Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibelius-viulukilpailun voitto ratkeaa tänään torstaina – tällaisia ovat finalistit

Suuri voittaja toteuttaa säveltäjän tahdon nuottikuvan mukaisesti omaten samalla vastustamatonta solistista hehkua.

Kulttuuri
 
”Unelma toteutui”: Sibelius-finalistit esittäytyvät HSTV:lle
”Unelma toteutui”: Sibelius-finalistit esittäytyvät HSTV:lle
Sibelius-viulukilpailu ratkeaa tiistaista torstaihin kestävässä finaalissa Musiikkitalossa. HSTV tapasi kilpailun kuusi nuorta finalistia. Moni heistä unelmoi jo lapsuudessaan osallistumisesta tähän kilpailuun. Toimittaja: Vesa Sirén HS. Kuvaus: Jukka Gröndahl, Sami Kero HS. Leikkaus Terhi Liimu HS.

Sibelius-viulukilpailun tuomaristo päättää tänään torstaina voittajan. Edessä on jälleen tuttu dilemma: korostaako pedanttiutta vai solistista hehkua?

Tuomariston pedagogit ovat ammatistaan ylpeää väkeä: jos kilpailija soittaa nuottimerkintöjen vastaisesti, häntä ei voi päästää voittajana maailmalle. Siksi karismaattinen Nancy Zhou jäi palkinnoitta 2010 ja pedantimpi Nikita Boriso-Glebski voitti.

Suuri voittaja toteuttaa säveltäjän tahdon nuottikuvan mukaisesti omaten samalla vastustamatonta solistista hehkua. Löytyykö sellainen voittaja tänään?

Friederike Starkloff: pedantti, ei hehkuttaja

Heikki Tuuli
Friederike Starkloff
Friederike Starkloff

25-vuotias saksalainen Friederike Starkloff on jo NDR:n radion filharmonikkojen konserttimestari. Hän hehkui tiistaina harjoituksissa, mutta otti konsertissa vakaan konserttimestarin tavoin varman päälle Jean Sibeliuksen viulukonserton solistiosuuden. Syttyykö hehku nyt torstaina, kun hän soittaa Johannes Brahmsin viulukonserton?

Emmanuel Tjeknavorian: karismaattinen hurmuri

20-vuotias itävaltalainen Tjeknavorian säteilee lavalla hurmurin elkein, mutta sisimmältään hän on vakava muusikko, kuuluisan kapellimestarin Loris Tjeknavorianin poika. Tjeknavorian väittää muistavansa hetken, jolloin kuuli 2-vuotiaana viulusolistia isänsä konsertissa ja päätti ryhtyä viulistiksi.

Brahmsin konsertto kukki tiistaina hienosti hetkestä hetkeen, mutta löytyykö Sibeliuksen konsertosta nyt torstaina solistisen hehkun lisäksi myös arkkitehtoninen kokonaisote ja voittajan valloittava sointi?

Minami Yoshida: varhaiskypsä hehkuttaja

Vain 17-vuotias Minami Yoshida on kilpailun löytö, pieni voimanpesä täynnä solistista hehkua. Hän kunnioittaa musiikkia, vaikka turboili Sibeliuksen konserton alussa ja väsyi lopussa. Hän on tulevaisuuden nimi, jollaista tuomarit usein palkitsevat.

HS.fi/kulttuuri kertoo, kuinka hän päätti finaaliesityksensä keskiviikkoiltana Tšaikovskin konserton solistina.

Nancy Zhou: ihan kiltti, omasta mielestään

Kun 22-vuotias yhdysvaltalainen Nancy Zhou astelee lauhkeana lavalle, olo on kuin ehdonalaislautakunnassa istuisi. Viisi vuotta sitten finaalissa tuli ansaittu tuomio laittomista rymistelyistä, vaikka juuri hänen solistinen hehkunsa innosti eniten.

Ilmeillään Zhou ikään kuin viestittää, että hän on nykyisin kiltti sääntöjen noudattaja ja musiikin nöyrä palvelija. Onneksi sitä ei tarvitse täysin uskoa, sillä myös tiikerinkynnet ja solistinen hehku ovat tallella. Tšaikovskin konsertto oli hänelle omiaan.

HS:n verkkosivuilta voi lukea, miten Zhou ratkaisi kohtalonsa keskiviikkoiltana Sibeliuksen konserton solistina.

Mayumi Kanagawa: maailmankansalainen

Mayumi Kanagawa
Mayumi Kanagawa

Mayumi Kanagawasta huokuu maailmankansalaisen itsevarmuus. Lapsuus kului Saksassa, Japanissa ja 5-vuotiaasta asti Yhdysvalloissa. Maisterinpaperit valmistuvat pian Berliinistä.

Soitto on itsevarmaa, mutta myös kultivoitunutta ja yleensä liioittelematonta. Hehkua on, mutta onko sitä tarpeeksi suureen kansainväliseen solistiuraan?

HS.fi/kulttuuri kertoo, miten hän soitti Sibeliusta keskiviikkona. Hänen kohtalonsa ratkeaa torstaina Alban Bergin konserton solistina.

Christel Lee: tarjolla älykkäitä ratkaisuja

Christel Lee.
Christel Lee.

Miten kanadalainen Christel Lee saattoi elää 25 vuotta ilman että hänestä puhuttiin enemmän? Kypsän muusikon harkitut ratkaisut ovat miellyttäneet tuomareita ja kriitikoita. Riittääkö myös karismaa ja hehkua solistiseen uraan?

Bartókin toinen viulukonsertto oli harkittu riski vapaavalintaiseksi konsertoksi, ja senkin arvio löytyy HS:n verkkosivuilta.

Sibelius-viulukilpailun voittaa yleensä lopulta se finalisti, joka soittaa Sibeliuksen viulukonserton parhaiten. Siksi jännitys jatkuu loppuun asti. Finaalin päättää tänään torstaina Sibeliuksen viulukonsertto Christel Leen tulkintana.

HS.fi Kulttuuri: Lue myös yllätysputoaja Kerson Leongin haastattelu ja lisää kilpailusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat