Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyllä, herra ministeri: päivä Laura Lindstedtin nahoissa tekisi sinulle hyvää

Kulttuuri
 

Kun ruotsalainen Jonas Hassen Khemiri sai ”Ruotsin Finlandian” eli noin 11 000 euron suuruisen August-palkinnon romaanistaan Allt jag inte minns viime viikon maanantaina Tukholmassa järjestetyssä gaalassa, hän piti juhlaväelle koko lailla ”normaalihorinat”.

Sanayhdistelmä on peräisin Jari Tervon kommentista Laura Lindstedtin Finlandia-puheeseen saman viikon torstaina (HS 27.11.). Tervo iloitsi siitä, että Lindstedt ei langennut tavanomaisiin litanioihin ”kirjallisuuden merkityksestä ja siitä kuinka taide on tärkeää”, vaan käytti tilaisuuden hyväkseen ja piti poliittisen, reippaasti kantaaottavan puheen.

Kmemiri ei ottanut kantaa, millään tavalla. Hän kiitti kustantajaa, agenttia, äitiä, isää, ystäviä sekä lopuksi kaikkein painokkaimmin tyttöystävää.

Silti tilanne oli jopa liikuttava. Ehkä ihan vain siksi, että helmikuussa suomeksi nimellä Kaikki se mitä en muista ilmestyvä romaani on mitä ilmeisimmin hieno ja heikompien puolelle asettuva – ja sen kirjoittajan sanat tulivat selvästi suoraan sydämestä.

En kadehdi Ruotsia siitä, että heillä oli taas kerran sujuvampi seremonia ja salonkikelpoisemmin sanaillut voittaja kuin meillä. Kadehdin ruotsalaisia siitä, ettei siellä juuri kukaan enää tajua pillastua siitä, että muukalaiset tulevat ja vievät heiltä kirjallisuuspalkinnot.

Khemiri tosin on syntynyt Tukholmassa vuonna 1978, mutta tunisialaisen isän perintö näkyy hänen olemuksessaan. Kyllähän sen pitäisi jo riittää.

Ja aivan varmasti onkin riittänyt.

Maaliskuussa 2013 Khemiri julkaisi Dagens Nyheterissä omista kokemuksista ammentaneen esseen ruotsalaisesta rasismista. Vuorokauden sisällä ainakin puoli miljoonaa ruotsalaista luki sen lehden nettisivustolta. Alkoi vilkas ja moniaalle versonut yhteiskunnallinen keskustelu.

Khemiri itse haastoi silloisen oikeusministeri Beatrice Askin vaihtamaan kanssaan päiväksi paikkaa.

Suomen hallituksessa istuu monta ministeriä, jolle tekisi hyvää päivä niin vähäosaisten kuin sivistyshaluistenkin puolesta parahtaneen Laura Lindstedtin leningissä.

Olisiko Lindstedtin pitänyt säästää puheen kovat patruunat omaan esseeseen ja juhlia ryppyilemättä?

Hän teki niin kuin parhaaksi katsoi. Kuten ehdottomasti oikein on.

Ehkä myös essee vielä tulee. Olen varma, että lehdistö suorastaan kilpailisi siitä.

”Antirasimin uusi alku” ja ”kiinnostavin kulttuurijuttu, jonka olen lukenut ruotsiksi”, totesi kriminologi ja jännityskirjailija Leif GW Persson Khemirin tekstistä.

Uusia alkuja tarvitaan myös Itämeren tälle rannalle, jossa mielipiteet jatkuvasti jyrkkenevät ja halu kuunnella eri tavoin ajattelevia hiipuu. Ihan hymyssä suin suuren yleisön silmien avaamiset tuskin syntyvät.

Tai kuten Jari Tervo edelle mainitussa artikkelissa muotoili: ”Kirjailijan tehtävä ei ole rakentaa, kirjailijan tehtävä on repiä.”

Kaikkien nyt kunnioittama Väinö Linna osui 50 vuotta sitten Pohjantähti-trilogiallaan etenkin sisällissodan voittajia arkaan paikkaan. Jos ei olisi osunut, ei kunnioitettaisi.

Varmasti Laura Lindstedtin puhe olisi voinut olla parempi, kuten myös Jonas Hassen Khemirin puhe olisi voinut olla.

Huonointa puhetta on kuitenkin se, kun puskista huudellaan, mitä hyvästä syystä esillä olija saa sanoa ja mitä ei.

Takavuosien Finlandia-puheista muistan ainoastaan Pirkko Saision vedon vuonna 2003. Hän lahjoitti pottinsa, 30 000 euroa, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavalle Seta-yhdistykselle. Ei siksi, että Suomi olisi paska maa vaan siksi, että asenteissa on rutkasti parantamisen varaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat