Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muotoilu meni piiloon

Kulttuuri
 
Jean-Baptiste Beranger
Designtorget myy ruotsalaista ja muuta pohjoismaista muotoilua eri puolilla Ruotsia ja Norjaa.
Designtorget myy ruotsalaista ja muuta pohjoismaista muotoilua eri puolilla Ruotsia ja Norjaa. Kuva: Jean-Baptiste Beranger

Vuoden kuumin juhlasesonki on alkamassa. Olisi kiva ostaa joululahjoiksi jotakin kivaa ja nättiä Suomessa suunniteltua ja tehtyä. Mutta mistä ihmeestä sitä Helsingissä löytää? Muotoilu tuntuu menneen piiloon.

Helsinki mainostaa itseään mielellään pohjoisen muotoilupääkaupunkina, jossa Alvar Aallon perintö jatkaa elämäänsä nuorten suunnittelijoiden teoksissa ja kaikki suomalaiset ryystävät aamukahvinsa Kaj Franckin kupeista. Aalto-maljakot, Teemat ja Mariskoolit ovat niin arkista valtavirtaa, että ne myydään marketeissa.

Risteilyturisti päätyy lyhyellä Helsingin-kierroksella todennäköisesti tunnetun suomalaisen designbrändin lippulaivamyymälään. Siellä hän voi pettyä huomatessaan, että suurin osa tavarasta on vain suunniteltu Suomessa.

In Finland we have this thing called design from Finland made in Thailand.

Paradoksaalista kyllä, uutta, nuorta suomalaista muotoilua on Helsingistä vaikea löytää.

Kun suomalaista muotoilua markkinoinut Design Forum Finland sulki liikkeensä ja näyttelytilansa Erottajalla viime vuonna, katosi Helsingistä paikka, jossa saattoi kerralla nähdä monipuolisesti suomalaista suunnittelua. Sinne oli helppo viedä kaverit ulkomailta ostoksille tai vain katsomaan, että mitä Finnish Design tänään on.

Jäljellä on vielä Designmuseon kauppa, mutta se on pieni ja nuutuneen oloinen. Yksittäisten merkkien putiikkeja on keskustassa siellä täällä, mutta turistilta niiden löytäminen vaatii jo enemmän vaivaa ja bränditietoutta. Aina ei ehdi myyjäisiinkään.

Suomalaisen työn liitto kampanjoi joulun alla sen puolesta, että suomalaiset valitsisivat pukinkonttiin suomalaisia tuotteita. Liitto on lanseerannut Osta työtä Suomeen -päivän. Sitä vietetään perjantaina neljäs joulukuuta.

Facebookissa jo tuhannet suomalaiset ovat lupautuneet ostamaan ainakin yhden kotimaisen joululahjan samannimisessä kampanjassa.

Helsinki tarvitsee keskeiselle paikalle designkeskuksen, joka kerää saman katon alle edustavasti uutta suomalaista muotoilua ja vanhoja klassikoita. Tukholmassa ruotsalaista ja muuta pohjoismaista muotoilua kauppaa keskeisillä paikoilla Designtorget.

Esimerkiksi Amos Andersonin taidemuseon myötä uudistuva Lasipalatsi olisi oiva paikka turisteja houkuttelevalle designkaupalle Helsingissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat