Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jorma Ollilan elämäkerta ilmestyy Yhdysvalloissa ja Kiinassa: Esittelee Ollilan Nokian sankarina

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen HS
Jorma Ollila antoi HS:lle haastattelun Suomen ja kansainvälisen talouden tilasta marraskuussa 2014.
Jorma Ollila antoi HS:lle haastattelun Suomen ja kansainvälisen talouden tilasta marraskuussa 2014. Kuva: Juhani Niiranen HS

Ensin Nokian toimitusjohtajana, sitten pääjohtajana ja lopuksi hallituksen puheenjohtajana 1992–2012 työskennelleen Jorma Ollilan elämäkerta Mahdoton menestys – Kasvun paikkana Nokia julkaistaan ensi vuonna Yhdysvalloissa ja vuonna 2017 Kiinassa.

Kirjallisuusagentuuri Elina Ahlbäck Literary Agency on neuvotellut Jorma Ollilan ja Harri Saukkomaan kirjoittaman elämäkerran kansainväliset julkaisusopimukset amerikkalaisen kustantamon Maven House Pressin kanssa ja kiinalaisen kustantamon kanssa.

Yhdysvalloissa teos julkaistaan vuonna 2016 nimellä Against All Odds: Leading Nokia from Near Catastrophe to Global Success. Teoksen on englannintanut Richard Powell.

”Vuonna 2012 aloittanut Maven House Press on merkittävä, niin sanottuihin independent-kustantamoihin lukeutuva talo”, kirjallisuusagentti Elina Ahlbäck kertoo. ”Heidän jakelijansa Perseus Books Group on Pohjois-Amerikan suurimpia.”

”Kiinalaisen kustantamon nimeä ei voi vielä julkistaa”, Ahlbäck sanoo. ”Mutta sen voin sanoa, että se on erittäin iso talous- ja muihin tietokirjoihin keskittyvä toimija.”

Otavan kustantama elämäkertateos oli vuonna 2013 toiseksi myydyin tietokirja Suomessa. Sitä myytin tuolloin noin 35 000 kappaletta.

Mahdoton menestys on ehdottomasti yksi parhaista tirkistysluukuista yhtiöön”, Petri Sajari arvioi Helsingin Sanomissa 18.10. 2013.

Teos alkaa Ollilan lapsuudesta Etelä-Pohjanmaalta ja päättyy vuoteen 2010, jolloin Nokian toimitusjohtajaksi nimitettiin Stephen Elop.

”Varsinaisia uutisia tai meheviä juoruja siinä ei ole, mutta mielenkiintoisia yksityiskohtia piisaa”, Sajari luonnehtii.

Asuessaan nuorukaisena Lontoossa 1970-luvulla Ollila tykkäsi Beatlesista mutta vierasti Led Zeppeliniä ja Deep Purplea. Niiden tilalle tuli klassinen musiikki.

Perheestään hän kertoo kirjassa vain sivumennen.

”Täysin epäselväksi jää esimerkiksi se, miten hänen Liisa -vaimonsa on kestänyt puolison jatkuvaa matkustamista ja työntekoa”, Sajari kirjoittaa arviossaan.

Nokian johtajan työpäivät alkoivat viimeistään seitsemältä aamulla ja venyivät lähes aina myöhäiseen iltaan. Vain lauantait olivat vapaapäiviä.

Vuonna 2014 Mahdoton menestys julkaistiin Virossa kansainväliseen Bonnier-mediakonserniin kuuluvan Äripäev-kustantamon kautta.

Korjaus 4.12.2015 klo 15.41: Maven House Press on toiminut vuodesta 2012 lähtien, se ei ole yli 30-vuotias.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat