Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibelius-kisan välierästä tuli huikea virtuoosikisa

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Jean Sibelius -viulukilpailun välierässä pääpaino lienee periaatteessa viulusonaatissa, jolla mitataan kamarimusiikillisia taitoja.

Konservatorion salin yleisö odottaa kuitenkin aina innoissaan kilpailuohjelman päättävää romanttista taiturinumeroa.

      Ne kuuluvat koko kilvan viihteellisimpään antiin.

Haltioituneita suosionosoituksia bravo-huutoineen on kuulunut lähes jokaisen virtuoosikappaleen jälkeen. Taso on huikea.

Virtuoosikisan johtopaikkoja pitävät ranskalainen Fedor Rudin ja itävaltalainen Emmanuel Tjeknavorian. Molemmat ovat hämmästyttäviä viulutaikureita ja vauhtihirmuja. Oli vauhti miten hurja tahansa, kumpikin pitää jalosäihkyisten viulujensa äänen kvaliteetin aina hallinnassaan.

Rudin ja Tjeknavorian eivät ole teknisiä raketteja, vaan ennen kaikkea valloittavia, spontaaneja ja lämpimiä muusikoita. Heidän kaunisääniset viulunsa laulavat ja säihkyvät rikkain vivahtein. Heissä on mahtavaa rytmienergiaa, hienoa tyylitajua ja persoonallista luovaa herkkyyttä.

Lauantain alkuerän aloitti kiinalainen Xiao Wang. Waxmanin Carmen Fantasy ei kohottanut häntä korkeimpaan virtuoosiluokkaan, niin taidokkaasti kuin hän sen soittikin.

Wangin ansiot ovat hioutuneessa ja hienostuneessa, valoisassa muusikkoudessa, sopusuhtaisessa muototajussa ja viulun jalossa laulavuudessa.

Janácekin viulusonaatti lumosi impressionistissävyisellä, viipyilevällä kuulaudellaan ja raikkaasti sykkivällä luonnonläheisyydellään, mihin tunnelmaan myös Wangin pianisti Sonja Fräki eläytyi.

Seuraavaksi soitti kilpailun kuopus, japanilainen Minami Yoshida, joka teki jo alkukilpailussa vaikutuksen temperamentikkailla ja voimakkailla otteillaan ja päättäväistä energiaa uhkuvilla taidoillaan.

Prokofjevin ensimmäistä viulusonaattia Yoshida soitti jo turhankin rajusti. Saint-Saënsin ja Ysaÿen Valssi-kapriisi häikäisi taituritempuillaan ja huimalla kiidolla. Vauhti on vielä tärkeämpää kuin soinnin viimeinen silaus.

Yhdysvaltalainen Nancy Zhou nousi myös samaan toiseksi korkeimpaan virtuoosiluokkaan kuin Yoshida Waxmanin Carmen Fantasylla.

Parhaimmillaan Zhou oli Sibeliuksen humoreskien vuolaassa kaksoisotelaulussa ja rytmisissä lentelyissä. Kuten alkuerässäkin, Sibeliusta rakastavat kaikki kilpailijat.

Välierät huipentuvat sunnuntaina Konservatorion konserttisalissa. HS.fi kertoo finalistit klo 21.30. jälkeen. Maanantai on välipäivä. Finaalit soitetaan Musiikkitalossa tiistaista torstaihin 1.–3. joulukuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat