Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilija hermostuu, kun sydänverellä piirretty omakuva on todettu rumaksi

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Lehtonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Näyttelijä Jesse Eisenberg ivaili kriitikoille aikakauslehti New Yorkerin pakinassa marraskuussa. Kuva The Double -elokuvasta.
Näyttelijä Jesse Eisenberg ivaili kriitikoille aikakauslehti New Yorkerin pakinassa marraskuussa. Kuva The Double -elokuvasta.

Työpöytäni sermiin olen kiinnittänyt lippuja, lappuja ja pikkuesineitä. Kokoelma on aika sattumanvarainen. Yhdessä lapuista lukee kulunut taiteilijoiden motto:

”Kriitikko on se, joka tulee sotatantereelle taistelun tauottua ja ampuu haavoittuneet.”

Pidän mottoa seinällä jonkinlaisena muistutuksena. En näe itseäni tuona teloittajana, mutta elokuvantekijä voi joskus noin kokea. Kun sydänverellä piirretty omakuva on todettu rumaksi.

Nuiva mielikuva kriitikoista on vanhaa perua. Suomessa kriitikoita on tavattu lyödä Sibelius-sitaatilla.

”Kriitikoille ei ole koskaan pystytetty patsaita”, Sibelius murjaisi vähätellessään arvostelijoiden merkitystä.

Marraskuun lopulla stereotypioihin puhallettiin uutta liekkiä aikakauslehti New Yorkerin pakinassa. Kriitikoille ivailevan tekstin oli kirjoittanut Hollywoodissa kovaa nousua tekevä elokuvanäyttelijä Jesse Eisenberg. Rehellinen elokuva-arvostelu, oli Eisenbergin pakinan otsikko. Tekstissä hän riisui elokuvakriitikon naamion, paljasti taustalta ”ihmisen”. Sekin kuva on kovin ruma.

En pitänyt elokuvasta, koska lehdistönäytös oli toisella puolella kaupunkia, Eisenbergin nuriseva kriitikko aloittaa. Seuraava kriitikon synti on Eisenbergin mielestä kateus, arvostelija olisi itse halunnut taiteilijaksi. Kolmanneksi kriitikko haluaa sänkyyn elokuvaa esittelevän studion assistentin kanssa. Sitten kriitikko käy vessassa, hukkaa samalla juonenkäänteen ja on siis työssä huolimaton.

Kriitikon syntilista jatkuu ja jatkuu, ja pakinan lopussa nähdään ihan puhdas petos. Valituksen jälkeen arvostelija kuitenkin kirjoittaa elokuvasta ylistäen, koska a) haluaa nimensä mainokseen, jotta b) tyttö kotikylillä näkisi sen ja c) olisi fyysisesti suostuvainen.

Mielikuvat ovat mielikuvia, ja totuus usein toinen.

Tuore dokumenttielokuva Life Itself on suoratoistopalvelu Netflixin ohjelmistossa. Se kertoo yhdysvaltalaisesta elokuvakriitikosta Roger Ebertistä ja hänen työstään. Kannattaa katsoa. Ebertille on muuten pystytetty patsas kotikaupunkiinsa Chicagoon.

Dokumentti on kurkistus entisaikojen sanomalehtityöhön. Elokuva näyttää mitä kriitikot voivat myös olla, vallanhimoisia, joskus juoppoja, usein pikkusieluisia. Elokuva näyttää myös sen toisen puolen, kriitikot parhaimmillaan, puolustamassa ja esittelemässä hyvää elokuvaa yleisön ja taiteilijoiden välissä.

Dokumentissa kerrotaan myös hauska tarina eräästä palapelistä.

Ohjaaja Alfred Hitchcock antoi palapelin lahjaksi näyttelijä Marilyn Monroelle, joka antoi sen opettajalleen Lee Strasbergille, joka antoi sen näyttelijä Laura Dernille, joka antoi sen Ebertille, joka antoi sen eteenpäin. Saatesanoilla: ”Sille joka sen ansaitsee.”

Palapelin ketjussa on paikkansa myös kriitikolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat