Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jazzin tarinankertoja Los Angelesista

Kohuttu ja kehuttu Kamasi Washington esiintyy Helsingissä maanantaina.

Kulttuuri
 
Santiago Felipe
Kamasi Washington esiintymässä viime elokuussa New Yorkissa.
Kamasi Washington esiintymässä viime elokuussa New Yorkissa. Kuva: Santiago Felipe
Kuka?

Kamasi Washington

 Saksofonisti Kamasi Washington, 34, on losangelesilainen jazzmuusikko, bändinjohtaja ja säveltäjä. Soittaa pääasiassa tenorisaksofonia.

 Washington on soittanut muun muassa Snoop Doggin, Chaka Khanin, George Duken, Nasin, Flying Lotusin, Wayne Shorterin, Herbie Hancockin, Raphael Saadiqin, Lauryn Hillin ja Kendrick Lamarin kanssa. Hän on sovittanut Lamarin To Pimp a Butterfly -levyn.

 Hän on valmistunut UCLA:sta, jossa hän opiskeli sävellystä.

Aina toisinaan jazzartisti ylittää populäärimusiikin uutiskynnyksen, yleensä tekemällä levyn, joka aidon cross-overin hengessä onnistuu sähköistämään yleisön jazzin pienen harrastajakunnan ulkopuolella.

Nyt se artisti on losangelesilainen Kamasi Washington, 34.

Ja se levy, ai ai ai. Sitä on vaikea tiivistää yhdeksi lauseeksi. Osittain siksi, että sen kesto on lähes kolme tuntia. Sen nimi kertoo oleellisen: The Epic.

Washingtonin eeppinen paketti on matka halki mustan amerikkalaisen musiikin, mutta mitään oppikirjamaista siinä ei ole.

Se soljuu niin kuin vain kuoron, ison jazzbändin ja jousisektion kuljettama musiikki voi soljua, turvautuen gospelin, klassisen musiikin, hard bopin ja isosti soivan 1970-luvun spirituaalisen jazzin keinoihin, soulia unohtamatta.

Musiikki on samalla svengaavaa ja ylevöittävää. Kuunnellessa ei tule edes katsottua kelloa, vaikka mittaa sillä on enemmän kuin Emerson, Lake & Palmerin livelevyllä.

”Me teimme sen kahdessa osassa”, Los Angelesista puhelimitse tavoitettu Washington kertoo.

”Tein sen sellaisten soittajien kanssa, joiden kanssa olin kasvanut, joiden kanssa olimme kehittäneet oman tyylin soittaa – käytännössä soittamalla yhdessä koko elämämme ajan”, hän kuvailee.

Näihin soittajiin kuuluu muun muassa basisti Stephen ”Thundercat” Bruner, joka Washingtonin ohella on yksi Los Angelesin virkeän jazz- ja funkscenen uusia kiintotähtiä. Hän ei ole Washingtonin kiertuebändissä mukana (tosin hänen veljensä rumpali Ronald Bruner on), mutta tulee Helsinkiin keikalle muutaman päivän Washingtonin jälkeen.

Washingtonin lailla hänen bändikollegansa ovat Los Angelesin musiikkikoulujen kasvatteja, usein toisen polven muusikkoja ja Kalifornian nykyistä studiomuusikkoeliittiä.

Ei niin, että vanhat kliseet sieluttomista sessiomuusikoista pätisivät tähän joukkoon.

”Meidän soittomme on hyvin vapaata ja avointa, se muuttuu ja virtaa ja sen halusin tavoittaa myös levyllä. Tietysti siellä on paljon myös sävellettyjä osia. Pääaineeni yliopistossa oli sävellys”, hän kertoo.

The Epic ei ole nimeltään ”eepos” vain mittansa takia. Washington kuljettaa sen läpi tarinaa Vartijasta, The Guardista.

”Olin oikeasti ajatellut, että tämä olisi yhden levyn albumi, mutta sitten se kertomus tuli mukaan kuvioihin. Siitä tuli ikään kuin sivuprojekti – kun levy oli valmis, minulla oli sen kyljessä tämä siisti tarina. Joten sitten päätin julkaista levyn kolmella levyllä, koska en halunnut rikkoa sitä tarinaa. Siksi levyn nimi on The Epic”, hän sanoo naurahtaen.

Kappaleet kuten Malcolm’s Theme kuitenkin liittävät sen mustaan amerikkalaiseen historiaan ja sitä kautta myös Washingtonin omaan elämään.

”Kasvaessani Los Angelesin South Centralissa, paineet mustille nuorille olivat kovat – oli helppoa kehittää negatiivinen minäkuva ja sitä kautta negatiivinen elämä. Olin jo matkalla sitä kohti, mutta kaksi asiaa muutti elämäni – ystävältäni saama Art Blakeyn kokoelmakasetti ja lukiossa saamani Malcolm X:n elämäkerta.”

Kamasi Washington The Circusissa (Salomonkatu 1–3) ma 30.11. klo 20.30 Thundercat Tavastialla (Urho Kekkosenkatu 4 – 6) 2.11. klo 20.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat