Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Menestysekkäimmät taiturit eivät saaneet finaalipaikkaa Sibelius-viulukilpailussa

Kulttuuri
 
Hannu-Ilari Lampila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Markus Jokela
Kuva: Markus Jokela

Kaikilla Sibelius-kilpailun kuudella finalistilla on ansiolistallaan kilpailumenestystä.

Koko kilvan menestyksekkäimmät kilpailijat ovat kuitenkin ranskalainen Fedor Rudin, kanadalainen Kerson Leong ja kiinalainen Xiao Wang. Kukaan heistä ei saanut tuomariston äänestyksessä finaalipaikkaa.

Välierän vanhin kilpailija Wang edustaa klassisen kirkasta ja tasapainoista viulistityyppiä, Rudin ja Leong ovat puolestaan persoonallisen säteilyvoimaisia viuluvelhoja.

Jotkut tuomaristot eivät halua palkita sellaisia taitureita, jotka ovat jo ehtineet kahmia kilpailuvoittoja. Kilpailu profiloituu kansainvälisesti paremmin, jos voittajiksi ilmaantuu tuoreita nimiä. Syntyy tuomariston itsenäistä arvostelukykyä korostava vaikutelma: tämä jury ei seuraa muiden tuomaristojen esimerkkiä.

Rudin sattuu olemaan kilvan tuomaristoon kuuluvan ranskalaisen Pierre Amoyalin oppilas Salzburgin Mozarteumissa. Kuulin, että Amoyal oli lainannut Stradivarinsa oppilaansa käyttöön.

Ilmankos Rudinilla oli soittimessaan niin hehkuvan kaunis ja värikäs, vuolaasti laulava ja säihkyen iskevä sointi.

Tuomaristoa ei voi siis moittia sen jäsenten oppilaiden suosimisesta. Toisaalta itävaltalainen Emmanuel Tjeknavorian on tuomariston jäsenen Gerhard Schulzin oppilas Wienin Universität für Musik und Darstellende Kunst -oppilaitoksessa.

Ei opettajan kuuluminen tuomaristoon saa tietenkään olla esteenä finaaliin pääsystä.

Voi kysyä, ovatko Rudin ja Leong liian omapäisiä, nuottikuvasta poikkeavia taitureita. Heillä on itsevarman estradihurmurin elkeitä ja show-henkeä. Ne tekevät vaikutuksen yleisöön, mutteivät varmaan tuomaristoon.

Vuoden 2000 Sibelius-viulukilpailun voitti venäläinen Nikita Boriso-Glebsky, hyvin taitava, nuottikuvaa tarkasti seuraava, aika normatiivinen, vähäeleinen ja persoonaton viulisti. Hän oli silloisen tuomariston mieleen, kurinalaisen klassisen viulistin ihanneprototyyppi.

Rehellisyyden nimessä on toki sanottava, että kaikki tämänkertaiset finalistit ovat hyvin mielenkiintoisia ja persoonallisia taitureita. Jokaisella on myös varmasti oma näkemyksensä Sibeliuksen viulukonsertosta.

Lue arvioita finalisteista osoitteessa hs.fi/kulttuuri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat