Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuvataiteen valtionpalkinto Talvivaara-dokumentin ohjaajalle

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Zone2Pictures
Talvivaaran miehet -dokumentin kaltaiset yhteiskunnalliset aiheet toivat valtionpalkinnon ohjaaja Markku Heikkiselle.
Talvivaaran miehet -dokumentin kaltaiset yhteiskunnalliset aiheet toivat valtionpalkinnon ohjaaja Markku Heikkiselle. Kuva: Zone2Pictures

Elokuvataiteen valtionpalkinnon on saanut dokumenttiohjaaja Markku Heikkinen ja kuvataiteen valtionpalkinnon kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikko. Kuvitustaiteen valtionpalkinto on annettu kuvittaja Matti Pikkujämsälle, mediataiteen valtionpalkinto kokeelliselle säveltäjälle Shinji Kankille sekä valokuvataiteen valtionpalkinto valokuvataiteilija Sanna Kannistolle.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi elokuva-, kuva-, kuvitus-, media- ja valokuvataiteen valtionpalkinnot tänään Helsingin Säätytalolla. Kukin palkinto on arvoltaan 13 500 euroa. Tunnustukset myönnetään veikkausvoittovaroista.

Laura Oja / HS
Dokumenttiohjaaja Markku Heikkinen on ohjannut elokuvan Talvivaaran miehet.
Dokumenttiohjaaja Markku Heikkinen on ohjannut elokuvan Talvivaaran miehet.

Dokumenttiohjaaja Markku Heikkisen kohdalla (s. 1966) korostetaan erityisesti elokuvaa Talvivaaran miehet (2014).

”Se on viime vuoden tärkeimpiä dokumenttielokuvia, yhteiskunnallinen puheenvuoro, joka tuo parjatun kaivoksen työntekijöiden näkökulman katsojan ulottuville”, palkintoperusteissa kirjoitetaan.

Heikkisen tuorein dokumentti Olipa kerran seminaari käsittelee rakennemuutosta Kajaanin opettajankoulutuksen lakkauttamisen kautta.

Kuvitustaiteen palkinnon saaneella Matti Pikkujämsällä (s. 1976) on pitkä työhistoria lehti- ja kirjankuvituksen parissa.

”Pikkujämsän kuvitustekniikka on ilmaisuvoimainen ja herkkä ja hänen omaleimainen tyylinsä on avoin uusille kokeiluille”, perusteluissa todetaan.

Pikkujämsä on kuvittanut useita lastenkirjoja, joista kaksi on ollut Finlandia Junior -ehdokkaana. Pikkujämsä on tehnyt kuvituksia myös muun muassa Helsingin Sanomille, Annalle ja Imagelle. Lisäksi Pikkujämsä on suunnitellut tekstiilejä muun muassa Marimekolle, Samujille ja Lapuan Kankureille.

Hänen tuoreimpia projektejaan on livemaalausmuotokuvien tekeminen, eli elävän mallin tallentaminen taiteilijan tunnistettavalla ja omaleimaisella tyylillä.

Mediataiteen valtionpalkinnon sai kokeellinen säveltäjä, kouluttaja ja tuottaja Shinji Kanki (s. 1953), joka on asunut ja työskennellyt Suomessa vuodesta 1985.

Vuonna 2014 Kanki organisoi ja kuratoi suomalaisen äänitaiteen näyttelyn Tokioon. Näyttelyssä kävi yli 14 000 henkilöä. Hänen viimeisin teoksensa oli esillä Mäntän kuvataideviikoilla vuonna 2015. Kanki on ollut myös aktiivinen monissa ulkomailta Suomeen muuttaneiden taiteilijoiden yhteishankkeissa, kuten vuonna 2011 toteutetussa Fake Finn Festival of Experimental Live Arts -tapahtumassa.

Outi Pyhäranta / HS
Valokuvataiteilija Sanna Kannisto Strange Fascination -näyttelyssään kulttuuritehdas Korjaamolla vuonna 2008.
Valokuvataiteilija Sanna Kannisto Strange Fascination -näyttelyssään kulttuuritehdas Korjaamolla vuonna 2008.

Valokuvataiteen valtionpalkinnon saanut Sanna Kannisto (s. 1974) on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä valokuvaajia. Hänen ilmaisussaan yhdistyvät luontokuvaus, valokuvataiteen keskeiset kysymykset ja tieteelliset tavat esittää luontoa. Hän on tehnyt useita kuvausmatkoja Etelä- ja Väli-Amerikan sademetsiin ja viime aikoina myös eurooppalaisiin metsiin.

”Kanniston ainutlaatuinen työ on herättänyt paitsi ihastusta valokuvataiteen kentällä, myös ansaittua huomiota nyt käytävässä kansainvälisessä filosofisessa keskustelussa elämän luonteesta ja ympäristömme tilasta”, palkintoa perustellaan.

Kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikko (s. 1968) edusti Suomea Venetsian 54. biennaalissa vuonna 2011.

”Monipuolisuus ja uudistumiskyky näkyvät taiteilijan teoksissa luontevana liikkeenä aineettomasta aineelliseen; liukuna objektista tilallisiin ja paikkasidonnaisiin teoksiin”, perusteluissa kirjoitetaan.

Christian Westerback
Vesa-Pekka Rannikko Venetsian biennaalissa vuonna 2011.
Vesa-Pekka Rannikko Venetsian biennaalissa vuonna 2011.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat