Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki saa uuden kivijalkakirjakaupan: Nide keskittyy laatukaunoon, designiin ja lehtiin

Kulttuuri
 
Kia Orama
Nide-kirjakauppaa pyörittävät Joose Siira ja Terhi Jääskeläinen.
Nide-kirjakauppaa pyörittävät Joose Siira ja Terhi Jääskeläinen. Kuva: Kia Orama

Kirjakauppoja on Helsingissä ollut viime vuosina yleisempää sulkea kuin avata. Tänään perjantaina Fredrikinkadulla kuitenkin avautuu uusi kirjakauppa Nide.

Nide keskittyy ulkomaisiin taide- ja designkirjoihin, kotimaiseen kaunokirjallisuuteen, paperitavaraan sekä design-, muoti- ja muihin aikakauslehtiin.

”Emme pysty kilpailemaan isojen ketjujen kanssa bestseller-hintakilpailussa”, sanoo kirjakauppias Joose Siira. ”Siksi kaikki kirjat ovat valikoitu käsin, muutama nimike per kustantaja.”

Kaupan ovat perustaneet muun muassa Liken, Korjaamon ja Kiasman kirjakaupoissa työskennellyt Siira sekä Ateneumin ja Kiasman kauppoja vetänyt Terhi Jääskeläinen.

Kun Valtion taidemuseo korvasi Ateneumin ja Kiasman kirjakaupat omillaan ja Rosebud-kirjakauppa joutui lähtemään, menettivät Siira ja Jääskeläinen työnsä.

Syntyi myös tyhjiö, sillä Rosebudin ja Akateemisen kirjakaupan ohella taide- ja designkirjoja ei Helsingissä juuri myydä.

Nide iskee siihen saumaan vahvalla taide-, design-, muoti- ja valokuvakirjojen valikoimalla. Mukana on kuitenkin myös tietokirjoja, runoutta, sarjakuvia, klassikoita ja harrastekirjoja.

Lehtivalikoiman osalta mallia on otettu Tukholman Papercut-lehtikaupasta ja Berliinin Do You Read Mestä. Molemmat tunnetaan laajasta independent-lehtien valikoimastaan.

”Tämä on tietysti kokeilua, mutta itse uskon vahvasti lehtipuoleen. Niitä on hankalaa lähteä hakemaan ulkomailta”, Siira sanoo.

Mutta voiko kirjakaupan pito kannattaa Helsingissä vuonna 2015, verkkokaupan viedessä asiakkaat?

”Meillä on vahva usko siihen, että tämä konsepti tässä tilassa ja tähän maailmanaikaan voi toimia”, Siira sanoo.

Tärkeää on viihtyisä myymälätila Fredrikinkadulla, Hagelstamin antikvariaatin seinänaapurina ja kadulla, jolla design-tietoisten ihmisten suosimia muotiliikkeitä.

”Toki ison osan näistä tuotteista saa verkkokaupoistakin, mutta uskon että kirjan hypistely ja pläräily ja löytämisen ilo ovat edelleen tärkeitä asioita”, Siira sanoo.

Nide (Fredrinkatu 35) avautuu perjantaina 4. joulukuuta klo 10.

Korjaus 4.12.2015 klo 8.55: Nide avautuu perjantaina, ei torstaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat