Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Emmanuel Tjeknavorian huumasi jälleen Sibelius-viulukilpailun yleisön

Kulttuuri
 
Arttu Luhtala / HS
Välieräpaikka vahvisti Pekko Pulakan itseluottamusta ja sai hänet vapautumaan.
Välieräpaikka vahvisti Pekko Pulakan itseluottamusta ja sai hänet vapautumaan. Kuva: Arttu Luhtala / HS

Pekko Pulakka aloitti Jean Sibelius -viulukilpailun välierät perjantaina Konservatorion salissa. Alkukilpailussa vaivannut kilpailujännitys tuntui kokonaan kadonneen.

Välieräpaikka vahvisti Pulakan itseluottamusta ja sai hänet vapautumaan. Hän nousi uudelle tasolle.

Prokofjevin viulusonaatin Pulakka soitti niin hyvin, ettei juuri paremmasta väliä.

Pulakka loihti sonaatin neljästä osasta kontrastoivia kuvia ja vangitsi teokseen sille ominaista venäläisten satujen tunnelmaa. Laulavaa lyyristä hiljaisuutta ja kiihkeiden rytmien hakkaavaa demoniaa oli oikeassa suhteessa.

Hitaisiin osiin Pulakka ei pysähtynyt, vaan antoi niiden liikkua eteenpäin. Pulakan otteessa säilyi teoksen uusklassisen tyylin vaatima kirkkaus, myös rytmisesti rajuissa jaksoissa.

Pulakka on Turun filharmonisen orkesterin uusi konserttimestari. Hänessä on tehtävän vaatimat hyveet: rauhallinen ja luotettava olemus, esimerkillinen tarkkuus ja kontrolli sekä solakan vivahteikas, hienostuneesti laulava viulusointi.

Tyynen ulkokuoren alla kuohahtelee temperamentikkaasti tarpeen tullen. Sibeliuksen kaksi humoreskia lennähteli ja laulahteli sibeliaanisesti. Virtuoosnumerona oli Ysaÿen kuudes soolosonaatti, jonka konstikkaita kiemuroita ja kaksoisotteita Pulakka kutoi tyylikkäästi ja sangen taiturillisesti.

Samanhenkisenä hyvänä pianistinaan Pulakalla oli Mikael Kemppainen.

Pulakkaa seurasi yksi kilpailun voittajakandindaateista, häikäisevän taiturillinen ja musikaalinen venäläis-ranskalainen Fedor Rudin.

Rudin soitti aluksi saman kilpailun tilausteoksen kuin Pulakka. Namin Taste for the Arts oli Pulakan käsissä vielä eri soittatapojen, outojen sointien ja äkillisten viuhahdusten täsmällinen tutkielma.

Rudin puolestaan teki Namin teoksesta hiljaisten sointisävyjen runoutta

Janácekin viulusonaatti puhkesin soimaan valloittavan raikkaana ja luonnollisena. Sointisävyt, melodisten linjojen vivahteet, rytmisykkeet, suvannot ja kiihkeät nousut vaihtuivat kuin täysin spontaanisti.

Rudinin duokumppani oli Juhani Lagerspetz, joka havahtui ja innostui tekemään eloisaa, vuorovaikutteista kamarimusiikkia. Alkuerässä kilpailun pianistit tyytyivät vielä yleensä säestäjän rooliin.

Sibeliuksen humoreskeissa Rudin leikitteli huolettoman virtuoosisesti kepeillä taiturikäänteillä ja sibeliaanisilla melodiavärityksillä.

Saint-Saënsin ja Ysaÿen Caprice sur l’Etude en forme de valse oli bravuuri-ilotulitus, jollaista kuulee harvoin. Siinä oli oikuttelevan valssin salonkicharmia, akrobaattisia rytmipyörteitä ja välähteleviä vasemman käden staccatoja.

Loppunousun juoksutukset ja muut taiturikulut kiisivät ihmeellisen nopeasti ja erehtymättömän tarkasti. Rudinin upeaääninen viulu hehkui myös vauhdin itsevarmassa hurmassa lumoavan kauniisti ja hallitusti.

Saksalainen Friederike Starkloff todisti Waxmanin Carmen-fantasialla, että myös hän on valloittava virtuoosi. Loppunousu kiisi vaikuttavan huimaa vauhtia. Viulun sointi olisi voinut olla siloisempi.

Prokofjevin ensimmäisen viulusonaatin venäläiseen maailmaan Starkloff ei päässyt oikein sisään. Hänen viulunsa soi lyyrisissä asteissa kauniin vivahteikkaasti, mutta jos tarvittiin voimaa, sointiin tuli hiekkapaperimaista karheutta.

Sonaatti jäi hieman raskaaksi ja ja hitaahkoksi, eikä kulkenut hitaissa osissa eteenpäin.

Kilpailun tilausteoksista Starkloff oli valinnut ohjelmaansa del Pinon Jardin de lágrimas -flegeolettikappaleen, jonka kyynelten puutarhan tunnelmat sopivat hänen herkälle taiteilijaluonteelleen. Humoriskit olivat kepeän runollisia.

Myös yhdysvaltalainen Elly Suh osoittautui huipputason taituriksi. Paganinin Nel cor più non mi sento (En tunne enää sydämessäni) ällistytti ja ihastutti yleisöä taikatempuillaan.

Beethovenin Es-duuri-sonaatti eteni klassisen soittoiloisena ja energisesti säteilevänä hyvässä yhteistyössä Lagerspetzin kanssa.

Yhdysvaltalainen Stephen Tavani on hieman samantapainen konserttimestarityyppi kuin Pulakka: notkean kaunisäänisesti, tyylikkään linjakkaasti ja vivahteikkaasti soittava kurinalainen muusikko.

Tšaikovskin Valse-Scherzossa Tavani ei noussut virtuoositasolle. Hän soitti sitä näppärästi, mutta varovaisesti. Staccatojen ja spiccatojen tasaisuudessa ja nopeudessa olisi vielä hiottavaa.

Lagerspetz oli myös Tavanin pianisti.

Viirtuoosikategoriaan kuuluu myös ukrainalainen Diana Tišchenko. Paganinin Le streghe (Noidat) -kappaleessa oli paljon viulistista velhoutta, joskaan aivan nappiin kaikki nopeat taiturikuviot ja huikeimmat juoksutukset eivät menneet.

Prokofjevin ensimmäisessä viulusonaatissa Tišchenko oli kotoisalla maaperällä, sillä olihan Prokofjev syntyisin nykyisestä Ukrainasta. Esityksessä oli tunnelmallista värikkyyttä ja ilmaisuvoimaisia kontrasteja. Naoko Ichihashi oli sekä Starkloffin että Tšchenkon pianisti. Molemmat vaikuttivat pitäneen yhteistyöstä.

Yleisön suurin suosikki on armenialais-itävaltalainen Emmanuel Tjeknavorian. Bravoota huudettiini innokkaasti lähes kaikille perjantain kilpailijoille, muttei kellekään niin villisti kuin Tjeknavorianille. Ketään toista ei taputettu kumartamaan kolmea kertaa.

Waxmanin Carmen-fantasin jälkeen yleisö oli huumaantunut, lyöty aivan ällikällä.

Tjeknavorian taituruus oli hämmästyttävän vapaata ja leikkisää. Jokainen Carmen-tarinan vaihe sai oman kutkuttavan dramaattisen melodisen värisävynsä ja rytmisen luonteensa.

Loppukiriä kuunteli aivan ihmeissään. Miten on mahdollista, että sitä voi soittaa näin mielettömän nopeasti, aina yhtä kipinöivän tarkasti ja vielä huolettomasti hymyillen?

Yhdessä Lagerspetzin kanssa Tjeknavorian loihti Debussyn viulusonaattiin häilyväää ja välkkyvää runoutta. Kuulaat melodiat ja värähtlevät rytmit putkahtivat esiin, katosivat saman tien ja palasivat hetkeksi. Yhtäkkiä purkautui äkillisiä jännitteitä, jotka nekin haihtuivat.

Sibeliuksen humoreskejä Tjeknavorian taituroi hurmuri-tyyliin. Namin Taste for Arts -teoksessa hän taikoi salaperäisten sointisävyjen hiljaisuuden maailman.

Tjeknavorian löytää kuin itsestään joka teoksen melodisen, soinnillisen ja rytmisen kielen. Hänen kirkkaankauniisti säteilevän viulunsa väriasteikko tuntuu ehtymättömältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat