Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liian vapaa voittajaksi – Kerson Leong kertoo, miksi putosi Sibelius-finaalista

Kulttuuri
 
Heikki Tuuli
18-vuotias Kerson Leong Kanadasta häikäisi Sibelius-viulukilpailun välierissä, mutta putosi yllättäen finaalista.
18-vuotias Kerson Leong Kanadasta häikäisi Sibelius-viulukilpailun välierissä, mutta putosi yllättäen finaalista. Kuva: Heikki Tuuli

”Olit liian vapaa.” Tämä oli kanadalaisen 18-vuotiaan mestariviulistin Kerson Leongin saama tuomaristopalaute, kun hänet oli yllättäen pudotettu 11. kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun finaalista.

Putoaminen otettiin vastaan ällistyneenä. ”Kilpailun suurin yllätys”, kirjoitti kaikki kilpailuesitykset salissa kuullut HS:n kriitikko Hannu-Ilari Lampila. ”Heti alkuerässä Leong osoittautui huippulahjakkuudeksi. Kun Leong soitti sunnuntaisessa välierässä, ilmassa alkoi olla jo sensaation tuntua. Yleisö oli Leongin myrskyisästä taidonpurkauksesta aivan ihmeissään, ällikällä lyöty. Ketään toista kilpailijaa ei taputettu ja hurrattu neljää kertaa esiin vastaanottamaan suosionosoituksia.”

Itse twiittasin jo etukäteen tarkoituksellisella riskillä, että Leong ja viisi muuta finalistia ilmoitetaan keskiviikkona klo 21.30. Toisin kävi, ja erittäin ärtynyttä suomalaiskeskustelua Leongin putoamisesta on käyty myös esimerkiksi amerikkalaisyhtiö Facebookin palvelussa. Tuomariston kompetenssikin ehdittiin kyseenalaistaa.

Tuomaristossa ei ole samanlaisia tämän hetken lavaleijonia kuin kesäisen Moskovan Tšaikovski-kilpailun tuomaristossa, jossa tähtiloistoa riitti Maksim Vengerovista Leonidas Kavakosiin ja Vadim Repiniin. Mutta Sibelius-kilvan tuomaristossa on kyllä suuren uran sekä viulisteina että pedagogeina tehneitä huippuammattilaisia. Puheenjohtajana on säveltäjä Veli-Matti Puumala, jonka mielestä Leong teki vaikutuksen. ”Täällä on monia erinomaisia viulisteja.”

Rauhallisin tuntuu olevan kohun kohde Kerson Leong itse. Hän on saanut seurata hienoja finalisteja kaikessa rauhassa, vaikka nämä eivät välttämättä kiihdytäkään kuuntelijan pulssia kuten Leong välierissä – ei hyvässä eikä pahassa.

”Sain tuomaristolta rakentavaa ja mielenkiintoista palautetta. He pitivät tekniikkaani luonnollisena ja hyvänä, mutta ottamiani vapauksia osin oman makunsa vastaisina. Sain myös samoista asioista täysin vastakkaista palautetta: kun yksi tuomari piti Brahms -käsitystäni erinomaisena ja kiinnostavana, toinen tuomari totesi, että se ei ollut hänen makuunsa.”

Ehkä juuri tällaisista syistä tuomaristoäänestykset karsivat joskus persoonallisuuksia. Vastakkaiset näkemykset yksityiskohdista eivät kuitenkaan ole tuomariston ammattitaidottomuuden merkki.

”Taiteesta tekee kiinnostavan juuri se, että näkökulmia samaan teokseen on niin monia”, Leong muistuttaa.

”Liialliset vapaudet” voivat tarkoittaa yksinkertaisesti sitäkin, että ei noudateta säveltäjän esitysmerkintöjä eikä poimita esiin nuotteihin merkittyjä nyansseja.

”Sain joiltakin osin tällaistakin palautetta”, Leong myöntää. ”Ja Ravelin Tziganen keskivaiheilla käytin yhden tuomarin mielestä liikaa aikaa liian vapaasti.”

HS:n Lampilakin myönsi, että ”taiturillisesti rynnistänyt ja hehkuttanut” Leong oli ehkä liian omapäinen hurjastelija tuomariston makuun. ”Tziganen loppunousussa Leong piti päätähuimaavaa vauhtia, tosin tarkkuuden kustannuksella”, oli HS:n kriitikon varaus muuten erittäin ylistävässä arviossa.

”Olen kyllä itsekin sitä mieltä, että Tziganen loppu meni adrenaliinipuuskani vuoksi liian nopeasti”, Leong sanoo.

Joka tapauksessa Leongin lisäksi yleisössä kaivataan muitakin putoajia, vaikka finalistitkin ovat oikein hyviä. Kun kysyin kahden finaalipäivän jälkeen 91-vuotiaalta professori Tuomas Haapaselta tämän voittajasuosikkia, hän sanoi ensiksi, että hyviä, kuten Fedor Rudin, on myös pudonnut. Myös Leong Haapasen mielestä kilpailija, joka olisi voinut olla finaalissa.

Kysytään pitkän linjan pedagogin näkemys: mikä soitossa pudotti Leongin?

”Vaikea sanoa, ellei sitten varsin voimakas ilmehtiminen ole häirinnyt. Eikä Leong ollut alkuerässä vielä sillä tasolla kuin välierässä, ja tuomaristo arvioi kaikki suoritukset. Mutta tällaista tämä on, kun niin moni on niin hyvä.”

Leong myöntää, että tappio tuntui hetken pahalta. Hän toivoi kovasti saavansa soittaa ihailemansa kapellimestarin Hannu Linnun johdolla Sibeliuksen viulukonserttoa säveltäjän kotimaassa.

”Olen kuitenkin itsekin ihmeissäni siitä, miten nopeasti pääsin pettymyksestä eteenpäin. Tämä kuuluu elämään.”

Leongilla ei ole mitään hätää. Hän opiskelee Belgiassa Augustin Dumayn johdolla ja työvälineasia on lievästi sanottuna kunnossa. Iäkäs kanadalainen soitinkeräilijäpariskunta tukee Leongia. Hän on aikaisemmin käyttänyt Stradivariusta, joka kuului aikoinaan legendaariselle Leopold Auerille. Nyt hän on vaihtanut saman pariskunnan omistamaan Guarneri del gesù -viuluun, jolla hän esiintyi myös Helsingissä.

Kalenterissa on opintojen ohella ihan hyvin esiintymisiä. Esimerkiksi ensi kuussa hän soittaa Sibeliuksen viulukonserton Montrealissa.

”Kanadassa esiinnyn paljonkin ja keväällä soitan myös esimerkiksi Genevessä sekä Lontoossa, jossa kantaesitän John Rutterin teoksen Menuhin-voittajien konsertissa.

Leong voitti Menuhin-kilpailun vuonna 2010 vain 13-vuotiaana. Sibelius-kilpailu oli vasta hänen toinen kansainvälinen kilpailunsa. Leong on seuraavissa Sibelius-kilpailuissa vuonna 2020 vain 23-vuotias, joten olisiko mahdollista tulla kypsempänä taiteilijana ottamaan revanssi?

”Se on ilman muuta mahdollisuus. Kaikki oli täällä niin hyvin, myös kilpailun järjestäjien ja isäntäperheeni ansiosta. Haluan ehdottomasti esiintyä Suomessa ennemmin tai myöhemmin.”

Sibelius-kilpa koukuttaa: osa haluaa viulistit kotiinsa
Sibelius-kilpa koukuttaa: osa haluaa viulistit kotiinsa
Sibelius-viulukilpailun yleisössä on innokkaita faneja, joista jotkut ovat kuunnelleet kaikki kilpailut vuodesta 1965 lähtien. Osa faneista antaa kotinsakin kilpailijoiden käyttöön. Toimittaja: Vesa Sirén HS. Kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu HS.
”Unelma toteutui”: Sibelius-finalistit esittäytyvät HSTV:lle
”Unelma toteutui”: Sibelius-finalistit esittäytyvät HSTV:lle
Sibelius-viulukilpailu ratkeaa tiistaista torstaihin kestävässä finaalissa Musiikkitalossa. HSTV tapasi kilpailun kuusi nuorta finalistia. Moni heistä unelmoi jo lapsuudessaan osallistumisesta tähän kilpailuun. Toimittaja: Vesa Sirén HS. Kuvaus: Jukka Gröndahl, Sami Kero HS. Leikkaus Terhi Liimu HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat