Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cheek, osta taidetta! – taidegallerioita ei ole varaa menettää

Kulttuuri
 
Aino Frilander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Taiteilijapiireihin, ainakin tiettyihin, on sitkeästi juurtunut käsitys siitä, että kaupalliset galleriat riistävät pientä taiteilijaa (niinhän porvareilla – kulttuuriporvareillakin – on tapana).

Kun nousukaudella kuuman taiteilijan teokset käyvät kaupaksi vaikka suoraan työhuoneelta, tuntuu gallerian 50 prosentin myyntiprovisio epäilemättä kohtuuttomalta.

Lamassa galleriatoimintaa ei kuitenkaan voi parhaalla tahdollakaan väittää riistoksi: Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkona, ettei yksikään Helsingin isoista gallerioista onnistunut viime vuonna pääsemään voitolle.

Vaatii kulttuuritahtoa pitää yllä galleriaa tappiovuodesta toiseen. Hyvinä vuosina tehdyt voitot ovat sulaneet pois vuosia sitten, joten nyt galleristi joko kaivaa kuvettaan (jos on mitä kaivaa) tai elää säästöliekillä saadakseen jatkettua toimintaansa – rakkaudesta taiteeseen.

Ammattimainen galleriatoiminta on tietysti liiketoimintaa, ja liiketoiminnassa on riskinsä. Silti gallerioiden vaikeuksia ei voi ohittaa olankohautuksella.

Laadukkaiden gallerioiden olemassaolo on suomalaiselle taiteelle elinehto. Niiden ansiosta osa taiteilijoista voi työskennellä muutenkin kuin apurahojen varassa.

Parhaassa tapauksessa tarkkavainuinen galleristi löytää lupaavat taiteilijat, markkinoi heidän teoksiaan ja kehittää pitkäjänteisesti heidän uraansa, sillä siitä hyötyvät sekä taiteilija että galleristi. Mitä paremmin galleria pärjää taloudellisesti, sitä paremmin se voi taiteilijaa tukea.

Galleristit ovat myös suomalaisen kuvataiteen kansainvälistäjiä, ja kulttuuriviennin hiteistä on turha unelmoida ilman heitä.

Netti toki auttaa, mutta harva taiteilija onnistuu hankkiutumaan kansainvälisen huomion kohteeksi omin avuin. Tarvitaan galleristin verkostoja, asiantuntemusta ja mieluusti myös mahdollisuutta lyödä rahaa tiskiin silloin, kun hetki on oikea ja taiteilijan päästävä messuille tapaamaan kuraattoreita ja keräilijöitä.

Meille muille, ei-taiteilijoille ja ei-galleristeille, galleriat tarjoavat tänäkin viikonloppuna lähes sata taidenäyttelyä pelkästään pääkaupunkiseudulla. Taso vaihtelee, kuten aina, mutta sisäänpääsy ei maksa mitään.

Ota siis sunnuntaina asiaksesi käväistä galleriassa!

Ja jos taskun pohjalla sattuu olemaan ylimääräistä (katson nyt vaikkapa teitä, Jare ”Cheek” Tiihonen ja ansiotulolistojen kärjessä keikkunut Supercell-pelisuunnittelija Lasse Louhento ) – harkitse jonkun omaa silmääsi hivelevän teoksen ostamista sohvan päälle. Ei sen arvo välttämättä osakkeita nopeammin nouse, mutta saattaa tarjota jotain, mihin osakkeet eivät pysty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat