Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fiksu missi jättää kansallispuvun kotiin, jos se ei ole oma tai oikea

Kulttuuri
 
Aino Frilander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.
Miss World
Puku, joka Carola Millerillä on yllään Miss World -nettisivun kuvissa, ei ole aito saamenpuku vaan halpa kopio.
Puku, joka Carola Millerillä on yllään Miss World -nettisivun kuvissa, ei ole aito saamenpuku vaan halpa kopio. Kuva: Miss World

Suomalainen Carola Miller kilpailee Kiinassa käynnissä olevissa Miss Maailma -kilpailuissa pilailupuodista hankitussa halvassa ”lapinpuvussa”, uutisoi Yle Sápmi tiistaina.

Syntyi poru, johon otti kantaa yhdenvertaisuusvaltuutettukin. Miller pahoitteli asuvalintaansa Facebookissa. Tarkoitus ei ollut olla epäkunnioittava saamelaiskulttuuria kohtaan.

”Puvusta löytyy kauniit värit ja siitä syntyy mielikuvia eksoottiseen Suomen Lapin luontoon, joten päädyin käyttämääni pukuun”, Miller kirjoitti.

Valesaamenpuvut pomppaavat esiin säännöllisesti, eikä niitä ole saatu pilailukaupoista kitkettyä. Vuonna 2007 Noora Hautakangas edusti Suomea Miss Universum -kisoissa feikkilapintakissa. Keväällä 2014 myös Tanja Poutiainen sai osakseen kritiikkiä juhlittuaan maailmancup-uransa loppua saamenpukua muistuttaneessa halpa-asussa.

Saamelaisille saamenpuku on tärkeä, ja monet kokevat pilailupuotiasujen loukkaavan saamelaiskulttuuria. Oikea saamenpuku edustaa perinnekäsityötaitoja, josta Kiinassa valmistetut halpa-asut ovat kaukana.

”Suomen valtaväestö tuntee saamelaiskulttuureja varsin vähän ja stereotyyppisiä käsityksiä on yhä”, kirjoitti yhdenvertaisuusvaltuutettu Facebook-sivulleen.

”Sekä saamelaisten kulttuuristen oikeuksien että yhdenvertaisuuden kannalta on haitallista, että eri toimijat vahvistavat näitä stereotypioita. Kaikessa saamelaisia tai saamelaiskulttuuria koskevassa viestinnässä ja markkinoinnissa on tärkeää tehdä yhteistyötä saamelaisväestön kanssa ja kunnioittaa heidän kulttuurisia oikeuksiaan.”

Saamenpukua versioimalla missit haluavat lainata esiintymiseensä ripauksen eksotiikkaa pohjoisesta – vähän samalla tavalla kuin matkailumainoksissa käytetään revontulia, hankia ja tunturimaisemia, vaikka suurin osa suomalaisista kärvistelisi mustan talven keskellä, savisen eteläsuomalaisen pellon laidassa.

Missikisojen ”kansallispukukierroksilla” on nähty eksotiikan nimissä lisäksi niin jääkiekkomailoista kasattuja viritelmiä (Kanada), Berliinin muuria esittäviä viittoja (Saksa) kuin erilaisia lippujen väreissä toteutettuja luomuksia.

Varsinaiseen kansallispukuun turvautuu missikisoissa enää harva: peittävämmän pukeutumiskulttuurin aikana kehittyneet kansallispuvut eivät vain välttämättä ole erityisen seksikkäitä.

On kuitenkin toinenkin syy: Maailmalla niitä käyttäessä saa helposti lokaa niskaansa.

Jokaisen missikisoihin – miksei naamiaisiinkin – suuntaavan kannattaa opetella termi kulttuurinen varastaminen, cultural appropriation.

Sillä tarkoitetaan sitä, kun yhden kulttuurin (usein valtaväestön) edustaja shoppailee itseään miellyttäviä osia toisesta kulttuurista (usein vähemmistökulttuurista).

Yhdysvalloissa kulttuurinen varastaminen on iso moka.

Muusikko Pharrell Williams poseerasi Elle-lehden kannessa intiaanipäähineessä ja joutui mediakohun kohteeksi. Laulaja-näyttelijä Selena Gomez lähti mukaan 1990-luvulta palanneeseen bindimuotiin ja suututti sillä hindujärjestöjä. Laulaja Katy Perry on herättänyt raivoa esiintymällä hiukset pikkuleteillä afrotyyliin ja laulamalla ”blaccentilla”, kopioimalla afroamerikkalaista puhetapaa.

Koetaan, että kulttuurinen varastaminen väheksyy vähemmistöjen sortoa ja ylläpitää rasistisia stereotyyppejä.

Yhdysvalloissa ei ole hyväksyttävää pukeutua leikillään intiaaniksi tai mustaihoiseksi, koska valtaväestö on sortanut molempia kansanryhmiä. Samoilla perusteilla Suomessa voi paheksua saamelaisasulla leikkimistä.

1900-luvun alkupuolen Suomessa moni vallanpitäjistä piti saamelaisia rodullisesti alempana kansana. Sekä kirkko että valtio pyrkivät sulauttamaan saamelaiset suomalaiseen valtakulttuuriin. Vuosikymmenien ajan saamelaislapset lähetettiin sisäoppilaitoksiin, joissa ei saanut puhua saamen kieltä. Saamelaisia on pidetty huumorihahmoina televisio-ohjelmia myöten, ja Ylen Elävästä arkistosta löytyy edelleen Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan saamelaissketsejä, jotka naurattivat 1980-luvun lopulla monia suomalaisia – ja ruokkivat ennakkoluuloja.

Ne eivät ole vieläkään unohtuneet.

”nunnukka nunnukka ....aina joku pahoittaa mielensä, älä välitä ! tsemppiä ....”, ehti joku kommentoida Carola Millerinkin Facebook-anteeksipyyntöä.

Miller voisi ehkä saada synninpäästön sillä perusteella, että Helsingissä asuva ja kasvanut missi kertoo Miss Maailma -sivuilla hänen juuriensa olevan Lapissa, ”Joulupukin maassa”.

Suurimmalla osalla asujen käyttäjistä ei ole edes tekosyytä.

Jos kansallispuku ei ole oma eikä oikea, fiksu missi jättää sen kotiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat