Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajan ja mielen kartastot

Shoji Kato tarjoilee tiheääkin tiheämmän kokemuksen, jonka voima muuttaa kävijää.

Kulttuuri
 
Kaj Kalin
Forum Box
Field of (Dis)assemblage #10-3, 2015.
Field of (Dis)assemblage #10-3, 2015. Kuva: Forum Box

Kuvataide Shoji Kato, My Marks: Fourth Movement: Edge, 6.12.2015 saakka. Forum Box, Ruoholahdenranta 3 a

Kuvanveistäjä Kain Tapperin aloitteesta 1996 perustettu Forum Box on viettää kohta 20-vuotissynttäreitä. Kaiken aikaa se on tuntunut sykkivämmältä paikalta kuin vaikkapa Kiasma. Ehkä syynä on myös tilan mittakaava, joka ei uuvuta. Näyttelyt alkavat melkein kadulta, eikä kävijää luokitella eri värisin tarralapuin.

Jos laitosmuseo on tähtiaterioista kuulu Fine dining-ravintola, vaikuttaa kivijalkagalleria korttelibaarilta. Juuri nyt Forum Boxin listalla on kotimaisen aikalaistaiteen spesiaalikattaus.

En muista, milloin yhteen näyttelyyn olisi sisältynyt näin paljon merkityksiä. Shoji Kato tarjoilee tiheääkin tiheämmän kokemuksen, jonka voima muuttaa kävijää. Tai ainakin säätää aisteja himpun verran herkemmiksi. Mutta vain, jos katsojan mielentila on riittävän levollinen.

Itse en nähnyt, saati tajunnut, aluksi juuri mitään, sillä olin hetkeä aikaisemmin surffaillut netissä. Kun digilevottomuus asettui, alkoi tapahtua.

Parin millin kokoinen yksityiskohta akvarellissa iski täysillä.

Hädin tuskin erottuvalla kuviolla oli näet ikioma varjo! Millainen sivellin tekee tuollaista jälkeä? Näädänkarva vai sirkan tuntosarvi? Oli mikä oli, Shoji Katon kirurginen tarkkuus lyö ällikällä.

Nyt esillä oleva kokonaisuus on Katon aiempien projektien summa. Se on myös Kuvataideakatemiassa keväällä tarkastetun tohtoritutkinnon taiteellinen ydin. Ansiokas väitös analysoi geometriaa tietämisen ja tuntemisen rakenteena.

Väitöskirjasta selviää, miten 60- ja 70-lukujen maataiteena tunnettu suuntaus on Katon oman ilmaisun taidehistoriallinen lähtökohta. Tässä mielessä Kato on perinteikäs, ellei jopa tuiki tutunoloinen nykytaiteilija.

Gallerian lattioilla on satoja mustavalkoisia valokuvia. Ne eivät näytä miltään. Kunnes tajuaa, että ne dokumentoivat Pariisin entisiä kaupunginmuureja ja niitä seurailevia kävelyretkiä. Kato on kiertänyt kaupungin seitsemään kertaan. Sen verran muureja Pariisi ehti ympärilleen kehiä.

Muurit ovat mennyttä, mutta niiden kohdilla on nykyään metrolinja tai katu. Näkymätön geometria on kaupungin käsikirjoitus ja karttapohja.

Kun mitä tahansa Katon ottamaa kuvaa malttaa tuijottaa aikansa, huomaa että otokset kertovat omistuksista. Joka näkymässä on jonkin yrityksen logomerkki. Kaupungin vähäisinkin kohta on koodattu ja kaupattu.

Aika harva näki Katon Kioto-installaation Espan lavalla keväällä 2014. Nyt se on tehnyt tervetulleen paluun.

Teosta varten Kato kartoitti historiallisen Kioton seremonialliset paikat. Jokainen alttari merkittiin mustana pisteenä kaupungin kartalle. Sitten rakennettiin jättiläispöytä, jolle asetellut kivet vastaavat kartan pisteitä. Pöytätasolle virtaava vesi muodostaa kivien ympärille satunnaisia, jatkuvasti muotoaan muuttavia saarekkeita. Pintajännite pitää veden koossa. Muita ääniä ei kuulu, vain veden.

Vesi piirtää karttaa, jonka paikka on aika. Ihmisen käsitteet ja luonnon fraktaalit liudentuvat. Semiotiikan syvintä olemusta on harvoin tulkittu yhtä aistillisesti. Synteesin voima eliminoi etäisyydet. Kaukaisin tulee hyvin lähelle, iholle.

Tällaista näyttelyssä syntyvää ykseyden ja merkityksen fuusiota pitänee paremman puutteessa kutsua vaikka taiteeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat