Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun joululaulu sai sähköt

Kulttuuri
 
Mitro Härkönen
Monet klassikkolevytykset on pakko kaivaa taas esiin joulun lähestyessä.
Monet klassikkolevytykset on pakko kaivaa taas esiin joulun lähestyessä. Kuva: Mitro Härkönen

Epäilen, että joulumusiikin vihaajia on enemmän kuin niitä, jotka pystyvät enemmän tai vähemmän vakavissaan kuuntelemaan joulusesongin musiikillisen pitopöydän herkkuja.

Jakolinjojakin on vaikka kuinka: vakavasti otettava ihminen, kriitikosta puhumattakaan, kuuntelee joulun aikaan korkeintaan Renée Flemingin, Jessye Normanin, Anne Sofie von Otterin, Plácido Domingon tai Roberto Alangan hengellisiä levytyksiä.

Niin minäkin. Ensimmäinen adventti on pakko aloittaa Johann Sebastian Bachin jouluoratoriolla Weihnachtsoratorium (BWV 248). Kyytipojaksi käy hyvin Anne Sofie von Otterin iki-ihana Koppången albumilta Home for Christmas. Joulu ilman niitä on teeskentelyä.

Itse sivakoin sisäinen tonttulakki päässä mieluusti myös jakolinjan sillä puolen, jossa joulumusiikki on saanut sähköt – vähän samaan tapaan kuin Bob Dylan sähköisti akustisen perinnefolkin heinäkuussa 1965 Newportissa. Moni rock- ja soulartisti on tehnyt aivan kelvollisia joululevyjä. Maistelen noita herkkuja estoitta, vaikka kaikki ei sentään käy minullekaan.

Joskus kannattaa hiljentyä ja kysyä itseltään, mitä lopulta inhoaa, jos inhoaa kategorisesti joulumusiikkia.

Osa perversioni suomasta mielihyvästä on etsiä joulun musiikkipitopöydän tarjonnasta aitoja helmiä eikä poimia arvottomia lasihelmiä, jotka on silattu katinkullalla. En liioin haarukoi pitopöydästä liian äiteliä sävellyksiä tai sovituksia.

Sähköisen joulun ensimmäisiä pakollisia valintoja heti huomenna sunnuntaina ovat Carly Simonin raa’an herkkä The Land of Christmas (Mary), Lynyrd Skynyrdin raukea tykitys Santa Claus Wants Some Lovin’ ja Mick Jaggerin Alfie-elokuvasta tuttu Lonely Without You – This Christmas, jossa soi pikemmin Rollareiden kuin joulun henki.

Prrr. Prr. Anteeksi. Puhelu Korvatunturilta. Joulupukki halusi muistuttaa, että älä unohda mainita The Poguesien ja Kirsty MacCollin legendaarista vetoa Fairytale of New York (1987). En unohda.

Pyydän, että joulupukki muistaisi vastaavasti kuunnella Coldplayn neliminuuttisen joulubiisin Christmas Lights (2010).

Entä kokonaiset albumit? Ei tarvitse olla mikään Petteri Punakuono tajutakseen, että harva artisti tai yhtye pystyy saamaan aikaiseksi rikkumatonta kokonaisuutta. Poikkeuksia toki on. Tässä kaksi: Melissa Etheridgen A New Thought for Christmas ja Ledisin It’s Christmas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat