Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikävä virasto unohti kertoa, miten tärkeä se on

Kulttuuri
 
Kaisa Viljanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.
Antti Saraja
Urajärven kartanomiljöö on yksi Museoviraston säästöjen vuoksi sulkeutuvista kohteista.
Urajärven kartanomiljöö on yksi Museoviraston säästöjen vuoksi sulkeutuvista kohteista. Kuva: Antti Saraja

Suomen historia sai eilen perjantaina ikäviä uutisia, irvokkaasti juuri itsenäisyyspäivän alla. Museovirasto tiedotti yt-neuvotteluidensa päättyneen. Työpaikkoja lakkaa, museoita suljetaan ja aukiolosta karsitaan.

Historioitsija minussa halusi heti alkaa iskeä nyrkkiä pöytään. Eivätkö ne barbaarit ymmärrä, ettei mikään koskaan tuo historiaa takaisin? Se mikä nyt jätetään hoidotta ja rappiolle, on kadotettu iäksi. Aloin jo nähdä seittejä Tamminiemen ikkunoissa ja lahopuuta Seurasaaren rakennuksissa.

Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet kuitenkin vakuuttaa, ettei mitään kansallisesti arvokasta jätetä hunningolle. Siihen velvoittaa jo viraston ja Senaatti-kiinteistöjen sopimus ”valtiollisen historian kannalta strategisten kohteiden suojelusta”.

Museovirasto on yleensä julkisuudessa, kun se on sanonut ei – kieltänyt historialliseen rakennukseen kajoamisen tai määrännyt suojeltavaksi yleisesti rumana pidetyn talon. Ikävän viraston maine istuu tiukassa.

Museovirasto on epäonnistunut sen kertomisessa, miten iso rooli sillä on suomalaisen historian turvaamisessa. Suojelu- tai purkupäätökset herättävät voimakkaita tunteita, ja viraston energia on mennyt liiaksikin siihen. Siinä ohessa muu on unohtunut.

Museoalan pitäisi laajemminkin pitää kovempaa meteliä itsestään, varsinkin tämänhetkisessä poliittisessa ilmastossa ja säästöissä.

Työ museoissa on hidasta ja vaatii paljon työvoimaa. Tosielämän arkeologia ei ole yhtä Indiana Jonesia. Konservaattori ei löydä päivittäin Schjerfbeckin maalauksen takaa löytyvää toista teosta.

Suomessa tuskin mikään kulttuurilaitos on rahasampo. Museoviraston suurin yksikkö, Kansallismuseo, syö sekin enemmän kuin tuottaa.

Nyt virasto on onneksi myös herännyt katsomaan peiliin. Leikkaukset pakottavat sen tekemään uutta strategiatyötä, ja yksi osa sitä on julkisuuden hallinta, sanoo Juhani Kostet. Hän toivoo, että kansalainen huolestuisi menneisyydestään viimeistään nyt. Kostet painottaa, ettei Museoviraston tavoite ole museoida rakennuksia, vaan nimenomaan taata se, että niitä voisi käyttää pitkälle tulevaisuuteen.

Museovirasto aikoo nyt keskittyä Kansallismuseoon, sillä se tuo 80 prosenttia viraston tuloista. Kun on pakko valita, karsitaan museoista, joiden kävijämäärä on pieni.

Kulttuuriperinnön suojeluun ja arkistojen ja arkeologisten kokoelmien hoitoon panostetaan.

Yksityiset rahoittajat tai tekijät eivät voi paikata Museoviraston kokoista järkälemäistä organisaatiota. Silti virastossa mietitään, voisiko vastuita ulkoistaa lisää. Esimerkiksi sulkemistuomion saanut Urajärven kartano Asikkalassa avattiin vasta vuosia kestäneen remontin jälkeen. Tulevaisuudessa sen ovet saattaa kävijälle avata joku muu kuin museoviraston työntekijä.

Kansallismuseolle on viime vuonna perustettu ystäväyhdistys. Sen kaltaiset yksityiset tahot voivat kerätä rahaa valikoidulle kohteelle. Britanniassa on jo yli sata vuotta toiminut ArtFund, säätiö, joka kerää varoja museoille esimerkiksi kansallisesti merkittävien teosten hankkimiseksi julkisiin kokoelmiin. Sellainen tarvittaisiin Suomeenkin, vaikkei kansallisen kulttuuriperinnön suojelua saakaan jättää kokonaan vapaaehtoisuuden varaan.

”Museoiden kautta ihmiset saavat lisää eväitä ymmärtää nykypäivää”, sanoo Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila.

”Yhteiskunnalla pitäisi olla vastuu menneestään”, sanoo Juhani Kostet.

Piste.

Historian ymmärrys alkaa harvoin siitä, että ihminen näkee vitriinissä lepäävän puukalikan. Sen merkitys pitää avata. Ja siihen tarvitaan Museovirastoa ja koko museoverkostoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat