Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toisen polven sibeliaani ja luonnonlapsi: HS esittelee Sibelius-viulukilpailun kuusi finalistia

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
”Unelma toteutui”: Sibelius-finalistit esittäytyvät HSTV:lle
”Unelma toteutui”: Sibelius-finalistit esittäytyvät HSTV:lle
Sibelius-viulukilpailu ratkeaa tiistaista torstaihin kestävässä finaalissa Musiikkitalossa. HSTV tapasi kilpailun kuusi nuorta finalistia. Moni heistä unelmoi jo lapsuudessaan osallistumisesta tähän kilpailuun. Toimittaja: Vesa Sirén HS. Kuvaus: Jukka Gröndahl, Sami Kero HS. Leikkaus Terhi Liimu HS.
Friederike Starkloff: Konserttimestarista solistiksi
Heikki Tuuli
Friederike Starkloff
Friederike Starkloff

25-vuotias saksalainen Friederike Starkloff aloittaa Sibelius-viulukilpailun tiistaista torstaihin kestävät finaalit Musiikkitalossa soittamalla Sibeliuksen viulukonserton. Hän voitti teininä Spohr-kilpailun ja hän on saanut toisia ja kolmansia sijoja Mozart-, Bach- ja Thibaud-kilpailuista.

”Sibelius on syvää, todellista musiikkia. Soitan konserton solistina ensimmäistä kertaa. Orkesteriosuudenkin tunnen, sillä olen juuri soittanut sitä konserttimestarina.”

Hänellä on hyväpalkkainen työ NDR-radion filharmonikkojen orkesterin konserttimestarina Hannoverissa. ”Mutta haluan kehittyä myös kamarimuusikkona ja solistina.”

Starkloff päättää kesällä opintonsa Berliinissä maisterintutkintoon Antje Weithaasin johdolla. Hänen mielestään avain Sibeliukseen on säveltäjän käsissä. ”Hänen vasen kätensä on ollut kompakti, mutta joustava. Oikea käsi on ollut vahva.”

Starkloff soittaa vuonna 2014 valmistuneella Julia Maria Paschin rakentamalla viululla. Hän avaa myös torstain soittamalla Brahmsia klo 18.

Emmanuel Tjeknavorian: Toisen polven sibeliaani

20-vuotias itävaltalainen Emmanuel Tjeknavorian kysyy yllättäen edesmenneestä HS-kriitikosta Erik Tawaststjernasta.

”Hän piti isääni suurena sibeliaanina. Isä ei haluaisi, että puhun liikaa hänestä, mutta olisi kiva nähdä ne arvostelut.”

Emmanuel on tietenkin iranilaissyntyisen armenialaisen säveltäjäkapellimestari Loris Tjeknavorianin poika. Loris konsertoi Suomessa ja levytti Sibeliuksen teoksia Lontoon parhaiden orkesterien kanssa. Tawaststjerna kutsui häntä ”suureksi sibeliaaniksi”.

Ei siis ihme, että Emmanuel hurahti Sibeliukseen jo varhain. ”Tunnen kaikki levytykset tästä konsertosta”, hän sanoo.

Tjeknavorian nauttii soittaessaan. Sen todella näkee. ”Musiikki on elämäni intohimo. Varmaan se ilmenee soittaessani.”

Tjeknavorian opiskeli ensin venäläisten pedagogien johdolla ja nyt Gerhard Schulzin johdolla. Hän on ollut Kreisler-kilvan kolmonen ja Brahms-kilvan kakkonen. Eurovision Young Musician -kilpailussa Sibelius-esitys jäi erityisen hyvin mieleen.

”Tv-lähetyksessä sanottiin, että finaalin esitysaika on seitsemän minuuttia, kun soitan sen yleensä seitsemään ja puoleen”, hän hymähtää. ”Mutta soitin sen sitten seitsemään minuuttiin, kun kerran pyydettiin.”

Hän soittaa vuoden 1745 Guadagnini-viululla Brahmsin konserton tiistaina ja Sibeliuksen konserton torstaina. Hän on Starkloffin ohella ainoa, joka saa konserttojen väliin lepo- ja harjoittelupäivän.

Minami Yoshida: ”Tanssin ilmassa”

17-vuotias japanilainen Minami Yoshida puhuu haastattelussa ujosti ja hiljaisesti.

”Finaalipaikan johdosta tanssin ilmassa. Kansainvälisistä kilpailuista olen aikaisemmin osallistunut vain Menuhin-kilpailuun enkä menestynyt siellä.”

Mutta anna olla, kun Yoshida pääsee lavalle soittamaan. Viulu kädessään hän ei ole yhtään ujo. Viulutaiteilija Minna Pensola kutsui häntä HSTV:n haastattelussa ”luonnonlapseksi”.

”Olen niin onnellinen soittaessani lavalla. Siitä se johtuu.”

Yoshida on soittanut tiistaina kuultavan Tšaikovskin sekä keskiviikkona kuultavan Sibeliuksen konserton aikaisemminkin orkesterin solistina. Kilpailun jälkeen hän jatkaa opintojaan musiikkilukiossa.

Nancy Zhou: ”Nyt paine tuntui”

22-vuotias Nancy Zhou oli viisi vuotta sitten finaalin karismaattisin tapaus, mutta soitto oli jopa vähän räävitöntä.

Zhou on rauhoittunut, mikä ei aina sovi hänelle. Jos hyvin käy, Sibeliuksen ja Tšaikovskin konsertot istuvat paremmin kuin välierän ohjelmisto.

”Viisi vuotta sitten ei ollut paineita eikä odotuksia. Nyt paine tuntui, vaikka olin ihan tyytyväinen soittoon välierässä.”

Miten tulkinta Sibeliuksen konsertosta on kehittynyt?

”Äärimmäisyys kumpusi kypsymättömyydestäni. Olen etsinyt syvempiä merkityksiä ja ehkäpä äärimmäisyydet ovat lieventyneet. Samalla toivon positiivisen energian säilyneen.”

Zhou soittaa tiistaina Tšaikovskin ja keskiviikkona Sibeliuksen konserton.

Mayumi Kanagawa: ”Finaali on yllätys”
Mayumi Kanagawa
Mayumi Kanagawa

21-vuotias Mayumi Kanagawa syntyi japanilaisperheen lapseksi Saksassa ja muutti perheen kanssa 5-vuotiaana Yhdysvaltoihin. Maisterintutkinto valmistuu Berliinissä ensi kesänä.

Kanagawa väittää finaalipaikkaa ”suureksi yllätykseksi”, mikä on yllättävää, koska hän on voittanut Klein-kilvan San Franciscossa ja Heifetz-kilvan Liettuassa. Toinen yllätys on yleisön lämpö ja kilpailun suosio.

”Ystävät haluaisivat matkustaa Suomeen finaaliin, mutta konsertit ovat jo loppuunmyytyjä”, hän harmittelee.

Kanagawa soittaa isänsä Pigue-viululla vuodelta 1802 Sibeliuksen konserton keskiviikkona ja Bergin konserton torstaina.

Christel Lee: ”Jumaloin Sibeliusta”
Christel Lee.
Christel Lee.

25-vuotias yhdysvaltalainen Christel Lee on harkittujen ratkaisujen viulisti, joka sai viulustaan välierässä aikaan esimerkiksi niiden korealaissoittimien sointeja, jotka tiettävästi inspiroivat Junghoon Namin Taste for the Arts -sävellystä.

Hän on musiikkiperheestä, sillä äiti on säveltäjä. Lee opiskeli New Yorkin Juilliardissa ja jatkaa opintoja Berliinissä. Syy Sibelius-kilpailuun tuloon on yksinkertainen.

”Jumaloin Sibeliusta. Halusin valmistaa ison ohjelmiston, johon tämä kilpailu antoi hyvän mahdollisuuden.”

Lee soittaa Storioni-viulullaan keskiviikkona Bartókin ja torstaina Sibeliuksen konserton.

Näin Sara Etelävuori olisi soittanut Sibelius-finaalissa
Näin Sara Etelävuori olisi soittanut Sibelius-finaalissa
Hienosti välierissä esiintynyt Sara Etelävuori putosi Sibelius-viulukilvan finaalista. Nyt voit HSTV:n videolla kuunnella, miten hän harjoitteli Jean Sibeliuksen viulukonserttoa ennen tuomariston päätöstä ja mitä hän piti kilpailukokemuksesta. Toimittaja: Vesa Sirén. Kuvaaja: Jukka Gröndahl. Leikkaus: Jukka Gröndahl, Terhi Liimu.
Jukka Gröndahl / HS
Finaaliin nousivat Christel Lee (vas.), Minami Yoshida, Nancy Zhou, Emmanuel Tjeknavorian, Mayumi Kanagawa ja Friederike Starkloff.
Finaaliin nousivat Christel Lee (vas.), Minami Yoshida, Nancy Zhou, Emmanuel Tjeknavorian, Mayumi Kanagawa ja Friederike Starkloff.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat