Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanna Kannisto palkittiin valokuvataiteestaan

Kulttuuri
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Sanna Kannisto
Sanna Kannisto Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Valokuvataiteen valtionpalkinto myönnettiin keskiviikkona valokuvataiteilija Sanna Kannistolle.

Kannisto (s. 1974) on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä valokuvaajia. Hänen ilmaisussaan yhdistyvät luontokuvaus, valokuvataiteen keskeiset kysymykset ja tieteelliset tavat esittää luontoa. Hän on tehnyt useita kuvausmatkoja Etelä- ja Väli-Amerikan sademetsiin ja viime aikoina myös eurooppalaisiin metsiin.

”Kanniston ainutlaatuinen työ on herättänyt paitsi ihastusta valokuvataiteen kentällä, myös ansaittua huomiota nyt käytävässä kansainvälisessä filosofisessa keskustelussa elämän luonteesta ja ympäristömme tilasta”, palkintoa perustellaan.

Elokuvataiteen valtionpalkinnon sai dokumenttiohjaaja Markku Heikkinen ja kuvataiteen valtionpalkinnon kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikko. Kuvitustaiteen valtionpalkinto annettiin kuvittaja Matti Pikkujämsälle ja mediataiteen valtionpalkinto kokeelliselle säveltäjälle Shinji Kankille.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi elokuva-, kuva-, kuvitus-, media- ja valokuvataiteen valtionpalkinnot Helsingin Säätytalolla. Kukin palkinto on arvoltaan 13 500 euroa. Tunnustukset myönnetään veikkausvoittovaroista.

Dokumenttiohjaaja Markku Heikkisen kohdalla (s. 1966) korostettiin erityisesti elokuvaa Talvivaaran miehet (2014).

”Se on viime vuoden tärkeimpiä dokumenttielokuvia, yhteiskunnallinen puheenvuoro, joka tuo parjatun kaivoksen työntekijöiden näkökulman katsojan ulottuville”, palkintoperusteissa kirjoitetaan.

Heikkisen tuorein dokumentti Olipa kerran seminaari käsittelee rakennemuutosta Kajaanin opettajankoulutuksen lakkauttamisen kautta.

Kuvitustaiteen palkinnon saaneella Matti Pikkujämsällä (s. 1976) on pitkä työhistoria lehti- ja kirjankuvituksen parissa.

”Pikkujämsän kuvitustekniikka on ilmaisuvoimainen ja herkkä ja hänen omaleimainen tyylinsä on avoin uusille kokeiluille”, perusteluissa todetaan.

Pikkujämsä on kuvittanut useita lastenkirjoja, joista kaksi on ollut Finlandia Junior -ehdokkaana. Pikkujämsä on tehnyt kuvituksia myös muun muassa Helsingin Sanomille, Annalle ja Imagelle.

Lisäksi hän on suunnitellut tekstiilejä muun muassa Marimekolle, Samujille ja Lapuan Kankureille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat