Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kärki on yhtä tärkeä kuin Sibelius

Kulttuuri
 
Mari Koppinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Suurta kansallissäveltäjäämme Jean Sibeliusta on juhlittu koko kulunut vuosi. Ja syystä: Sibelius on kansallinen aarteemme, tuotantonsa henkinen tukipylväämme.

Mutta aivan samanveroinen sävelvelho on Toivo Kärki.

Kärki on tehnyt suomalaiselle kevyelle musiikille sen, mitä Sibelius teki suomalaiselle klassiselle musiikille: nostanut tasoa, tehnyt siitä omaleimaista.

Kärjen suomenkieliset laulut eivät ehkä ole niittäneet mainetta ulkomailla samoin kuin Sibeliuksen sinfoniat, mutta meihin ne ovat jättäneet pysyvät jäljen. Eivätkä ne sieluistamme ja korvistamme mihinkään katoa.

Mutta miksi? Mikä tekee Kärjen musiikista niin erityistä?

Vastaus on melodisuus. Kärki oli suuri melodikko, jolla pianistina ja haitaristina oli hallussaan toki myös loistava harmoniataju.

Esimerkiksi kaikille tutussa Täysikuussa melodia piirtää kuvaa läpi koko viivaston, ristin rastiin, välillä jänniä intervallihyppyjä tehden mutta linjan pitäen. Aivan kuin melodia olisi venyvä purkka.

Melodikko Kärki oli selvästikin jo nuorena. Soitin juuri juhlissa bändin kanssa Kärjen ensimmäisen levytetyn kappaleen, Sit’ en tietää voi -laulun vuodelta 1933. (Kappaleen voi kuunnella täällä.)

Tilaisuudessa kuultiin lukuisia muitakin kappaleilta, muilta tekijöiltä. Kun juhlien jälkeen vieraat pakkailivat tavaroitaan, kuului sieltä täältä hyräilyä. Se oli se nuoren Kärjen laulu!

Yksinkertaista, kirkkaan selkeää ajattelua. Nerokasta.

Samaan ei moni pysty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat