Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Grassin jäähyväiskirja ilmestyi postuumisti

Kulttuuri
 

Berliini

Huhtikuussa kuolleen Günter Grassin postuumisti ilmestynyt viimeinen teos Vonne Endlichkait (Lopullisuudesta) on koskettava jäähyväiskirja. Se koostuu proosasta, lyriikasta ja lyijykynäpiirroksista, on täynnä huumoria ja itseironiaa, kun kirjailija tarkastelee ympäristöään ja kehon rappeutumista, harjoittelee jäähyväisten jättämistä.

”Ei vielä niin, että (kirjailijalla) olisi kiire”, hän kirjoittaa, ja odottaa: ”Kuinka kauan vielä? Ja miksi ylipäätään”. Mutta sitten hän saa taas voimia luoda uutta. Vaivatonta se ei ole, kun ”sanat pureskeltuina hajoavat”.

Piirrokset kertovat nekin elämän rajallisuudesta; kuivuneita lehtiä, kuolleita lintuja. Vieraaksi kirjailija tuntee itsensä nykymaailmassa, missä ”kaikki rimpuilevat verkossa”. Ja hänen lapsenlapsensa ihmettelevät vaarin rakasta ja tarpeellista työvälinettä, Olivetti-kirjoituskonetta.

Teoksen pisin proosakappale kertoo puusepältä tilatuista kistuista eli arkuista. Mäntyä vaimolle, koivua kirjailijalle. Kumpikin asettuu omaansa. Täytyyhän niitä kokeilla. ”Sinä näytit niin tyytyväiseltä”, totesi vaimo.

Grass ei olisi Grass, jos hän ei arvostelisi. Mutta myös siinä on uusi surullinen sävy. Runossa Fremdenfeindlich (Muukalaisviha) kirjailija muistelee, kuinka myös toisen maailmansodan jälkeen miljoonille kotinsa menettäneille huudettiin” menkää sinne, mistä tulitte”.

Lopuksi kirjailija palaa lapsuuteen, Danzigiin, itäpreussin murteeseen. Itäpreussi ei ole kalskahtavaa marssikieltä, vaan pehmeästi soljuvaa saksaa, joka ”lämmitti”. Lapsuutensa murteella kirjailija sitten toteaa: ”Nu is futsch un vorbai” (Nyt on ollut ja mennyt).

Kirjan tarkoin suunnitellusta ulkoasusta vastaa kansainvälisesti arvostettu Steidl-kustantamo yhdessä Grassin kanssa. Göttingenissä olevan kustantamon viereisessä talossa avattiin äskettäin Grass-arkisto.

Günter Grass: Vonne Endlichkait. Steidl. 172 s.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat