Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuvaajalegenda Claire Aho on kuollut

Kulttuuri
 
Clément Morin
Claire Aho antoi HS:lle haastattelun lokakuun puolivälissä.
Claire Aho antoi HS:lle haastattelun lokakuun puolivälissä. Kuva: Clément Morin

Suomalaisen valokuvauksen grand old lady Claire Aho kuoli tulipalossa kotonaan Tukholmassa eilen sunnuntaina.

Ruotsalaislehtien mukaan Sveavägenillä sunnuntaiaamupäivänä syttyneessä suuressa tulipalossa ei kuollut muita, mutta kahdeksan asukasta vietiin sairaalaan.

Ahon poika Jussi Brofeldt vahvisti tiedon Helsingin Sanomille. Viimeistä kertaa hän keskusteli äitinsä kanssa sunnuntaiaamuna.

2. marraskuuta 1925 syntynyt Claire Aho oli Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin pojan Heikki Ahon tytär. Kuvausuransa hän aloitti 1940-luvulla kuvaamalla dokumenttielokuvia isänsä ja setänsä Aho & Soldan -yhtiölle.

”Meidän perheessä kuvaaminen oli luonnollista. Kaikki tekivät jotain näkyvää. Niinpä minäkin päädyin alalle”, Claire Aho sanoi viimeisekseen jääneessä HS:n haastattelussa lokakuun puolivälissä.

1950-luvulla Claire Aho teki nimeä olemalla ainoa nainen, joka kuvasi Helsingin olympialaisia ja tunkeutumalla luvatta Porkkalanniemelle, kun Neuvostoliitto palautti alueen Suomelle. Sinne hänet lähetti amerikkalainen Warner Pathé News, jolle Aho työskenteli monta vuotta.

Uransa mittaan Aho kuvasi myös muotikuvia useille naistenlehdille, kuten Eevaan ja Hopeapeiliin. Vuonna 2011 Ahon kuvista järjestettiin näyttely Helsingin Taidehalliin, ja kesällä 2013 Ahon kuvia nähtiin Lontoon The Photographers’ Galleryssä. Vuonna 2014 Aholle myönnettiin taiteilijaeläke.

Helsingin Sanomien haastattelussa Aho kertoi nauttivansa eläkepäivistä Tukholmassa, jossa asui 1970-luvulta lähtien. Hän ihmetteli viime vuosina tullutta maailmanmainetta sekä jatkuvia näyttelykutsuja.

"Enhän minä tehnyt mitään erityistä. Otin vain kuvia, ja se oli hauskaa”, Aho sanoi tuolloin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat