Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Löytyykö kaupunkisi listalta? Ei ole merkityksetöntä, kenen kotiseuduista kirjoissa kerrotaan

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Pertti Jenytin
rhaisimmat mökit Kivinokkaan on rakennettu 1930-luvulla.
rhaisimmat mökit Kivinokkaan on rakennettu 1930-luvulla. Kuva: Pertti Jenytin

Kumpi on sinusta kiinnostavampaa: mitä tapahtuu vai missä tapahtuu?

Minulle vastaus on usein jälkimmäinen, ainakin mitä kirjallisuuteen tulee.

Joskus miljöökuvaus on parasta koko teoksessa.

Eräs huippusuorituksista on Mikko Rimmisen Pölkky-romaani, jossa päähenkilö vaeltaa pitkin Kaisaniemen kenttää ilmiömäisellä hitaudella. Esimerkiksi takaa-ajetun päähenkilön matka Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan portilta kasvihuoneen ovelle kestää yksitoista sivua.

Tämän jälkeen hidastettua piinaa kestää vielä kolmisenkymmentä sivua, kunnes lummehuoneeseen päätynyt päähenkilö sivulla 364 pelastuu, ja kirjailija päästää käsistään yhden megalomaanisen virkkeen:

"Ympärillä kasvihuoneet kuulostivat palaavan jälleen elämään omaa elämäänsä: kuului veden tippumista, lirinää ja läiskintää, kahahduksia ja tussahtelua valtavien lehtien liikahdellessa pimeässä kuin joidenkin äärimmäisten olentojen horteiset raajat, surinaa sihahtelua kasvihuoneiden metallirankaa pitkin edestakaisin kiirivää kumeaa kalahtelua ja kaiken yllä tai mahdollisesti alla eräänlaista vaimeaa, hidasta huohotusta joka kuulosti lähinnä siltä kuin myös koko laitoksen sielu olisi ryhtynyt hengittämään huojentuneena kaiken riehumisen nyt päätyttyä."

Koskaan ei kasvihuone ole ollut entisellään kirjan luettunani.

Myös kotikulmieni Kallion seutuja kuvataan kirjallisuudessa kiitettävällä tarkkuudella. Voin valita haluanko lukea siitä vaikkapa sota-aikojen (Ohrana) sotien jälkeiseen ajan (Elämänmeno), 1970-luvun (Sonja O. kävi täällä) tai nykyajan (Pussikaljaromaani) perspektiivistä.

Muutamia mainitakseni.

Kalliokuvan kirjallinen päivittäminen onkin ollut tarpeellista, sillä pitkään historialliset romaanit ovat pitäneet yllä kuvaa työläiskaupunginosasta, vaikka todellisuus on aikoja sitten jyrännyt duunarien yli.

Ehkä se Suuri Suomalainen Hipsteriromaanikin jossain Rytmin pöydässä parhaillaan kehkeytyy.

Paljon on myös paikkoja, joita ei kuvata juuri lainkaan. Viimeisimmän HS Teeman (5/2015) mukaan uusien romaanien tapahtumat sijoittuvat etelän kaupunkeihin. Vaikka jokainen kunta on jossain historiansa vaiheessa mainittu ainakin yhdessä romaanissa, suurin osa suomalaisista on vailla tuoretta kuvausta kotiseudustaan.

Helsingistä uudet romaanit esittelevät muun muassa Tattarisuon, Munkkiniemen, Hietaniemen hautausmaan, Roihuvuoren, Lauttasaaren, Lasipalatsin ja Kallion. Useammissa kuin yhdessä romaanissa esiintyvät myös Turku, Espoo ja Kotka. Muita tuoreita tapahtumapaikkoja ovat Sipoo, Lohja, Forssa, Naantali, Rauma, Vaasa, Kolari ja Inari.

Muu Suomi jää paitsioon.

Miten suomalaiskaupunkeja sitten on kuvattu? Kirjallisuustutkija Pertti Karkaman mukaan eri aikoina eri tavoin. Hänen mukaansa esimerkiksi Waltarin Surun ja Ilon kaupunki (1936) vielä esitti kaupungin kauniina ja luonnonläheisenäkin maisemana, mutta 1950- ja 1960 -luvulla alkoi kuvauksessa korostua juurettomuus ja levottomuus. Seuraavilla vuosikymmenillä siirryttiin tavallisen kaupunkielämän kuvaamiseen muun muassa Hannu Salaman, Alpo Ruuthin ja Pirkko Saision johdattamina.

Hannu Ahon romaania Saaraa (1977) Karkama pitää hyvänä esimerkkinä. Siinä Tampere on päähenkilölle ikävystyttävän tuttu ja rajoittava kotikaupunki, Helsinki väkivaltainen, mutta suuruudessaan kiehtova suurkaupunki, ja Turku rauhan tyyssija, jossa eheytyä pääkaupunkikokemusten jälkeen.

Kiinnostavaa onkin pohtia, miten kuva kaupungeista on neljässä vuosikymmenessä muuttunut.

No, ainakin rikoskirjailija Reijo Mäki on tuonut Turkuun rauhattomampaakin meininkiä.

Myös maaseudun kuvaaminen on muuttunut luontoidyllistä realistisempaan suuntaan.

Mitenkään väistämättä romaaniin pääseminen ei mielikuvaa alueesta paranna. Kirjallisuudentutkija Mirka Ahonen on tutkinut kaupunkitilaa ranskalaisessa kirjallisuudessa. Ranskassa on kuvattu 1980-luvulta lähtien paljon lähiöitä, ja kirjoista monet ovat olleet pohjoisafrikkalaistaustaisten maahanmuuttajien kirjoittamia.

Ahosen mukaan romaanien keskeisinä teemoina ovat ongelmat, kuten rasismi, sosiaalinen epäoikeudenmukaisuus, poliisiväkivalta, köyhyys, työttömyys, päihteet sekä naisten kokema seksuaalinen väkivalta.

Positiivista on, että tieto ongelmista on antanut mahdollisuuden puuttua niihin, ja nykyisin monet teokset rakentavat jo positiivistakin kuvaa lähiöstä.

Onko romaanin sivulle pääsemisestä siis enemmän haittaa vai hyötyä?

Hyötyä.

Ensinnäkin kaunokirjallinen tulkinta alueesta antaa sen asukkaille mahdollisuuden tarkastella kotiseutuaan ja itseään uudesta näkökulmasta, usein ylpeydelläkin.

Hyvässä tapauksessa kirjajulkisuus pönkittää myös turismia. Meksikon hallitus maksoi uuden Bond-elokuvan tekijöille parikymmentä miljoonaa saadakseen Mexico Cityn kuviin, ja samanlainen noste toiminee kirjoissakin.

Näkymättömyys puolestaan tuottaa samoja ongelmia kuin mistä maailman syrjäalueet kärsivät. Esimerkiksi Afrikka näyttäytyy niin mediassa kuin kirjallisuudessakin usein eksoottisena kurjuutena, Latinalainen Amerikka taas huumesotien näyttämönä.

Vastaavat stereotypiat taitavat olla tuttuja niin saamelaisille kuin itähelsinkiläisillekin.

Romaani voi tehdä paikasta merkityksellisen, mutta toisinpäinkin voi käydä. Itse huomasin tämän ostaessamme keväällä pikkuruisen mökin Kivinokasta, työväestön perinteiseltä virkistysalueelta Herttoniemestä.

Myöhemmin kaivoin Kjell Westön Missä kuljimme kerran -romaanin uudelleen esiin. Sivulla 339 duunari Allu Kajanderilla on oma mökki valmis:

”Se ei ollut hääviä mutta vajat antoivat parempaa sateensuojaa kuin havumajat ja ohuiksi hiutuneet teltat, ja niissä pystyi säilyttämään makuupusseja ja vaihtovaatteita ja priimuskeittimiä, eikä muuta tarvittu, sillä olihan heillä koko avoin ja ihmeellinen taivas jonka poikki kesäpilvet kulkivat ja jonka alla koko Helsinki hengitti vain muutaman kivenheiton päässä, ja samalla saattoi panna silmät kiinni ja kuulla honkien huminan ja laineiden liplatuksen, ja se jolla oli vahva mielikuvitus saattoi kuvitella että oli Kuusamon tai Peitsamon aarniometsissä siellä kaukana pohjoisessa.”

Heti tuntui kirja tärkeämmältä.

Heti tuli Kivinokkaa ikävä.

Lähteet: Paikkoja ja tiloja (Turun yliopisto 1998), Mirka Ahonen: Ranskan lähiöt ja lähiökirjallisuus (kolumni Suomen Kaupunkitutkimuksen Seuran sivulla 28.11.2014)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat