Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljoonia pokkareita myynyt Juha Vuorinen karsastaa apurahoilla syntyvää taidetta – ”Selvin päin en ole apurahaa hakenut”

Kulttuuri
 
Jussi Helttunen
”Eiköhän jo sana apuraha kerro, mitä mieltä olen tästä asiasta”, Juha Vuorinen sanoo.
”Eiköhän jo sana apuraha kerro, mitä mieltä olen tästä asiasta”, Juha Vuorinen sanoo. Kuva: Jussi Helttunen

Kolmisenkymmentä kirjaa julkaissut Juha Vuorinen, siis se etenkin Juoppohullun päiväkirjoista tunnettu kansan suosikki, ei ole koskaan hakenut apurahaa.

Paitsi – tavallaan – kerran:

”Ehdotin muinoin silloiselle WSOY:n kustannuspäällikölleni, että he osallistuisivat aineistonkeruumatkani maksamiseen, mutta jos en saa matkasta aikaiseksi heidän kustantamaa kirjaa, palautan koko summan”, Vuorinen kertoo.

Kaukomatka jäi tekemättä, mutta se ei johtunut kustantajasta vaan Vuorisesta.

”Jos olen jostain muualta hakenut apurahaa, se on tapahtunut syvässä humalassa enkä tiedä siitä itse mitään”, Vuorinen murjaisee. ”Kenties juuri siksi en ole koskaan sellaista saanut. Selvin päin en ole apurahaa hakenut.”

Vuorinen osallistuu, omalla tavallaan, Laura Lindstedtin Finlandia-puheesta nousseeseen meteliin.

Moni säännöllisesti julkaiseva ja melko mukavasti myyvä kirjailija kuitenkin hakee apurahoja. Etenkin valtion myöntämä raha koetaan alalla myös arvostuksen osoituksena – ja sitä ei kai kenelläkään voi olla liikaa.

Paitsi ehkä Juha Vuorisella. Hänen puheensa kuulostavat siltä, että apurahat ovat turmiollisia kirjailijoille ja kirjallisuudelle.

Ovatko ne?

”Yhtä hyvin voisit kysyä, onko erektiokynästä miehelle hyötyä vai haittaa, koska en ole saanut apurahoja, enkä käyttänyt erektiokynää. Vielä. En siis tiedä”, Vuorinen vastaa.

”Mutta apurahasta voi olla sen saajalle haittaa, jos hän käyttää sen väärin.”

Vuorinen vastailee Espanjasta, jonne kaikkiaan Suomessa arviolta kaksi miljoonaa teosta enimmäkseen pokkareina oman Diktaattori-kustantamonsa kautta myynyt mies on siirtänyt koko perheensä. Edellinen osoite oli Malta.

”Lapset ovat tällä hetkellä tärkein asia elämässäni, ja haluan tarjota heille mahdollisuuden rakentaa kansainvälistä sokkelia elämälleen”, Vuorinen kertoo. ”Minä vain kuljen kuskina mukana, ja kirjaan ylös ympärilläni tapahtuvia ihmeellisiä asioita.”

Vuorissaarna- ja Annos Andalusiasta –kolumnejaan hän äänittää kotistudiossaan ja lähettää ne ”ilmaletkuja pitkin” Suomeen. Radio Suomipopin kanavalla hänen kannanotojaan apurahakäytäntöihin kuultiin pari päivää sitten, tietenkin häikäilemättömän provosoivaan tyyliin.

Kaunokirjallisuuden karvakuonot –sarjaa Vuorinen käy nauhoittamassa ”mestari Tuomas Kyrön luona” Suomessa.

Pitäisikö suomalaisten kirjailijoiden palauttaa apuraha, jos sen turvin syntyy huono kirja?

”Eli siis siirryttäisiin elokuvien tuottajamalliin”, Vuorinen tuumii. ”Jos leffa myy hyvin, tuottaja tekee hyvin hilloa ja saa kaikki sijoittamansa rahat korkojen kera takaisin. Jos kyseessä on floppi, kukin nuolkoon haavansa. Ainakin se olisi reilua.”

Milloin kirja on huono? Silloinko, kun se ei myy oikeastaan ollenkaan?

”Minun mielestäni koko ajatus siitä, onko teos hyvä vai huono, on vain tapa työllistää kriitikoita”, Vuorinen sivaltaa.

”Jos kirja on riittävän monen mielestä lukemisen arvoinen, se kertoo paljon enemmän kirjasta, kuin yhden tai kahden ihmisen mielipide, joka voi olla monesta syystä asenteellisesti värjäytynyt. Esimerkiksi vaikkapa juuri siksi, että se on myynyt hyvin.”

Hän käyttää esimerkkeinä Dan Brownia ja Paolo Coelhoa, joiden maailmanlaajuisesti miljoonittain kaupatuista teoksista on turha hakea kiittäviä kritiikkejä.

Omaa suosiotaan Vuorinen ei voi selittää ainakaan kirja-arvioiden vetoavulla. Niitä kun ei juuri ilmesty ainakaan perinteisessä mediassa.

”En voi kuin siteerata Juice Leskistä: Kansa päättää, mikä on hitti. Kansan maku ei ole aina kaikkein järkevin, mutta se on aina oikea. Tämän tosiasian kanssa monella on nielemistä, mutta voin lohduttaa, että se toimii myös toisinpäin. Kansa päättää, milloin et enää ole hitti. Siinä on taas monella taiteilijalla nielemistä.”

Suomipopin Vuorissaarnassa hän kertoi tuntevansa useita teostensa menekillä eläviä kirjailijoita. Sofi Oksasen kanssa Vuorinen tehnyt yhteisen pokkarikampanjan, joten he ovat tuttuja.

Ilmeisesti tunnet siis myös Laila Hirvisaaren, Mauri Kunnaksen, Ilkka Remeksen, Antti Tuurin, Kari Hotakaisen, Leena Lehtolaisen ja Seppo Jokisen?

”Saanko Hesarin kahvilasta mehujään, jos vastaan tähän myöntävästi?”

Onko Suomessa muitakin kirjoillaan itsensä elättäviä tekijöitä?

”On.”

Tienaako Jari Tervo enemmän esiintymisillään kuin kirjoillaan, joita ei edes ilmesty joka vuosi?

”Paljon mahdollista”, Vuorinen kuittaa. ”En ole Jarini vartija.”

Kuuluisiko menestyjienkin saada työlleen julkista tukea ja samalla siis tunnustusta?

”Eiköhän jo sana apuraha kerro, mitä mieltä olen tästä asiasta.”

Kysymyksen siitä, ovat hänen kaikki kolmisenkymmentä teostaan yhtä hyviä, Vuorinen kuittaa hyvin hallitsemallaan tekniikalla, vastahyökkäyksellä:

”Paljastit juuri, ettet olekaan lukenut koko tuotantoani. Jos olisit, et kysyisi.”

Pääsy kirjailijaliiton jäseneksi on apurahojen lisäksi Suomessa keskeinen osa ammatti-identiteettiä. Kirjailijaliitto myös neuvoo jäseniään esimerkiksi kustannussopimusten tekemisessä sekä muussa omista oikeuksistaan huolehtimisessa.

Vuorinen, ammattikirjoittaja, ei – tietenkään! – kuulu tähän järjestäytyneeseen porukkaan.

”Aikanaan Kauko Röyhkä sanoi minulle, että hae kirjailijaliiton jäseneksi, koska silloin voi anoa heidän ulkomailla sijaitseviin residensseihin kirjoittamaan. Ja minähän hain”, Vuorinen muistelee.

”Olin siinä vaiheessa myynyt noin 300 000 kirjaa Suomessa ja esikoisteokseni oli käännetty kolmelle kielelle. Näytöt eivät riittäneet.”

Vuorinen kertoi torjunnasta silloiselle WSOY:n kirjalliselle johtajalle Touko Siltalalle, joka ihmetteli: Juha, mihin sinä tarvitset kirjailijaliittoa?

”Joskus hyvä kysymys sisältää loistavan vastauksen”, Vuorinen toteaa nyt.

Jos valtio myöntäisi sinulle viisivuotisen apurahan, ottaisitko sen vastaan?

”Riippuu aika pitkälti siitä, mikä valtio sen myöntäisi ja mitä minun pitäisi tehdä sitä vastaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat