Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Digimaailma pakottaa artistit julkaisemaan levyn vuodessa, kaksi parhaassa – Adele on poikkeus sääntöön

Kulttuuri
 
Ilkka Mattila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n musiikkitoimittaja.
MARIO ANZUONI
Adele on nykymusiikkimaailman ainoita artisteja, jotka voivat pitää useamman vuoden tauon levyjen välillä.
Adele on nykymusiikkimaailman ainoita artisteja, jotka voivat pitää useamman vuoden tauon levyjen välillä. Kuva: MARIO ANZUONI

On jo melko vaikeaa keksiä musiikin myyntiin liittyvää ilmiötä tai muutosta, jota ei olisi havainnollistettu Adelen uuden albumin kautta.

Näsäviisaimmat ovat ladanneet Youtubeen videoita, joissa opetetaan suoratoistoon tottuneille, miten uutta Adelea voi kuunnella, eli miten cd-levyn kotelo avataan ja miten cd-soitinta käytetään.

Adelen päätös kieltää albumin suoratoistojulkaisu on nostanut esiin myös kysymyksen siitä kuinka perusteltua artistille on yhä julkaista musiikkia noin kolmen vuoden välein 10–14 kappaleen albumikokonaisuuksina. Brittilehti The Guardian muistutti maanantaina, että moni huippunimi, kuten räp-artisti Drake tai indieyhtye Beach House on julkaissut kaksi albumia vuoden aikana.

Hitaampi julkaisutahti on perustunut aikoinaan cd-levyjen valmistukseen ja levyjen jakeluun ja markkinointiin kuluneeseen aikaan. Digitaalisessa maailmassa näitä hidasteita ei enää ole. Musiikkia on saatavilla enemmän kuin ennen. Myös siksi yhden albumin elinkaari näyttää lyhenevän. Nopea vertailu Suomen myydyimpien albumien listalla ei tosin tue tätä ajatusta.

Viikolla 48 vuonna 2005 listan 40 myydyimmän joukossa oli 13 levyä, jotka olivat pysyneet listalla vähintään seitsemän viikkoa. Tänä vuonna samalla viikolla sellaisia oli peräti 20.

Viikkokaupalla pärjänneissä on joitakin Kari Tapion kaltaisia vanhemman cd-käyttäjäyleisön suosikkeja, mutta listan pitkäikäisimmät kotimaiset menestyjät olivat Sanni, Antti Tuisku ja Haloo Helsinki, jotka ovat olleet kärkisijoilla myös suoratoistolistoilla.

Kaikkein pisimpään listalla on roikkunut – tietysti – Adele, jonka tammikuussa 2011 julkaistu edellinen albumi 21 on ollut Suomen myydyimpien joukossa jo 129 viikkoa.

Adelen levyjen välillä kulunut viisi vuotta on silti nykyoloissa harvinaislaatuisen pitkä aika, josta voi selvitä vain muutama maailman suosituin artisti. Tavalliselle menestyspopparille todennäköisempi tapa pysyä yleisön mielessä on julkaista uutta useammin.

Enintään vuoden mittaiset tauot levyjen välillä eivät ole mikään uusi asia popmusiikissa. The Beatles julkaisi seitsemässä vuodessa 13 albumia, ja The Rolling Stones ensimmäisen viiden ja puolen vuoden aikana kahdeksan albumia.

Rivakka tahti oli tuttua Suomessa vielä kauan. Eppu Normaalilta tuli vuosina 1978–1986 albumi vuodessa, ja Apulantakin piti ensimmäisen vuotta pidemmän levytystauon vasta seitsemännen albuminsa jälkeen vuonna 2002.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat