Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtionosuuksia Helsingin kaupunginteatterilta Tanssin talolle – tanssijat pelkäävät työpaikkojen puolesta

Kulttuuri
 
Marko Mäkinen
Helsingin kaupunginteatterin remontin aikana Helsinki Dance Companyn kiertueohjelmistossa on ollut muun muassa kuvan Jyrki Karttusen koreografia Jeminan monta elämää.
Helsingin kaupunginteatterin remontin aikana Helsinki Dance Companyn kiertueohjelmistossa on ollut muun muassa kuvan Jyrki Karttusen koreografia Jeminan monta elämää. Kuva: Marko Mäkinen

Helsingin kaupunginteatterin alaisuudessa toimivan Helsinki Dance Companyn taiteellinen johtaja Jyrki Karttunen on huolissaan spekulaatiosta, joiden mukaan Helsinki Dance Companyn resurssit oltaisiin siirtämässä Helsingin kaupunginteatterista Tanssin talolle.

”Tanssin taloon ei tietääkseni ole suunniteltu pysyvää tanssiryhmää”, Karttunen sanoo. ”Kauhukuva on se, että nämä harvat tanssin kentällä olevat työpaikat olisivat nyt uhattuina.”

Eilen torstaina kerrottiin, että opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen päätti valtion osallistumisesta Tanssin talon uudisrakennuksen ja toiminnan rahoitukseen.

Toimintaan tarkoitetusta potista 200 000 euroa tulisi valtionavustuksena ja 450 000 euroa siirrettäisiin Tanssin talolle Helsingin kaupunginteatterin valtionosuusrahoista.

Helsingin kaupunginteatterin johtajan Asko Sarkolan mukaan 450 000 euron vuosittainen summa vastaa käytännössä kaupunginteatteriin kuuluvan Helsinki Dance Companyn saamaa tukea.

Helsinki Dance Companyn 12 tanssijaa ovat esiintyneet kaupunginteatterin musikaaleissa ja tehneet omia tanssiteatteriproduktioita.

Summa on merkittävä, Sarkola sanoo, eikä tanssiryhmä pärjää ilman sitä.

Hän ei kuitenkaan ota kantaa siihen, mitä tuen siirto Helsingin kaupunginteatterille konkreettisesti tarkoittaa.

”Se on kiinni Helsingin kaupungista”, Sarkola sanoo.

Helsingin sivistystoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen ei suoraan kommentoi Helsingin Sanomille sitä, miksi juuri Helsingin kaupunginteatterin saamista valtionosuuksista luovuttaisiin Tanssin talon eduksi.

”Opetus- ja kulttuuriministeriö on määritellyt tällaiset raamit tukipäätökselleen”, Viljanen sanoo.

Opetus- ja kulttuuriministerin tiedotteen mukaan rahoitusmallista neuvoteltiin kaupungin kanssa.

Ritva Viljasen mukaan Helsingin kaupunginteatterin rahoitusta katsotaan joka tapauksessa kokonaisuutena uudelleen sitten, kun kaupunginteatterin remontti valmistuu.

”Remontin myötä kaupunginteatterin toimintamenot kasvavat. Tanssin talo realisoituu aikaisintaan vuonna 2020. Meillä on viisi vuotta aikaa miettiä miten toimimme ja miten kaupunginteatterin toiminta turvataan”, Viljanen sanoo.

Viljanen esittää maanantaina kaupunginhallitukselle rahoitusmallia, jossa Tanssin talon julkisesta tuesta kuusi miljoonaa euroa tulisi Helsingin kaupungilta ja kuusi miljoonaa euroa valtiolta. Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi hankkeelle jo viime vuonna 15 miljoonan euron avustuksen.

Tanssin talon vuosittaiset käyttömenot tulisivat olemaan yli kolme miljoonaa euroa. Tuosta summasta Tanssin talo hankkisi yli puolet itse, ja julkisen tuen osuus olisi 1,3 miljoonaa euroa. ”Esityksessäni summa jaettaisiin puoliksi, eli kaupunki maksaisi 684 000 euroa, valtio 650 000 euroa”, Viljanen sanoo.

Tarkoittaako Tanssin talon tulo sitä, että tanssi katoaa Helsingin kaupunginteatterista?

”Tulemme linjaamaan tätä kysymystä tulevaisuudessa laajemmin ja tarkemmin yhdessä Helsingin kaupunginteatterin kanssa”, Viljanen sanoo.

”Teatterin painopiste on tietysti teatteri. Taidetanssi siirtyy kohti Tanssin taloa, koska se tarvitsee asiakkaita. Tanssijoille se tuo uusia työtilaisuuksia. Olen tosi iloinen, että pitkäaikainen hanke viimein etenee. Toivon, että Helsingistä tulee johtava tanssikaupunki”

Jyrki Karttunen muistuttaa Helsinki Dance Companyn erityisestä roolista.

Kahdentoista tanssijan ryhmä on Suomen suurimpia nykytanssiryhmiä ja ainoa kiinteän ammattiteatterin yhteydessä toimiva tanssiryhmä.

”Helsingin kaupunginteatteria arvostellaan usein ohjelmistosta tai taiteellisesta linjasta, mutta on hyvä muistaa, että kaupunginteatterilla on ollut runsaat 40 vuotta myös tanssiryhmä, joka tuottaa Suomen teatterikentällä aivan ainutlaatuisella tavalla teatterin ja tanssin hybridiä”, Karttunen sanoo.

”Siitä luopuminen olisi myös kulttuuripoliittisesti huono päätös.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat