Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palestiinalaiset ovat rotusorron kohteena, sanovat kansainvälisesti tunnetut aktivistit

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl / HS
Suomessa parhaillaan vierailevat Samah Sabawi (oik.) ja Max Blumenthal haluavat antaa myös palestiinalaisille äänen.
Suomessa parhaillaan vierailevat Samah Sabawi (oik.) ja Max Blumenthal haluavat antaa myös palestiinalaisille äänen. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Kansainvälisessä politiikassa ja rauhanneuvotteluissa käytetään kieltä, joka ei enää vastaa millään tavoin Lähi-idän nykyistä todellisuutta eikä konfliktin tämänhetkisiä realiteetteja. Tätä mieltä ovat Suomessa parhaillaan vierailevat Samah Sabawi ja Max Blumenthal, jotka esiintyvät tänään Helsingin yliopiston tiloissa järjestettävässä rauhanseminaarissa.

”Samalla myös valtavirran media on entistä haluttomampi uhraamaan palstamillimetrejä konfliktia avaavalle palestiinalaiselle näkökulmalle”, toteaa Gazassa syntynyt Samah Sabawi.

”Lännessä on hyvin vääristynyt kuva Lähi-idän konfliktista. Samalla valtamedia pimittää perustietoja siitä, miltä elämä näyttää siirtokunnissa ja palestiinalaisalueilla, eikä anna oikeudenmukaista kuvaa vallitsevista valtasuhteista”, huomauttaa Max Blumenthal, joka on koonnut kirjoituksensa Gazan sodasta kesällä 2014 myös kirjaksi The 51 Day War: Ruin and Resistance in Gaza.

”Etsimme oikeutta. Sitä ei saavuteta, jos luutuneita ennakkokäsityksiä ei heitetä romukoppaan”, jatkaa Samah Sabawi, joka tunnetaan myös näytelmäkirjailijana ja ajatushautomo al-Shabakan neuvonantaja.

Vuosikymmeniä kestänyt konflikti on synnyttänyt Blumenthalin mukaan kestämättömän tilanteen, jossa Israel on pystynyt harjoittamaan kansainvälisien yhteisön suostumuksella apartheid-politiikkaa. ”Palestiinalaiset ovat rotusorron kohteena. En sano tätä šokeeratakseni enkä liioin metaforisesti. Käytän apartheidin käsitettä puhtaasti juridisessa mielessä.”

Myös Samah Sabawi korostaa, että Israelin armeija rikkoo valloitetuilla alueilla ihmisoikeuksia. Israelin armeijan ja valtion tehokas propaganda osaa kuitenkin viedä huomion taitavasti toisaalle. ”Palestiinalaiset on marginalisoitu. Kansainvälinen lehdistö näki esimerkiksi Gazan sodan vuonna 2014 Israelin ja Hamasin välisenä taisteluna, ikään kuin toisena osapuolena ei olisi ollut Palestiinan kansa, joka myös joutui ottamaan vastaan Israelin armeijan iskut.”

Max Blumenthal korostaa, että harva länsimainen media pystyi raportoimaan sotaa tasapuolisesti, koska toimittajat näkivät sodasta vain sen, mitä Israelin armeija suostui näyttämään. ”Olin Gazassa ja näin sodan todelliset kasvot. Ne olivat paljon rumemmat.”

Max Blumenthal on lännessä ja Israelissa nimetty antisionistiksi, vaikka hän on juutalainen. Hänen isänsä on poliittinen neuvonantaja Sidney Blumenthal, jonka kanssa käytyä sähköpostiviestittelyä Hillary Clinton joutui puolustelemaan Yhdysvaltain kongressin kuulusteluissa runsas kuukausi sitten. Samah Sabawi taas saa näkemyksensä julki valtamediassa vain jos, joku lainaa häntä kirjoituksessaan. Omalla nimellä hän ei saa kirjoituksiaan julkaistuiksi.

Vaikka valtamedia käyttää Israelin pääosin valtiollista retoriikkaa uutisoinnissa, vaihtoehtoisia kanavia on tarjolla. Sekä Samah Sawabi että Max Blumenthal ovat löytäneet kansainväliseksi areenakseen sosiaalisen median ja verkkojulkaisut.

Paradoksaalista on, että valtamediassa hankittu kuuluisuus toimii näissä kanavissa suosituksena.

Max Blumenthal korostaa, että syyskuun 11. päivän terrori-iskut Yhdysvalloissa, Isisin nousu, Charlie Hebdon murhat ja Pariisin verilöylyt ovat vahvistaneet perinteistä mielikuvaa Lähi-idän konfliktista, jossa vastakkain ovat muka Israel ja islam.

”On selvää, että tämä narratiivi ei pidä paikkaansa, nyt vaaditaan uutta, todellisuutta vastaavaa narratiivia, jos Lähi-idän konflikti halutaan ratkaista”, Australiassa ja Kanadassa asuva Samah Sawabi jatkaa.

Vanhemman polven israelilaiseen älymystöön kummallakaan ei ole juuri luottoa. Amos Ozin tai David Grossmanin näennäisen liberaalit mielipiteet eivät ole tätä päivää. Ne palautuvat helposti pääministeri Benjamin Netanjahun ajamaan viralliseen politiikkaan.

Rauhanfoorumi. Helsingin yliopisto, Porthania. Klo 16. Samah Sabawi: Palestinian Voices and Representation in Western Media. Max Blumenthal: Masada Complex: Israel Unhinged.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat