Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokaisen sukupolven pitää määritellä isänmaallisuus uudelleen, sanoo Pro Finlandia -mitalin saanut Sirpa Kähkönen

Kulttuuri
 
Martti Kainulainen
Kirjailija Sirpa Kähkönen oli viime vuonna Finlandia-ehdokas ja saa nyt Pro Finlandia -mitalin.
Kirjailija Sirpa Kähkönen oli viime vuonna Finlandia-ehdokas ja saa nyt Pro Finlandia -mitalin. Kuva: Martti Kainulainen

”Istuin metrossa ja luin digi-Hesaria. Äkkiä näin uutisen että minulle on myönnetty Pro Finlandia -mitali”, kirjailija Sirpa Kähkönen kirjoitti Facebookissa keskiviikko-aamuna. ”Huudahdin ääneen. Vai onko tämä unta. Jalat pettivät alta.”

Miten jalat voivat pettää alta, kun istuu?

”No, kun nousin seisomaan, niin siinä ne vähän niin kuin pettivät”, puhelimitse tavoitettu Kähkönen naurahtaa.

Hän arvelee saavansa jossain vaiheessa tietää, mikä taho hänelle on tunnustusta hakenut ja millä perusteilla se on myönnetty.

”Tosi hienolta tuntuu”, tänä vuonna myös kirjailijoiden sananvapausjärjestö Penin töissä ahkeroinut Kähkönen sanoo. Helsingin kirjamessuille hän valmisteli Venäjä-teemaa.

”Nyt tuntuu, että toimintani on myös nähty”, hän sanoo. ”Vuosi on ollut erittäin vaikea sananvapauden kannalta.”

Viime vuonna ilmestyneen ja Finlandia-ehdokkaaksi nousseen Graniittimiehen lisäksi Kähkönen on julkaissut seitsemän romaania, kaksi tietokirjaa sekä pari nuortenkirjaa ja näytelmää.

Hänen tuotannostaan käy ilmi muun muassa se, että tässä maassa ei aina kohdella hyvin edes omia kansalaisia, saati sitten muualta tulleita. Laura Lindstedt viittasi viime torstain poliittisesti kantaaottavassa Finlandia-puheessaan samaan ilmiöön – ja nostatti valtavan mielipidemyrskyn.

Kohdistuuko nyt kirjailijoihin jokin erityinen isänmaallisuuden paine tai velvoite?

”Olisi tärkeää määritellä, mitä isänmaallisuus on”, Kähkönen huomauttaa. ”Jos se on halua puolustaa suomalaista kulttuuria, kieltä, koulutusta ja tasa-arvoa, niin jokaisen sukupolven ja toimijan pitää itse määritellä se. Määrittelemistä ei pidä antaa minkään yhden ryhmän haltuun.”

Kähkösen mukaan rakkaus kulttuuria kohtaan on keskeinen pilari isänmaallisuudessa.

Mistään erityisestä paineesta kirjailijoita kohtaan Sirpa Kähkönen ei katso aiheelliseksi puhua. Hän viittaa aiemmin tänä vuonna sananvapausfoorumissa Helsingissä vierailleen tanskalaisen Jyllands Postenin Flemming Rosen näkemykseen: ihan kaikkien meidän pitäisi nyt kasvattaa paksumpaa nahkaa.

”Se tarkoittaa myös sitä, että kirjailijoitakin saa avoimesti kritisoida ja olla eri mieltä. Hymistely ei vain enää toimi nyky-yhteiskunnassa. Väkivallalla uhkaaminen on sitten jo eri asia. Mutta ajatuksia ja ulostuloja saa tietenkin arvostella.”

Eritoten mediassa tai muutoin julkisuudessa toimivien pitää kasvattaa sietokykyään ja kärsivällisyyttään. Ihan kaikesta ei tarvitse järkyttyä ja hätääntyä.

”Henkilöön käyviä uhkauksia ei tietenkään saa suvaita ollenkaan”, Kähkönen tähdentää. ”Mutta sanoja ja puhetta maailmaan tietysti mahtuu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat