Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki on täynnä designia, mutta ostajalta se pysyttelee piilossa

Kulttuuri
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Yksi suomalaisen designin klassikoista on Aalto-maljakko.
Yksi suomalaisen designin klassikoista on Aalto-maljakko. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Vuoden kuumin juhlasesonki on alkamassa. Olisi kiva ostaa joululahjoiksi jotakin pientä kivaa ja nättiä Suomessa suunniteltua ja tehtyä. Mutta mistä ihmeestä sitä täällä Helsingissä löytää? Muotoilu tuntuu menneen piiloon.

Helsinki mainostaa itseään mielellään pohjoisen muotoilupääkaupunkina, jossa Alvar Aallon perintö jatkaa elämäänsä nuorten suunnittelijoiden teoksissa, ja kaikki suomalaiset ryystävät aamukahvinsa Kaj Franckin kupeista. Aalto-maljakot, Teemat ja Mariskoolit ovat niin arkista valtavirtaa, että ne myydään marketeissa.

Risteilyturisti päätyy lyhyellä Helsingin-kierroksella hyvin todennäköisesti tunnetun suomalaisen designbrändin lippulaivamyymälään. Siellä hän voi pettyä huomatessaan, että suurin osa tavarasta on vain suunniteltu Suomessa. In Finland we have this thing called design from Finland made in Thailand.

Paradoksaalista kyllä, uutta, nuorta suomalaista muotoilua on Helsingistä vaikea löytää. Pitää tietää mihin suunnistaa. Kun suomalaista muotoilua promonnut Design Forum Finland sulki liikkeensä ja näyttelytilansa Erottajalla viime vuonna, katosi Helsingistä paikka, jossa saattoi kerralla nähdä monipuolisesti suomalaista suunnittelua. Sinne oli helppo viedä kaverit ulkomailta ostoksille tai vain katsomaan, että mitä se kuuluisa Finnish Design tänä päivänä on.

Helsingissä on jäljellä vielä Designmuseon kauppa, mutta se on pieni ja nuutuneen oloinen. Yksittäisten merkkien putiikkeja on keskustassa siellä täällä, mutta turistilta niiden löytäminen vaatii jo enemmän vaivaa ja bränditietoutta.

Suomalaisen työn liitto kampanjoi joulun alla sen puolesta, että suomalaiset valitsisivat pukinkonttiin suomalaisia tuotteita. Liitto on lanseerannut Osta työtä Suomeen -päivän. Sitä vietetään 4. joulukuuta. Facebookissa jo tuhannet suomalaiset ovat lupautuneet ostamaan ainakin yhden kotimaisen joululahjan samannimisessä kampanjassa.

Helsinki tarvitsee keskeiselle paikalle designkeskuksen, joka kerää saman katon alle edustavasti uutta suomalaista muotoilua ja vanhoja klassikoita. Tukholmassa ruotsalaista ja muuta pohjoismaista muotoilua kauppaa keskeisillä paikoilla Designtorget. Esimerkiksi Amos Andersonin taidemuseon myötä uudistuva Lasipalatsi olisi oiva paikka turisteja houkuttelevalle designkaupalle Helsingissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat