Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sara Etelävuori hurmasi yleisön Sibelius-viulukilpailussa

Kulttuuri
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Sara Etelävuori on yksi neljästä suomalaisesta Sibelius-viulukilpailun välierissä.
Sara Etelävuori on yksi neljästä suomalaisesta Sibelius-viulukilpailun välierissä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Riemumyrsky puhkesi Sara Etelävuoren välieräesitysten jälkeen lauantai-iltana Konservatorion salissa. Innoissaan yleisö oli myös illan kolmesta muusta soittajasta.

Bravuurinumerokseen Etelävuori oli valinnut pelottomasti Wieniawskin pitkän Faust-fantasian, joka sopi hänelle erittäin hyvin. Hänen viulunsa sai laulaa kauniisti ja vivahteikkaasti Gounod’n oopperan makeissa melodioissa.

Fantasian ensimmäinen taiturijakso kehkeytyy Mefiston Kultainen vasikka -aariasta. Jo siinä Etelävuori toi esiin erinomaiset taiturinkykynsä. Vielä hienommin hän suoriutui fantasian loppuhuipennuksessa, joka liiteli fantasiamaisen kevyesti ja nopeasti valssin tahtiin.

Kilpailun neljästä suomalaisesta Etelävuori on suurin solistinen kyky.

Sonaatikseen Etelävuori oli ottanut Mendelssohnin herttaisen F-duuri-sonaatin varmaan siksi, että sen ensimmäinen ja toinen osa ovat yhtä valoisaa melodista laulua. Siinä hänen viulunsa legato virtasi vuolaasti ja värikkäästi säteillen. Finaalin ikiliikkujamaiset rytmit kipittivät Mendelssohnin keijukaistyylisin askelin yhdessä pianisti Sonja Fräkin kanssa.

Namin Taste for Arts -teoksesta Etelävuori maalaili aavemaiset itämaishenkiset naukujaiset. Samoin oli juuri häntä ennen tehnyt saksalainen Sarah Christian.

Parkin teos on mielenkiintoinen siinä suhteessa, että jokainen soittaja saa sen soimaan erilaiselta. Kaikkein jännittävin se oli Fedor Rudinin käsittelyssä. Pizzicato-jaksossa Rudin laittoi jousensa nuottitelineelle ja alkoi näppäillä viulua kuin kitaraa. Se vasta oli hauska keksintö.

Sibeliuksen kahdessa humoreskissa Etelävuori oli kotoisella sibeliaanisella maaperällä: leveitä cantilena-kulkuja, matalan kielen tummaa maanläheistä lämpöä, näyttäviä taiturieleitä ja rytmistä elinvoimaa.

Saksalaisen Sarah Christianin viulussa on hyvin rikas ja herkkäilmeinen lyyristen sävyjen ja melodisten legato-linjojen asteikko.

Tosin Christianin viulusta irtoaa kauneuden lisäksi tarpeen vaatiessa myös rajua voimaa. Prokofjevin ensimmäisen viulusonaatin nopeiden osien rytmejä hän hakkasi usein suorastaan brutaalisti. Yleensä kaikkea raskautta välttävän, nopeasormisen pianistin Naoko Ichihashin oli yhdyttävä samaan jyskytykseen.

Ehkä jotkut viulistit luulevat, että 1938–46 syntynyt sonaatti kuvastaa Stalinin terrorin ja toisen maailmansodan kauhuja. Sonaatti henkii kuitenkin slaavilaisten kansansatujen maailmaa, joissa on myös omat demoniset voimansa. Parhaiten sonaatin uusklassisen kirkkaan ja sadunomaisen tarinaluonteen on ymmärtänyt Pekko Pulakka.

Hitaan osan unenomainen, utuisen pehmeä laulu oli Christianin paras hetki Prokofjevin sonaatissa. Kontrastit hän virittikin äärimmilleen.

Päätösnumeronaan Christianilla oli Wieniawskin Variaatioita omasta teemasta. Hänen taituruutensa on siro- ja kepeäliikkeistä, muttei erityisen säihkyvää.

Siron sarjan taitureita on myös ranskalainen Anna Göckel. Saint-Saënsin Introduction et Rondo capriccioso eteni sangen viehkeästi, muttei syttynyt romanttiseen bravuuriloistoon.

Sibeliuksen humoreskeista Göckelillä oli tarjottavanaan erikoiset, totiset tulkinnat. Numero neljä pysähtyi kuin paikalleen hitaan temponsa tähden, viides oli hauras, etäinen ja kalpea. Humoreskimaisuutta ei ollut nimeksikään. Se olikin mielenkiintoinen näkökulma sibeliaanis-suomalaiseen mielenmaisemaan.

Ranskalaisen Debussyn viulusonaatissa Göckel oli sitä liikkuvampi ja värikkäämpi valppaana ja vauhdikkaana pianistinaan Timo Koskinen. Pinon Kyynelten puutarhan hauraassa flageoletti kuiskeessa Göckel viihtyi hyvin.

Ennen yhdysvaltalaista Mayumi Kanagawaa kaikki välierän viulistit olivat päättäneet osuutensa taiturinumeroon, jolla pyrkivät hurmaamaan yleisönsä onnistuenkin siinä useimmissa tapauksissa.

Kanagawa ei seurannut hyväksi todettua kaavaa, vaan soitti lopuksi Sibeliuksen viidennen ja kuudennen humoreskin – ja soitti ne niin valloittavasti, että aplodimyrsky sai nytkin lisäpotkukseen bravo-huutoja.

Kanagawan humoreskeissa oli lennokasta rytmistä energisyyttä, intohimoisia melodiakaarroksia, romanttisia eleitä ja leikkimieltä. Kuudennen humoreskin liitävät flageoletti-kulut ja välkkyvät arpeggiot olivat puhdasta runoutta.

Taiturinumeronaan Kanagawalla oli Ysaÿn viides soolosanaatti, joka lienee vaikeusasteeltaan korkeinta luokkaa. Koska piano ei ole kirittämässä viulua sen akrobatiajaksoissa, ne eivät vain ehkä kuulosta niin nopeilta monien muiden teosten huipennukset.

Kanagawa punoi läpikuultavan kudoksen, jossa jokainen melodia- ja taituriketjun sävel erottui kirkkaasti. Kaikki oli lähes täydellisen kaunissointista: polyfoniset seittikuviot, nopeat laulavat kaksoisotejuoksutukset, kimmeltävät arpeggiot, vasemman käden kilahtavat pizzicatot. Kaiken lisäksi sonaatissa oli railakasta rytmistä leikkimieltä.

Välierän hienoimpia kamarimusiikkiesityksiä on ollut Kanagawan ja Raija Kerpon tulkitsema Beethovenin A-duuri-sonaatti op. 12: soittoiloista, intiimiä vuoropuhelua, kevyttä surumieltä ja rytmien ja motiivien sykkivää, kepeästi vaihtelevaa elämää.

Parkin Another Cadenza -voi helposti vaikuttaa teoreettiselta rakennelmalta, mutta nyt sen joka sävel puhui ja kuiskaili pieniä salaisuuksia.

Välierät huipentuvat sunnuntaina Konservatorion konserttisalissa. HS.fi kertoo finalistit klo 21.30. jälkeen. Maanantai on välipäivä. Finaalit soitetaan Musiikkitalossa tiistaista torstaihin 1.–3. joulukuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat