Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yllättävä riemunkiljahdus – näin ennakkosuosikki Christel Lee voitti Sibelius-viulukilpailun

Kulttuuri
 
Rio Gandara / HS
Christel Lee, 25, voitti 11. kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun torstaina Musiikkitalossa. Kilpailu oli tasaväkinen, sillä kukaan ei onnistunut molemmissa finaalikonsertoissa.
Christel Lee, 25, voitti 11. kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun torstaina Musiikkitalossa. Kilpailu oli tasaväkinen, sillä kukaan ei onnistunut molemmissa finaalikonsertoissa. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Sibelius-voittajalle 25 000 euroa

Jean Sibelius -viulukilpailu jakaa seuraavat palkinnot:

 I palkinto 25 000 euroa.

 II palkinto 18 000 euroa.

 III palkinto 12 000 euroa.

 Muut finalistit: 2 000 euroa kullekin.

 3 000 euroa Helsingin konservatorion erikoispalkintona parhaasta Sibeliuksen viulukonserton esityksestä.

 Järvenpään kaupungin 2 000 euron erikoispalkinto sävellyskilpailuteoksen parhaasta esityksestä välierässä.

11. kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun voitti torstai-iltana Musiikkitalossa odotetusti 25-vuotias yhdysvaltalainen Christel Lee. Toisen palkinnon sai itävaltalainen Emmanuel Tjeknavorian, kolmannen saksalainen Friederike Starkloff.

”Totta kai yllätyin”, Lee sanoi tyynesti Musiikkitalon lavalla HS:n haastattelussa, vaikka hän oli viimeisen finaalipäivän alkaessa monen ennakkosuosikki. Aikaisemmin hän on myös saavuttanut esimerkiksi jaetun toisen sijan Münchenin suuressa ARD-kilpailussa.

Vasta sitten suusta pääsi jättimäinen riemunkiljahdus: lavalle oli yllättäen astunut onnittelemaan myös rakas ystävä, viiden vuoden takainen Sibelius-voittaja Nikita Boriso-Glebski.

Kilpailu pysyi tasaisena loppuun asti. Lee tuntui olevan keskiviikon jälkeen johdossa Bartókin toisen viulukonserton hyvän esityksen jälkeen, mutta Sibeliuksen konsertto ei mennyt hänen mielestään yhtä hyvin.

”Bartókiin saatoin laittaa kaiken peliin. Toinen iso konsertto heti seuraavana iltana toi tietysti väsymystäkin.”

Siksi Leen voitto ei ollut itsestään selvä. Kaikki torstain kilpailijat olivat parantaneet toisessa finaalikonsertossa otteitaan, myös 20-vuotias itävaltalainen Emmanuel Tjeknavorian, jonka 78-vuotias säveltäjä-kapellimestari-isä Loris Tjeknavorian oli lentänyt paikalle.

”Minulla Sibeliuksen konsertto meni paremmin kuin Brahmsin konsertto”, nuori Tjeknavorian myönsi. ”Helsingin kaupunginorkesteri ja John Storgårds olivat valtavan inspiroivia.”

Osa suosikeista ei yltänyt finaaliin. Välieriin jäivät sekä vahvasti soittanut Fedor Rudin että alkuerässä epävarmemmin, mutta välierässä kaikkein innostavimmin soittanut Kerson Leong. Molemmat olisivat voineet olla finaalissa esimerkiksi 91-vuotiaan professorin ja kilpailusääntöjen kehittäjän Tuomas Haapasen mielestä. ”Toivotaan nyt, että joku onnistuisi”, Haapanen murahti viimeisellä väliajalla.

Näin tapahtui. ”Sekä Mayumi Kanagawa että Lee soittivat erinomaisesti. Leen Sibeliuksesta pidin kaikkein eniten”, Haapanen kertoi.

Leelle on luvassa 25 000 euroa, konsertti 8. joulukuuta Sibeliuksen syntymäpäivänä Radion sinfoniaorkesterin solistina Hämeenlinnassa sekä Helsingin kaupunginorkesterin solistitehtävät Birminghamissa ja Dublinissa 10. ja 12. joulukuuta.

Tjeknavorian sai toisen palkinnon mukana 18 000 euroa ja myös palkinnon parhaasta Sibeliuksen viulukonserton esityksestä, 3 000 euroa.

”Tämä on minulle tärkein palkinto. Saada tällainen tunnustus Suomesta!” Tjeknavorian iloitsi.

Starkloff sai 12 000 euroa sekä palkinnon parhaasta sävellyskilpailuteoksen esityksestä välierässä.

Entä nyt? Orkesterit ja festivaalit eivät varsinaisesti rynnineet kiinnittämään finalisteja jatkoesityksiin.

”Ei ole syytä hosua. Eivät nämä nuoret mihinkään karkaa”, Radion sinfoniaorkesterin intendentti Tuula Sarotie ennakoi.

”Kerson Leong olisi kiinnostanut 8. päivän jälkeenkin, mutta hän ei päässyt finaaliin”, Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu harmitteli viimeisellä väliajalla. ”Mutta Mayumi Kanagawa soitti harjoituksissa kyllä hyvin kiinnostavasti Alban Bergiä”, Lintu jäi tuumiskelemaan.

Myöskään Suomen suurin klassinen konserttitoimisto eli Fazerin konserttitoimisto ei tällä kertaa ollut rekrytoimassa uutta viulistia.

”No katsotaan nyt. Viisi vuotta sitten vain Nancy Zhoun soitto kosketti finaalissa, ja hänen kanssaan aloitimme yhteistyön, koska silloin listoillemme mahtui uusi viulisti. Nyt Nancy on jälleen antanut uudet, vahvat näytöt finaalissa ja yhteistyö jatkuu”, toimitusjohtaja Aino Turtiainen-Visala kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat