Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Uusi luonnonlapsi” haastaa kilpailukonkarit Sibelius-välierissä

Kulttuuri
 
Sibeliuksen lapsenlapsenlapsi ällistyi viulukilpailusta
Sibeliuksen lapsenlapsenlapsi ällistyi viulukilpailusta
Jean Sibeliuksen tyttärentyttärenpoika, viulutaiteilija ja lehtori Jaakko Ilves on ällistynyt Sibelius-viulukilpailun "huiman kovasta tasosta", samoin muut asiantuntijat. Esimerkiksi aasialaistaustaisten huippulahjakkuuksien taso on odotetun erinomainen. HSTV tapasi heistä Yoshida Minamin ja Nancy Zhoun. Toimittaja: Vesa Sirén HS. Kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu HS.

Sibelius-viulukilpailusta on löytynyt ”uusi luonnonlapsi”. Hän puhuu pienellä äänellä vähän ujosti oheisen HSTV-videon loppupuolella, mutta soittaa sitä rohkeammin lavalla.

Kyse on vasta 17-vuotiaasta japanilaisesta Minami Yoshidasta.

”Kilpailun kuopus osoittautui aikamoiseksi lavaleijonaksi ja luonnonlapseksi, mitä ehkä Nancy Zhou edusti viisi vuotta sitten”, viulutaiteilija ja pedagogi Minna Pensola pohti alkuerän jälkeen samalla HSTV-videolla. Nancy Zhou on jälleen mukana. Viimeksi hän nousi finaaliin.

”Tämä nuorin kilpailija, japanilaistyttö, teki hyvin suuren vaikutuksen. Nancysta olen pitänyt ennenkin ”, toteaa myös Sibeliuksen tyttärenpojanpoika, viulumusiikin lehtori ja vuoden 2005 Sibelius-kilpailun tuomari Jaakko Ilves pohti samana päivänä oheisella videolla.

Jännitettävää siis riittää. Pekko Pulakka on jo soittanut välieräosuutensa perjantaina, ja toinen välieriin noussut suomalainen Sara Etelävuori soitti lauantaina klo 18. Hänen tunnelmiaan löydät tämän linkin haastattelusta.

He kaikki ovat kovassa seurassa. Kansainvälisen Sibelius-viulukilpailun välierissä on useita kilpailijoita, jotka ovat jo muiden merkittävien kilpailujen finalisteja, jopa voittajia. Kokenut Xiao Wang soitti lauantaina klo 10. Wang on aikaisemmin voittanut Szigeti-kilvan vuonna 2012 ja noussut myös sen jälkeen palkinnoille. Kehuja hän on saanut jo New York Timesia myöten. Sunnuntaina klo 10 puolestaan esiintyi Sibelius-finaliin 2010 ja esimerkiksi Moskovan Tšaikovski-kilpailun finaaliin tänä vuonna noussut Bomsori Kim. Sunnuntaina klo 18 soittaa puolestaan Sendai-kilvan voittaja ja äskettäisen Joachim-kilvan kakkonen Richard Lin. Hänenkään nousemisensa finaaliin ei olisi kansainvälisille viulupiireille yllätys.

Kilpailun suolana ovat kuitenkin yllätykset ja uusien nimien nousu valokeilaan. Siksi 17-vuotiaan Minami Yoshidan kehitykseen kohdistuu nyt mielenkiintoa. Toinen ehkä vielä huikeampi tapaus välierien perusteella on sunnuntaina häikäissyt nuori kanadalaisviulisti Kerson Leong.

HS.fi kertoo finalistien nimet sunnuntaina klo 21.30. jälkeen. Finaalit ovat maanantain välipäivän jälkeen Musiikkitalossa 1.–3. joulukuuta klo 18.

Heikki Tuuli
Minami Yoshida soittaa Sibelius-viulukilpailun välierissä lauantaina klo 11.
Minami Yoshida soittaa Sibelius-viulukilpailun välierissä lauantaina klo 11.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat