Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibelius-viulukilpailun finaaliin ei päässyt suomalaisia – eikä häikäisevää Leongia

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl / HS
Sibelius-viulukilpailun finaaliin valittiin Christel Lee (vas.), kilpailun kuopus Minami Yoshida, Nancy Zhou, Emmanuel Tjeknavorian, Mayumi Kanagawa ja oikealla Friederike Starkloff.
Sibelius-viulukilpailun finaaliin valittiin Christel Lee (vas.), kilpailun kuopus Minami Yoshida, Nancy Zhou, Emmanuel Tjeknavorian, Mayumi Kanagawa ja oikealla Friederike Starkloff. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Sibelius-viulukilpailun finaaliin ylsivät Friederike Starkloff, Emmanuel Tjeknavorian, Minami Yoshida, Nancy Zhou, Mayumi Kanagawa ja Christel Lee.

Hyvin välierässä soittaneet Sara Etelävuori ja Pekko Pulakka putosivat finaalista.

Tuomariston valitsema kuusikko oli yllätyksellinen, sillä esimerkiksi monien suosikkeihin sunnuntaina noussut Kerson Leong putosi.

”Se taisi olla kilpailun suurin yllätys”, HS:n kriitikko Hannu-Ilari Lampila kertoo.

17-vuotiaan Yoshidan tapauksessa palkittiin varmasti myös nuorta lahjakkuutta ja Tjeknavorianin tapauksessa eloisaa lavakarismaa.

Suomalaisista Etelävuorella oli enemmän solistista hehkua kuin rauhallisella ja oikein varmaotteisella Pulakalla. Olisikohan Etelävuori finaalissa, jos finalisteja olisi valittu vanhan ajan tapaan kahdeksan kuuden sijasta?

”Olin varautunut tähän”, Etelävuori kertoi rauhallisesti.

”Opettajani Mihaela Martin oli tyytyväinen, mutta ehkä odotin itseltäni vähän enemmän ainakin välikilpailun viimeisenä teoksena soittamassani Wieniawskin sävellyksessä.”

Tuomaristo teki päätöksen erittäin nopeasti ja se julistettiin etuajassa.

”Ei se helppoa ollut. Otimme tietysti huomioon myös alkukilpailun, ei vain uusinta suoritusta. Taso oli todella kova, ja moni soittaja venyi tavattomasti juuri kun luuli, että tunsi tämän jo”, tuomariston puheenjohtaja, säveltäjä Veli-Matti Puumala kertoi.

Katseet kääntyvät nyt esimerkiksi 25-vuotiaaseen Tjeknavorianiin, jolle Sibelius-kilpailuun osallistuminen oli pitkäaikainen unelma.

”Synnyin Wienissä muusikkoperheeseen ja muistan kuinka ihastuin viuluun vain 2-vuotiaana. Minulla oli ensin venäläisiä opettajia ja vuodesta 2011 minua on opettanut Gerhard Schultz, joten olen saanut hyötyä kahdesta erilaisesta viulukoulusta”, hän kertoo.

”Sibelius-viulukilpailun seurasin suoratoistona viisi vuotta sitten ja mahdollisuuksien mukaan youtube-videoina kymmenen vuotta sitten. Sibeliuksen konsertto oli ensimmäinen suuri konsertto, jonka halusin ja sain harjoitella teini-iässä.”

Tjeknavorian on ollut viime vuosina esimerkiksi Kreisler-kilvan kolmonen ja Brahms-kilvan kakkonen. ”Moni kysyi, miksi soitan Sibeliuksen konserton Brahms-kilvassa. Vastasin, että soitan sitten Brahmsin konserton Sibelius-kilvassa!”

Näin tapahtuu, sillä Sibelius-kilpailussa kaikki finalistit soittavat kaksi konserttoa: pakollisen Sibeliuksen konserton sekä vapaavalintaisen konserton kilpailuohjelmistosta.

Kiinnostaviin viulisteihin kuuluu tietysti myös vuoden 2010 kilvassa finaaliin noussut Nancy Zhou, joka uskoo kypsyneensä viidessä vuodessa. Toivotaan, että kypsyys ei finaalissa kostaudu ennen niin villinä leimunneen kipinän laantumisena. Zhou on antanut kilpailijoilleen harjoitusajassa tasoitusta ottamalla pääaineekseen kirjallisuuden Harvardin yliopistossa. Toisaalta se voi tuoda uutta syvyyttäkin tulkintoihin.

Christel Lee on punnittujen ratkaisujen viulisti. Hän yllätti itämaisella soinnilla nykymusiikkiteoksen alussa.

”Tiesin, että säveltäjä oli inspiroitunut korealaisista soittimista, joten otin vaikutteita niiden soinnista”, Lee kertoi.

Ehkä pökertynein finaalipaikasta oli 17-vuotias Minami Yoshida. Hän puhui jatkopaikan varmistuttua taas hiljaisen ujosti, mutta soittaa sitä rohkeammin.

”Olen niin onnellinen lavalla. Ja olen kuin lentoon lähdössä päästyäni finaaliin asti”, hän kertoi japaniksi.

Maanantai on välipäivä. Finaali soitetaan Musiikkitalossa tiistaista torstaihin 1.–3. joulukuuta kello 18 alkaen. Helsingin kaupunginorkesteria johtaa John Storgårds ja Radion sinfoniaorkesteria Hannu Lintu.

Lisää kilpailun aikataluista ja finalistien ohjelmistoista: www.sibeliuscompetition.fi.

Heikki Tuuli
Kilpailun nuorin osanottaja, japanilainen Minami Yoshida pääsi Sibelius-kilpailun finaaliin. Kuva alkueristä viime viikon tiistailta.
Kilpailun nuorin osanottaja, japanilainen Minami Yoshida pääsi Sibelius-kilpailun finaaliin. Kuva alkueristä viime viikon tiistailta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat