Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aamulehti: Pahvilaatikosta löytyi muumiaarteita Tampereella

Kulttuuri
 
Reijo Hietanen
Muumilaakson esineistö muuttaa 2017 uuteen Muumimu seoon Tampere-taloon.
Muumilaakson esineistö muuttaa 2017 uuteen Muumimu seoon Tampere-taloon. Kuva: Reijo Hietanen

Tampereen taidemuseosta on löytynyt paljon taiteilija Tove Janssonin (1914–2001) materiaalia, jota ei ole aiemmin tutkittu lainkaan. Asiasta kertoo Aamulehti.

Kyse on Janssonin ja hänen elämänkumppaninsa, taiteilija Tuulikki Pietilän (1917–2009) museoon 1993 lahjoittamista aineistoista.

Resurssipulan takia sitä on alettu tutkia vasta nyt, kun uutta Muumimuseota on alettu suunnitella Tampere-taloon. Uusien löytöjen on määrä päästä esille, kun museo avautuu toukokuussa 2017.

Yli kuudestakymmenestä pahvilaatikosta on löytynyt Tove Janssonin työvälineitä, samoin varhaisia luonnosvihkoja Tukholman taideteollisesta oppilaitoksesta, jossa hän opiskeli 1930-luvulla.

Laatikoista on löytynyt myös Janssonin äidin, taiteilija Signe Hammarsten Janssonin Arabialle tekemien keramiikkamuumien alkuperäisiä malleja.

Muumimuseolle on varattu Tampere-talosta yli tuhat neliömetriä.

Sinne tulee esille Janssonin Tampereen kaupungille ja Tampereen taidemuseolle 1985 lahjoittamia kuvitusoriginaaleja sekä Tuulikki Pietilän rakentamia kolmiulotteisia kuvaelmia. Uutuutena on virtuaalinen Muumitalo.

Tällä hetkellä Janssonin ja Pietilän teoksia on esillä Tampereen taidemuseon Muumilaaksossa. Ensi syksynä, kun Muumimuseota rakennetaan, Tampere-talon talvipuutarhassa on väliaikainen muuminäyttely.

Näin siksi, että Tampereella saapuu vuosittain kymmeniä tuhansia turisteja muumeihin tutustumaan. Eniten heitä tulee Japanista ja Koreasta, ja myös kiinalaiset ovat löytämässä Tove Janssonin.

Uuteen Muumimuseoon odotetaan noin sataatuhatta vierasta vuosittain Aamulehden haastatteleman näyttelypäällikön Virpi Nikkarin mukaan japanilaiset ovat jo kyselleet lippuja uuteen museoon. Charter-lentojakin Tampereelle on luvassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat