Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukuvalmentaja palveluksessanne

Kulttuuri
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Taannoinen lehtiartikkeli (HS 22.11.) kirjastojen lukemisvalmentajista sai minut ihastelemaan, miten laaja-alaista kirjallisuuspalvelua Suomessa nykyään on tarjolla – ja ihan ilmaiseksi.

Havahduin tähän myös maanantai-iltana pohjoishelsinkiläisessä Tapanilan kirjastossa, kun kerroin vuoden Finlandia-ehdokkaista, ja kuusikymmentä ihmistä kuunteli herkeämättä. Samassa paikassa kaksi päivää myöhemmin neljätoista naista keskusteli lukupiirissä kiivaasti Marjo Niemen muutaman vuoden takaisesta romaanista Ihmissyöjän ystävyys.

Olen siis itsekin osa tätä palveluverkostoa! Omalta osaltani tosin nykyään niin muodikkaan kolmannen sektorin edustajana.

Se sopii minulle mainiosti. Perspektiiviä ja ammattitaitoa kirjallisuudesta on kertynyt, ja sitä voi mainiosti käyttää muuallakin kuin sanomalehden kulttuurisivuilla.

Ei liene palkitsevampaa kokemusta kuin esitellä vaikkapa Minna Canthia tai Aino Kallasta lukijoille, joiden suhde suomalaisiin klassikoihin voi olla melko ohut – ja huomata, miten voimallisesti teksti heihin osuu ja iskee, yli sadankin vuoden takaa.

Samalla kriitikko oppii paljon erilaisista lukijoista ja lukutavoista. Tätä varten on hyödyllistä pysyä myös verkon runsaan kirjablogitarjonnan perässä. Sekin on kehittynyt muutamassa vuodessa valtavasti, tuonut kirjalliseen keskusteluun kokonaan uusia ääniä.

Osa niistä on todellisten oman asiansa eksperttien, osa täydellisten maallikoiden ääniä. Mutta liki kaikki suhtautuvat kirjallisuuteen vakavasti ja intohimoisesti, ja siksi niitä kannattaa kuunnella.

Suomalaiseen lukemiskulttuuriin kuuluu kuitenkin yhä vahvasti (monta muuta maata enemmän) vankka usko nimenomaan asiantuntijoiden käsityksiin, jopa kirjalliseen kaanoniin. Meillä luetaan ja kuunnellaan tarkasti, mitä esimerkiksi palkintoraadit, kritiikki ja muu media kirjallisuudesta sanovat.

Koko ajan kasvavan blogistanin keskellä tämä lämmittää kulttuuritoimittajan ja kriitikon sydäntä: meitäkin tarvitaan yhä.

Eihän sen kätevämpää tai nopeampaa lukuvalmentajaa oikeastaan ole kuin sanomalehden kirjallisuuskritiikki. Se ilmestyy usein samaan aikaan kuin uutuusteos, mutta voi yltää analyysissaan myös kauas taaksepäin, vaikka läpi kulttuurihistorian.

Se esittelee ja analysoi yhtä kirjaa, mutta voi halutessaan myös sijoittaa sen tekijänsä, kielialueensa tai koko maailmankirjallisuuden kontekstiin. Ja osoittaa siten lukijalleen yhä uusia reittejä, yhä uusien haastavien ja palkitsevien elämysten äärelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat