Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle julkisti uudet päätehtävänsä: laatua määrän sijaan, Areenasta tärkein tv-kanava

Kulttuuri
 
Kimmo Räisänen
Lauri Kivinen
Lauri Kivinen Kuva: Kimmo Räisänen

Yle julkisti tiistaina laajan strategiapaperin, jolla yleisradioyhtiö aikoo loikata toden teolla nettiaikaan.

Yle Areenasta tehdään ”uuden television tärkein jakelutie”, perinteisiä jakelukanavia voidaan karsia, radiot siirretään voimakkaasti verkkojakeluun ja journalismissakin panostetaan digitaaliseen kerrontaan.

Samalla Yle valmistautuu uudistamaan toimintaansa ajassa, jossa sen määrärahat eivät näytä ainakaan kasvavan.

Tämä näkyy myös strategiassa toistuvasta pääviestissä, joka on ”laatua määrän sijaan”. Tässä yhtiö panostaa samalla tekemisen laatuun ja arvioi, mikä tekeminen on tarpeellista, kuvaa Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen puhelinhaastattelussa.

”Nimikkeiden määrä vähän laskee”, Kivinen sanoo.

Yksittäisten ohjelmien lopetuksia siis on ainakin luvassa. Käytännössä karsinta voi tarkoittaa myös perinteisten TV- tai radiokanavien vähenemistä. Yle pyörittää televisiossa ykkös- ja kakkoskanavien lisäksi Yle Fem- ja Teema-kanavia.

Kivisen mukaan päätöksiä lopettamisista ei ole kuitenkaan strategiatyössä tehty.

”Viiden vuoden ajanjaksolla tulee joka tapauksessa painopistemuutos, joka muuttaa sitä, mikä ylipäänsä ajatellaan kanavaksi”, Kivinen sanoo.

Tähän liittyy strategian toinen keskeinen linja, joka on siirtymä kohti nettijakelua.

Internetissä katsoja selailee ohjelmia eri tavalla kuin televisiossa, ja keskeisemmässä roolissa on ohjelma kuin kanava, jolta se tulee.

Yle aikoo nostaa Areenan tärkeimmäksi televisiosisältöjen kanavakseen. Radio taas ”viedään verkkoon” ja sen ympärille Yle kehittää muun muassa autossa käytettävillä laitteilla pyöriviä palveluja.

Areenaan on luvassa merkittäviä uudistuksia, Kivinen sanoo.

”Esimerkiksi urheilun osalta on hahmoteltu, voisiko sisällöt koota kanavamaiseksi kokonaisuudeksi.”

Yle hahmottelee palveluja, joissa nettijakelu ja perinteinen televisio sulautuvat kiinteämmin yhteen. Televisiosta tulee Kivisen visiossa ”kuin sähkö”, joka on läsnä kaikkialla.

Esimerkiksi lastenohjelmista jo 20 prosenttia katsotaan Ylellä verkosta. Tulevaisuudessa esimerkiksi urheiluohjelmat voivat alkaa entistä useammin verkon puolella ja siirtyä televisioon vasta, kun varsinainen toiminta alkaa, Kivinen visioi.

”Nyt katsotaan, missä vaiheessa tämä kannattaa tehdä niin, että mukana ovat kaikki, eivätkä pelkät edelläkävijät.”

Yle nimeää myös kaksi yhtiön keskeistä painopistealuetta, jotka ovat kulttuuri ja journalismi. Silmiin pistää, että esimerkiksi draama ja viihde ovat kulttuurille alisteisia alueita. Niistäkö siis tingitään?

”Tässä otetaan askel perustehtävän suuntaan”, Kivinen sanoo. Hän viittaa demokratian edistämiseen ja suomalaisen kulttuurin tukemiseen Ylen ytimenä.

Draaman ja viihteen suhdetta Ylessä pohditaan tarkkaan.

”Draama on merkittävästi suurempi panostuksen kohde kuin viihde”, Kivinen sanoo.

Draaman hän näkee esimerkiksi potentiaalisena vientituotteena, ja sen tuotannossa rahaa siirtyy myös merkittävästi Ylen ulkopuolelle, yksityisille tuotantoyhtiöille.

”Viihde kuuluu julkiseen palveluun, mutta siitä pitää tunnistaa, miksi se on yhteisillä rahoilla tehty. Tämä voi olla esimerkiksi uusi tekotapa tai jokin kohdeyleisö, jolle ohjelmaa ei muuten tehdä”, Kivinen sanoo.

Tulevina vuosina Yle joutuu myös poliittisten haasteiden eteen. Hallitus on asettamassa parlamentaarista arviointiryhmää, joka arvioi Ylen tehtävää.

Keskusteluissa on muun muassa Ylen rahoitus suhteessa yksityisomisteiseen mediaan, joka kärsii tulojen laskusta perinteisissä kanavissa kuten televisiossa ja painetuissa lehdissä. Tälle vuodelle Ylen indeksikorotus jo jäädytettiin.

”On osattava myös luopua”, Kivinen toteaa. Yle tavoittelee strategiassaan silti sitä, että se tavoittaa viikottain 95 prosenttia suomalaista, jotta nämä saisivat verolleen vastinetta. Tavoite on, että useimmat suomalaiset saisivat Yleltä jotakin, mutta että se ei välttämättä olisi eri aloilla suurin toimija.

”Päätavoitteemme ei ole markkinaosuus”, Kivinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat