Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Alastomuus ei ole enää vallankumouksellista”: Pirelli vaihtoi kulttikalenterinsa alastonmallit menestyjänaisiin

Kulttuuri
 
Rengasvalmistaja Pirelli vaihtoi tyttökalenterinsa alastonmallit kulttuurin voimanaisiin
Rengasvalmistaja Pirelli vaihtoi tyttökalenterinsa alastonmallit kulttuurin voimanaisiin
Julkkiskuvaaja Annie Leibovitz uudisti Pirellin kalenterin. Leibovitz ja kalenterimallit elokuvaohjaaja Ava DuVernaysta koomikko Amy Schumeriin kertovat kuvaustauolla, mikä muuttui.

Italialainen rengasvalmistaja Pirelli on tunnettu 50 vuoden ajan myös vuosittaisen pin-up-kalenterin valmistajana.

Nyt puhaltavat uudet tuulet: Eilen maanantaina julkaistun vuoden 2016 kalenterin on kuvannut muotokuvaajana tunnettu Annie Leibovitz, joka on houkutellut pin-up-tytöikseen muun muassa 68-vuotiaan muusikon Patti Smithin ja 82-vuotiaan Yoko Onon. Nuoremmasta päästä on 19-vuotias Tavi Gevinson, joka on feministisen Rookie-lehden perustaja ja tunnetaan Yhdysvalloissa yhteiskunnallisena keskustelijana.

Mustavalkoisissa, hienostuneissa studiokuvissa naiset poseeraavat yksinkertaisten taustojen edessä. Kuvat ovat tyyliltään riisuttuja, mutta mallit eivät: Lähes kaikki mallit ovat täysissä pukeissa, paitsi selin lihaksiaan esittelevä Serena Williams sekä pelkkiin pikkupöksyihin pukeutunut ja take-away-kahvin kanssa poseeraava koomikko Amy Schumer (tyylilleen uskollisena hän halusi poseerata niin kuin hänelle ei muka olisi kerrottu kalenterin uudistuksesta).

Leibovitz korosti julkistustilaisuudessa Lontoossa kuvankäsittelyn ja ”teeskentelyn” vähyyttä, kertoo The Guardian.

Kalenteriin voi tutustua Pirellin sivuilla.

Annie Leibovitz / Pirelli
Rääväsuuna tunnettu koomikko Amy Schumer on kalenterin ainoita vähäpukeisiä poseeraajia, mutta ei hänenkään kuvansa edusta perinteistä Pirelli-linjaa.
Rääväsuuna tunnettu koomikko Amy Schumer on kalenterin ainoita vähäpukeisiä poseeraajia, mutta ei hänenkään kuvansa edusta perinteistä Pirelli-linjaa.

Pirellin kalenteri on saavuttanut kulttiaseman eräänlaisena puolitaiteellisena valokuvateoksena. Pirelli valitsee kalenterin nimekkäät kuvaajat, mutta kuvaajat saavat tehdä kalenterista itsensä näköisen.

Kalenteria painetaan muutamia kymmeniä tuhansia kappaleita, mutta ostaa sitä ei voi. Kalenterit jaetaan ”vip-henkilöille”; muusikoille, poliitikoille ja kuninkaallisille, on Pirellin tiedottaja kertonut New York Timesille.

Kesällä 2015 taidekustantaja Taschen julkaisi kirjan Pirelli – The Calendar. 50 Years And More, joka esittelee muun muassa muotikuvaajien Helmut Newtonin, Mario Testinon ja Richard Avedonin Pirelli-kalenteriotoksia.

Pirellin kalenterikuvien historia todistaa, että vaikka joinakin vuosina naisilla on ollut vaatteet päällään, sävy on silti ollut vahvasti viettelevä. Vuoden 2015 kalenterissa amerikkalaiskuvaaja Steven Meisel kierrätti klassista pehmopornokuvastoa lateksistringeineen ja kylpykuvineen.

Neil Hall
Pirellin kalenterin kuvannut Annie Leibovitz poseerasi kalenterin maanantaisessa julkistustilaisuudessa Lontoossa.
Pirellin kalenterin kuvannut Annie Leibovitz poseerasi kalenterin maanantaisessa julkistustilaisuudessa Lontoossa.

Monet naiset ovat ottaneet uutiset Leibovitzin kuvaamasta uudesta kalenterista vastaan ilolla – merkkinä siitä, että kulttuuri on valmis ihailemaan naisia heidän älynsä ja tekojensa ansiosta, ei vain vähäpukeisinä seksiobjekteina.

Leibovitz kertoo Pirellin tiedotteessa, että aloite arvostettujen naisten kuvaamisesta tuli Pirelliltä. Pirellin idean voi siis nähdä ennakkoluulottomana feminisminä – tai yksinkertaisena brändäyskysymyksenä. Siinä se olisi samoilla linjoilla miestenlehtien kanssa.

Lokakuussa kerrottiin, että pinup-kuvistaan tunnettu Playboy-lehti lopettaa alastomien naisten kuvien julkaisun osana lehtiuudistustaan maaliskuussa 2016.

Aloittaessaan Playboyn alastonkuvat hätkähdyttivät, mutta internet-aikakaudella ne tuntuvat vanhentuneilta.

”Nykyään ollaan yhden klikkauksen päässä mistä tahansa kuviteltavissa olevasta seksiaktista, joten [alastonkuvat] ovat tässä vaiheessa passé”, sanoi Playboyn johtaja Scott Flanders New York Timesille lokakuussa.

Playboyn ratkaisuun vaikuttivat myös alastonkuvien vaikutus siihen, ettei sivustoa tohdittu selailla työpaikalla. Se tarkoitti liian suuren kävijämäärän menetystä. Playboy keskittyy nuorille kaupunkilaismiehille suunnattuun journalistiseen sisältöön.

Pirelliltäkään on tuskin jäänyt huomaamatta, että naiset ostavat autoja ja renkaita enemmän kuin silloin, kun kalenteri ensimmäistä kertaa julkaistiin vuonna 1964. New York Times siteeraa Boston Consulting Groupin lukuja, joiden mukaan Yhdysvalloissa naiset tekevät luksusautojen ostopäätöksistä puolet ja vaikuttavat niistä kolmeen neljäsosaan. Myös autovalmistaja Mercedes-Benz houkuttelee naisostajia ”She’s Mercedes”-sivustolla.

Annie Leibovitz / Pirelli
Yao Chen on Kiinan suosituimpia näyttelijöitä.
Yao Chen on Kiinan suosituimpia näyttelijöitä.

Rengasvalmistaja saattaa tosin palata tissikuviin taas ensi vuonna, sillä yhtiö on pannut feministisen näkökulman kalenterin kuvanneen Annie Leibovitzin piikkiin.

Pirellin hallituksen puheenjohtaja Marco Tronchetti Provera on New York Timesin mukaan sanonut tämänvuotisen kalenterin olevan vain esimerkki siitä, miten kalenteri ”heijastaa nyky-yhteiskuntaa.”

Tämänvuotiset mallit ovat kuitenkin toiveikkaita, että myös heidän seuraajansa saavat esiintyä vaatetettuina.

”Valkoinen, työkykyinen, cissukupuolinen nainen alastomana ei vain ole enää vallankumouksellista”, sanoi Tavi Gevinson New York Timesissä.

Cissukupuolisuudella Gevinson tarkoittaa henkilöä, jonka sukupuoli-identiteetti vastaa syntymässä määriteltyä sukupuolta, siis transsukupuolisen vastakohtaa.

”En usko, että kukaan sanoo, että ’pahus, olisin halunnut niitä alastomia pimuja’.”

Annie Leibovitz / Pirelli
Serena Williams on maailman parhaita tenniksenpelaajia.
Serena Williams on maailman parhaita tenniksenpelaajia.
Annie Leibovitz / Pirelli
Muusikko Patti Smith on Pirellin ”marraskuun tyttö”.
Muusikko Patti Smith on Pirellin ”marraskuun tyttö”.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat