Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pamfletti väittää: Digiaika murentaa demokratiaa

Kulttuuri
 
Dado Ruvic / Reuters
”Facebook on heimokirja”, sanoo mediatutkija Ethan Zuckerman 10X-kirjassa.
”Facebook on heimokirja”, sanoo mediatutkija Ethan Zuckerman 10X-kirjassa. Kuva: Dado Ruvic / Reuters

”Miksi media irtoaa liitoksistaan ja miten rakentaa Suomelle 10 kertaa lupaavampi tulevaisuus.” Jaakko Tapanisen ja Marko Ahtisaaren tuoreen 10X-pamfletin alaotsikko on kiihottava ainakin niille, jotka ovat kroonisesti huolissaan Suomen tulevaisuudesta.

Kirjan nimi viittaa Piilaaksossa hellittyyn 10X-käsitykseen. Jotta kuluttaja huomaisi uuden palvelun paremmuuden, käyttökokemuksen pitää olla kymmenen kertaa parempi kuin aiemmilla. Ahtisaari ja Tapaninen tarjoavat Suomelle kymmentä uutta käskyä. Ne koskevat muun muassa päätöksenteon nopeuttamista, viestinnän röyhkeyttä, yrittäjäystävällisyyttä, datan avoimuutta ja digitaalidemokratiaa.

Viritysohjeet eivät ole järin omaperäisiä, mutta kirjan todellinen ansio onkin toinen. Tekijät ovat haastatelleet digiajan älyköitä ja -vaikuttajia. Lopputulos on kiinnostavimpia suomeksi kirjoitettuja pohdintoja digitalisaation vaikutuksista.

Digitaalinen aikakausi on lastattu paradokseilla. Suurin koskee demokratiaa. Teknologinen kehitys sekä yhdistää että hajottaa samaan aikaan. Verkko luo heimoja, jotka eivät enää löydä yhteyttä toisiin heimoihin.

Tästä voi koitua arvaamattomia seurauksia demokratialle, toteaa Ethan Zuckerman, tutkija ja aktivisti: ”Koska mikään merkittävän kokoinen kansanosa ei enää kykene käymään yhteistä keskustelua, julkista keskustelua dominoivat ääriryhmät. Äänessä on aina äärilaita.”

Hänen mukaansa internetiin perustuvassa demokratiassa äänekkäät vähemmistöt ovat ainoa, mitä on jäljellä.

Toinen paradoksi koskee päätöksentekoa: Kun yhteinen keskustelu sirpaloituu heimosodiksi, päätökset tehdään lopulta hyvin pienessä piirissä. ”Vaikuttaisi siltä, että läpinäkyvyyden aikaa leimaa entistä näkymättömämpi valta”, Ahtisaari ja Tapaninen kirjoittavat.

Kolmas paradoksi koskee tietoa ja kokemuksia. Koskaan ihmiskunnan historiassa yhtä monella ei ole ollut pääsyä tiedon äärelle kuin nyt. Mutta samalla intenet luo uusia kuiluja, varoittaa joukkoälyn tutkija Stefana Broadbent. ”Yhteiskuntaan on syntymässä jako niiden välillä, joiden ainoa rooli on tuottaa dataa, siis klikkauksia, ja niiden välille, jotka analysoivat ja kuluttavat tätä dataa, oppivat siitä ja tekevät sillä rahaa”, Broadbent sanoo.

Toinen digikuilu jakaa ihmiset niihin, joilla on varaa konserttien tai lomien kaltaisiin autenttisiin kokemuksiin, ja niihin, jotka seuraavat näitä asioita ruutunsa kautta. Köyhimmillä perheillä on isoimmat ruudut, koska se on investointi ainoaan viihteeseen, josta he voivat päästä osallisiksi, Broadbent sanoo.

Pamfletin ajattelijoilla on myös tarjota ratkaisuja. Ne liittyvät muun muassa median rooliin yhteiskunnassa. ”En usko, että journalismin pitäisi olla markkinavetoista toimintaa, koska on niin tärkeää, että se on väkevää ja pitkäjänteistä”, sanoo Joi Ito, MIT:n yliopiston Media Labin johtaja ja New York Timesin hallituksen jäsen.

Ito puhuu siitä, kuinka luottamus ja välittäminen ovat vaarassa perinteisen median heikentyessä. Medialla on ollut avainrooli siinä, että se tahdistaa kansalaiset käymään samaa keskustelua tärkeistä asioista muulloinkin kuin vaalien alla.

Kun markkinaehtoinen tapa rahoittaa journalismia romahtaa monessa maassa, tilalle tulee uusia keinoja. Esimerkiksi BuzzFeed ja Vice ovat palkanneet perinteisiä toimittajia ja tehneet viihteen rinnalla kunnianhimoista yhteiskunnallista sisältöä.

Toinen voima voi 10X-pamfletin mukaan hieman yllättäen olla ideologinen pääoma: yleisradioyhtiöt, säätiöt ja varakkaat yksityishenkilöt. Suurin osa tiedotusvälineistä syntyi jo alun perin erilaisten aatteiden ympärille, Ahtisaari ja Tapaninen muistuttavat ja jatkavat: ”Median näkeminen vain bisneksenä on sittenkin melko uusi ilmiö.”

Jaakko Tapaninen ja Marko Ahtisaari: 10X (Teos, 2015).

Oikaisu 30.11. kello 9.50: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, mediatutkija Zuckermanin etunimi ei ole Nathan vaan Ethan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat