Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuoden luontokirjassa rääkyvät korpit

Kulttuuri
 
Mika Honkalinna
Korppipari keskusteli pitkään, kertoo Mika Honkalinna kuvanottohetkestä. Tammikuinen tihku sai linnut näyttämään räjähtäneiltä.
Korppipari keskusteli pitkään, kertoo Mika Honkalinna kuvanottohetkestä. Tammikuinen tihku sai linnut näyttämään räjähtäneiltä. Kuva: Mika Honkalinna

Vuoden luontokirja 2015 on Mika Honkalinnan Korppiretki. Voittajan valitsi viiden finalistin joukosta taloustieteen professori ja WWF Suomen hallintoneuvoston jäsen Sixten Korkman.

Teos vie lukijansa kahdenlaisille retkille: Honkalinnan elämän mittaiselle matkalle luontoon ja jokakeväisille miesten reissuille, joiden tarkoitus on rengastaa korppeja.

Se pitkä retki alkoi, kun Honkalinna oli 13-vuotias, asui Anjalassa ja lähti päähänpistosta käymään jyrkänteellä, jossa tiesi korpin pesivän. Hän lähestyi jännittävää kielekettä alhaalta ja joutui astumaan läpi kallion muodostaman portin. Avautui unohtumaton näky. Vuori, metsä ja järvi kylpivät huhtikuisen illan lämpimässä valossa, pesässä istui kolme kookasta korpinpoikaa, emot huusivat.

Seuraavana päivänä hän otti samasta paikasta ensimmäisen luontokuvansa. Pokkarikamera oli pitänyt lainata mummolta.

Siitä lähtien hän on kokenut, että maisema ikään kuin virittyy, kun korppi ilmaantuu esiin. Mustanpuhuva siipiniekka herättää hänessä kumppanuuden ja samuuden tuntemuksia. ”Siinä on paljon enemmän tarttumapintaa kuin isoissa ja komeissa petolinnuissa”, hän selittää.

Rengastusretkiä Honkalinna kavereineen on harrastanut vuodesta 1981. Hän tunnustaa, että tätä nykyä kyse on vanhenevan äijäporukan toukokuisista roadtripeistä, joiden peitetarinaksi rengastus on jäämässä. Joukko kiertää viikon pohjoista Kymenlaaksoa ja lähiseutuja, istuu iltanuotiolla ja pui sitä mitä päivällä on liikkunut mielessä.

Sillä kertaa kun toukokuun toisena sataa ”todella suuria” hiutaleita, seurue vetäytyy yksimielisesti valtatien baariin aamupalalle.

”Kirja tukee metsiemme merkityksen ymmärtämistä ja muistuttaa niissä vaeltamisen antamasta mielihyvästä”, perustelee Korkman valintaansa. Tämän teos jollain merkillisellä tavalla tekeekin, vaikka sen kuvat ovat synkänpuoleisia. Yhdessäkään ei taida päivä paistaa.

”Kuvien mustavalkoisuus, joka korppien kohdalla on luonteva ratkaisu, antaa kuvatuille metsämaisemille lähes maagisen tunnelman”, Korkman jatkaa.

Honkalinna sanoo, että luontokuvauksessa on meneillään mustavalkoisuuden renessanssi, mikä olikin arvattavissa 2000-luvun taitteen värikylläisyyden jälkeen. Itse asiassa Korppiretkessä on väriä, mutta vain ”snadisti” tärkeissä paikoissa. Sitä erottuu esimerkiksi kohdissa, joista voi tunnistaa nuoret korpit, eli aukinaisen nokan sisäpinnassa.

”Oikeasti korppi ei ole musta, vaan sopivassa valossa sen höyhenpeite kimaltaa metallin sinisenä ja vihreänä sekä magentanpunaisena. Nuoren korpin puku vivahtaa ruskeaan.”

Pohjois-Euroopassa korpilla on melkein yhtä musta maine kuin miltä sen takki näyttää. Kolkkoon imagoon on vaikuttanut varmasti myös se, että kaikkiruokainen laji viihtyy haaskoilla. Muualla maailmassa korppiin on liitetty myös myönteisiä mielikuvia: sitä on pidetty oppaana ja näkijänä. Se kuuluukin lintumaailman älyköihin, kuten kaikki varisten heimon jäsenet.

”On paljon tarinoita, joissa korppi oli alun perin valkoinen tai jopa kirjava. Sitten tuo veijari ja vastarannan kiiski on tehnyt jotain, minkä vuoksi se on muutettu mustaksi”, Honkalinna kertoo.

Mika Honkalinna: Korppiretki. Maahenki, 188 s.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat