Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finlandia-voittaja Laura Lindstedt HSTV:n keskustelussa: Elämme totalitarismissa, jos apurahan saaja ei saa kritisoida sen myöntäjää

Kulttuuri
 
HSTV Studio: Vallitseeko Suomessa pelon ilmapiiri?
HSTV Studio: Vallitseeko Suomessa pelon ilmapiiri?
HSTV:n studiokeskustelussa Finlandia-palkintopuheellaan mielipidemyrskyn nostattanut kirjailija Laura Lindstedt, eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen ja Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä (ps) sekä toimittaja Unto Hämäläinen pohtivat, ketkä kaikki Suomessa saavat osallistua poliittiseen väittelyyn? Ja miten? Keskustelun juontaa HS:n kirjallisuustoimittaja Antti Majander.

Finlandia-palkinnon voittanut kirjailija Laura Lindstedt arvasi etukäteen, että palkintopuhe herättäisi someraivoa, Lindstedt kertoi torstaiaamuna HSTV:n keskustelussa.

”Mutta se on yllättänyt, että ihan journalistisella tasolla on tulkittu tarkoitushakuisesti väärin sanomaani”, Lindstedt jatkoi.

Lindstedtin mukaan väärin tulkittiin muun muassa hänen sanojaan verotuksesta.

”En puhunut verotuksesta sinänsä vaan puhuin puheessa veroparatiiseista. Kriitikot ovat laittaneet minut siihen asetelmaan, että kritisoin rikkaiden verotusta”, Lindstedt sanoo.

Poliittisella Finlandia-palkintopuheellaan mielipidemyrskyn nostattanut kirjailija Lindstedt, eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen ja Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä sekä toimittaja Unto Hämäläinen keskustelivat HSTV:n suorassa lähetyksessä reaktioista, joita Lindstedtin puhe on herättänyt. Keskustelua johti Helsingin Sanomien kirjallisuustoimittaja Antti Majander.

Lindstedt itse ei näe puhettaan erityisen vasemmistolaisena saati taistolaisena.

”Moni sivistysporvari, joka osaa lukea ja kuunnella, pystyy ymmärtääkseni allekirjoittamaan ne perusteesit”, Lindstedt sanoo.

Unto Hämäläinen analysoi Lindstedtin puheen herättäneen niin paljon keskustelua siksi, että siinä yksinkertaisesti oli ”kaikki kohdallaan”.

”Puheen sisältö oli ajankohtainen, se oli riittävän kärkevä ja se oli yllättävä tällä foorumilla”, Hämäläinen sanoi. ”Finlandia-palkinnon saajan puheessa ei yleensä ole ollut tällaista sisältöä.”

Johtuiko osa reaktioista siitä, että Lindstedt ei ollut keski-ikäinen pukumies?

”En väheksy sitäkään, että puhuja oli nuori nainen, joka tuli ja iski nämä sanat pöytään”, Hämäläinen sanoi.

Lindstedtiä on kutsuttu puheensa takia kiittämättömäksi ja tekopyhäksi, sillä hän on saanut merkittäviä apurahoja.

”Mehän elämme totalitarismissa jos ajatellaan, että ei saisi kritisoida jos nauttii jostain edusta. Sehän on ihan absurdi ajatus”, Lindstedt sanoo.

Lindstedt sanoo, ettei toisaalta olekaan kritisoinut yksityisiä säätiöitä, joilta hän on saanut merkittäviä apurahoja.

Hän kuitenkin muistuttaa, että yhteiskunnassa tuetaan monenlaista toimintaa.

”Ruokatuotantoa tuetaan yhdellä miljardilla eurolla vuosittain. Samalla tavalla voisi ajatella, että ihminen joka käy ruokakaupassa ei ole oikeutettu yhteiskunnalliseen kritiikkiin”, Lindstedt sanoo.

Lindstedt kertoo saaneensa myös apurahaa yksityisten säätiöiden ohella aikaisempina vuosina Taiteen edistämiskeskukselta. Niiden ohella hän teki myös muita töitä saadakseen itsensä elätettyä, mikä on ollut pois kirjoittamiselta.

”Minulla oli se onni, että parina viimeisenä vuotena sain täyden apurahan ja pystyin keskittymään romaaniin, minkä ansiosta se valmistuikin.”

Lindstedt pohtii, kuvittelevatko ihmiset, että apuraha tulee palkan päälle.

Valtion taiteilija-apuraha on 1 676 euroa kuussa, Lindstedt sanoo.

”Tervetuloa tekemään taidetta sillä summalla.”

Keskustelussa taiteen markkinaehtoisuudesta Kimmo Kivelä muistutti, että esimerkiksi musiikin puolella suomalaiset säveltäjät ja sanoittajat ovat joutuneet ajattelemaan yleisösuhdettaan.

Unto Hämäläinen ja Lindstedt puhuivat taiteen yhteisin varoin rahoittamisen puolesta.

”Aika harva asia yhteiskunnassa on markkinalähtöistä. Ei meillä olisi maatalouttakaan, jos sitä ei tuettaisi”, Lindstedt sanoo.

”Samalla tavalla voi ajatella että myös sillä on itseisarvo, että tällä tehdään taidetta jonka ei noudattaa markkinalogiikkaa. Toivon ettei se viesti huku.”

Sekä Lindstedt että Kivelä ovat samaa mieltä siitä, että taiteilijoiden ja muiden alojen freelancereiden joutuminen yrittäjiksi ja työttömyysturvan ulkopuolelle on vaarallinen kehitys.

Samasta aiheesta ovat viime viikkoina nostattaneet keskustelua sekä Taideneuvosto sekä Näyttelijäliitto.

Juhani Niiranen / HS
Finlandia-palkittu Laura Lindstedt
Finlandia-palkittu Laura Lindstedt
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat