. Taiteen kenttä arvostaa eniten kollegojen mielipiteitä, jolloin ollaan aika pienessä vesikupissa. Ulkopuolisia mielipiteitä väheksytään, ellei kyseessä ole rahoittaja.

Museot ja galleriat näyttävät usein ratkaisseen yleisön, jolle he haluavat puhua, vakiopiirin joka käy näyttelyissä ja avajaisissa. Tässä olisi etenkin gallerioille itsetutkiskelun paikka, koska ostavaa yleisöä olisi pakko laajentaa.

Isot instituutiot osaavat viestinnän ja markkinoinnin ja ovat edistyksellisiä. Pienempien toimijoiden osalta innovatiivista markkinointia näkee harvoin, samoin halua kehittää sitä. Asiat tehdään niin kuin ne aina ennenkin on tehty. Usein valitetaan markkinointiresurssien puutetta. Jos resurssit ovat pienet, niitä pitää lisätä tai käyttää mielikuvitusta. Oivaltava viestintä ei välttämättä maksa paljon.

Suomessa tehdään hienoja näyttelyitä. Viestintä ja markkinointi eivät yleensä ole missään suhteessa tähän panostukseen.”

Outi Raatikainen, viestintätoimisto Pink Eminence

Juhani Niiranen / HS
Raija Koli
Raija Koli

”Tarvittaisiin enemmän ja systemaattisempaa tukea, että Suomeen saataisiin hyvin toimiva galleriasysteemi, vahva taiteen välittäjäporras.

Työ- ja elinkeinoministeriö, joka tukee muiden luovien alojen toimijoita vientihankkeissa, on sulkenut nykytaiteen pois tuen piiristä. On todella erikoista, että galleriatoiminta on kokonaan opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksen alaista. He jakavat vain projektitukea, jonka pohjalta on vaikeaa rakentaa pysyviä kansainvälisiä suhteita. Frame jakaa myös tukea gallerioille, mutta se on kovin pientä. Asialle pitäisi tehdä jotakin.

Nykyisellään meillä on todella vähän gallerioita, jotka kykenevät lähtemään kansainvälisille taidemessuille, ja kun kunnon tukijärjestelmä puuttuu, heidänkin mahdollisuutensa ovat rajalliset. Messuille meno on kallista. Matkat, ständivuokrat, taidekuljetukset, asuminen ja messuosaston rakentaminen ovat iso investointi, ja myynnistä pitäisi vielä saada jonkinlaista voittoakin.

Läsnäolo messuilla olisi kuitenkin todella tärkeää. Messuilla eivät käy vain keräilijät, vaan myös museonjohtajat ja kuraattorit katsomassa mitä tapahtuu ja etsimässä kiinnostavia taiteilijoita näyttelyihin, biennaaleihin ja muihin epäkaupallisiinkin paikkoihin. Messunäkyvyydestä hyötyy taiteilija, hyötyy Suomi, hyötyvät kaikki.”

Raija Koli, Visuaalisen taiteen keskus Framen johtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat