Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikinheimon kaasunaamari, Mäntsälän kapinan pirtukanisteri – uudistunut Päivälehden museo avataan lauantaina

Kulttuuri
 
Ida Pimenoff
Päivälehden museon perusnäyttelyssä on uutispuisto, johon on koottu maailmanhistorian uutisia.
Päivälehden museon perusnäyttelyssä on uutispuisto, johon on koottu maailmanhistorian uutisia. Kuva: Ida Pimenoff

Mihin Helsingin Sanomien musiikkikriitikko Seppo Heikinheimo tarvitsi kaasunaamaria? Miten Ilta-Sanomien toimitukseen ajautui Mäntsälän kapinan aikainen pirtukanisteri?

Tämän kaltaisiin kysymyksiin saa vastauksen Päivälehden museossa, joka avataan huomenna lauantaina lähes täysin uudistettuna. Helsingin Ludviginkadulla sijaitseva museo on ollut koko syksyn ajan kiinni.

Päivälehden museo perustettiin alun perin vuonna 2001 Helsingin Sanomien entiseen toimitustaloon, josta toimitus oli muuttanut Sanomataloon.

”Museon koko ilme on nyt uudistunut”, kertoo museonjohtaja Saila Linnahalme. Aikaisemmin museossa keskityttiin ennen kaikkea uutistyön historiaan, nyt katsomme tarkemmin myös nykypäivää ja tulevaisuutta. Erityisenä teemana ovat sananvapauskysymykset.”

Nyt avataan Päivälehden museon perusnäyttely. Vaihtuvia näyttelyitä museoon on tulossa ensi keväästä alkaen.

Linnahalmeen mukaan kaikkein vähiten muutoksia on tullut Painokellariin, jossa esitellään kirjapainotyön historiaa ja pidetään työnäytöksiä, kuten tähänkin asti.

Muualla museossa muutokset ovat olleet suurempia. Linnahalmi kertoo, että näyttelytekniikka on uudistettu nykyaikaiseksi.

Esillä on toimitusten päivittäiseen työhön liittyviä tavaroita, mutta myös kaasunaamarin, pirtukanisterin tai Olof Palmen surmanluodin näköiskappaleen kaltaisia erikoisesineitä.

Päivälehden museossa on tyypillisesti käynyt vuosittain noin 50 000–60 000 vierasta. Huippuvuonna 2010 kävijöitä oli 75 000, kun vaihtuvan näyttelyn teemana olivat Muumit.

”Yritämme nyt lisätä perusnäyttelymme vetovoimaa, jotta emme olisi niin riippuvaisia vaihtuvista näyttelyistä”, Linnahalme sanoo.

”Hyvällä perusnäyttelyjen ja vaihtuvien näyttelyiden yhdistelmällä tavoitteenamme on päästä noin sadan tuhannen kävijämääriin vuosittain”, hän jatkaa.

Uudistettu Päivälehden museo avataan lauantaina 5. joulukuuta kello 11.

Ida Pimenoff
Kuvaseinällä on nähtävissä tuhansia uutiskuvia.
Kuvaseinällä on nähtävissä tuhansia uutiskuvia.
Ida Pimenoff
Museossa on toimittajien työvälineitä eri aikakausilta.
Museossa on toimittajien työvälineitä eri aikakausilta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat