Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pirellin kalenteri vaihtoi alastonmallit voimanaisiin

Kulttuuri
 
Annie Leibovitz / Pirelli
Muusikko Patti Smith on Pirellin ”marraskuun tyttö”.
Muusikko Patti Smith on Pirellin ”marraskuun tyttö”. Kuva: Annie Leibovitz / Pirelli

Italialainen rengasvalmistaja Pirelli on tunnettu 50 vuoden ajan myös vuosittaisen pin up-kalenterin tuottajana. Sen konsepti on ollut yksinkertainen: hemaisevia naisia automiesten makuun.

Pirellin maanantaina julkaisemassa vuoden 2016 kalenterissa puhaltavat uudet tuulet.

Muotokuvistaan tunnettu Annie Leibovitz on houkutellut pin up -tytöikseen muun muassa 68-vuotiaan muusikon Patti Smithin ja 82-vuotiaan Yoko Onon. Nuoremmasta päästä on 19-vuotias Tavi Gevinson, feministisen Rookie-lehden perustaja ja yhteiskunnallinen keskustelija.

Mustavalkoiset studiokuvat ovat tyyliltään riisuttuja, mutta mallit eivät: Lähes kaikki mallit ovat täysissä pukeissa, paitsi selin lihaksiaan esittelevä tennishai Serena Williams sekä koomikko Amy Schumer, joka poseeraa pikkupöksyihin pukeutuneena, kuulemma vitsinä.

Pirellin kalenteri on saavuttanut kulttiaseman eräänlaisena puolitaiteellisena valokuvateoksena.

Kesällä 2015 taidekustantaja Taschen julkaisi kirjan Pirelli – The Calendar. 50 Years And More, joka esittelee muun muassa muotikuvaajien Helmut Newtonin, Mario Testinon ja Richard Avedonin Pirelli-kalenteriotoksia.

Viime vuoden kalenterissa amerikkalaiskuvaaja Steven Meisel kierrätti pehmopornokuvastoa lateksistringeineen ja kylpykuvineen.

Monet naiset ovatkin ottaneet uutiset Leibovitzin kuvaamasta uudenlaisesta kalenterista vastaan iloisina – merkkinä siitä, että kulttuuri on valmis ihailemaan naisia heidän älynsä ja tekojensa ansiosta, ei vain vähäpukeisina seksiobjekteina.

Leibovitz on kertonut aloitteen arvostettujen naisten kuvaamisesta tulleen Pirelliltä. Pirellin idean voi siis nähdä ennakkoluulottomana feministisenä – tai yksinkertaisena brändäyskysymyksenä.

Siinä se olisi samoilla linjoilla miestenlehtien kanssa. Lokakuussa kerrottiin, että Playboy-lehti lopettaa alastonkuvien julkaisun. Internet-aikakaudella ne ovat tuntuneet vanhentuneilta.

Pirelliltäkään on tuskin jäänyt huomaamatta, että naiset ostavat autoja ja renkaita enemmän kuin silloin, kun kalenteri julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 1964.

Rengasvalmistaja palannee tissikuviin taas ensi vuonna, sillä yhtiö on pannut feministisen näkökulman Leibovitzin piikkiin. Yhtiön mukaan se on yksi esimerkki siitä, miten kalenteri voi ”heijastaa nyky-yhteiskuntaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat