Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhlavuosi alkaa pian: Anders Chydenius loi perustan painovapaudelle nykymielessä

Kulttuuri
 
TIMO HÄMÄLÄINEN
Painovapauslain isä Andres ’Antti’ Chydenius tuhannen markan setelissä.
Painovapauslain isä Andres ’Antti’ Chydenius tuhannen markan setelissä. Kuva: TIMO HÄMÄLÄINEN

Moni muistanee hänet tuhannen markan setelistä. Lähes yhtä moni muistaa hämmästelleensä vuonna 1986, kuka on tämä mies, joka sai kasvokuvansa sinisävyisen setelin etusivun kuva-aiheeksi. Markka katosi ja painui historiaan.

Sen sijan Sotkamossa syntynyt kokkolalainen valtiopäivämies Anders Chydenius (1729–1803) ei ole hävinnyt minnekään eikä ole kaikonnut sinne kauas takavasemmalle, jonne euro lakaisi Chydeniuksen uudestaan henkiin herättäneen viimeisen markka-arvoisen setelisarjan vuonna 2002.

Sanan- ja uskonnonvapautta puolustanut valistusajattelija Anders Chydenius on näkyvästi esillä ensi vuonna, jolloin on kulunut tasan 250 vuotta klassisen liberalismin Ruotsi-Suomeen tuoneen papin ja poliitikon uran merkittävimmästä saavutuksesta.

Hän sai aikaiseksi Ruotsi-Suomeen maailman ensimmäisen julkisuuslain, painovapausasetuksen, vuonna 1766.

Ihmisoikeuksia ja demokratiaa korostanut laki kumosi ennakkosensuurin ja takasi ruotsalaisille laajemman painovapauden kuin missään muualla. Lisäksi lähes kaikki viralliset asiakirjat tulivat samalla julkisiksi, mikä mahdollisti myös lainsäädännön ja hallinnon poliittisen arvostelun.

Aiemmin kaikki kirjallisuus ja julkinen kirjoittaminen olivat olleet tiukan ennakkosensuurin alaista. Anders Chydeniuksen mukaan painovapaus oli jokaisen toimivan demokratian peruspilari. Kymmenen vuotta ennen Ranskan vallankumousta hän katsoi, että aristokratia oli ihmissukua vaivaava perinnöllinen sairaus, johon oli keksittävä parannuskeino.

Myös lääkärinä ja Kokkolan kapellin orkesterinjohtajana toiminut Anders Chydenius toiminta oli silloiseen ajan oloon varsin uskaliasta ja edistyksellistä. Hän oli pappi, josta tuli valistusajan suuria radikaaleja. Hän oli riittävän rohkea uhmatakseen sääty-yhteiskuntaa vaatimuksillaan tasaveroisuudesta lain edessä ja muistuttaakseen, ettei kenenkään pidä olla toisen herra eikä kenenkään orja.

Pappissääty sai lopulta hänestä tarpeekseen, ja hänet heitettiin ulos valtiopäiviltä 1766 – saman vuonna kuin painovapauslaki hyväksyttiin. Hän palasi kuitenkin nopeasti takaisin valtiopäiville ja alkoi ajaa monien harmiksi ehdotustaan laajasta uskonnonvapaudesta.

Anders Chydenius jäi auttamattomasti J. L. Runebergin, J. V. Snellmanin ja Sakari Topeliuksen muodostaman pyhän troikan varjoon, koska kansallisromantiikan kuohuissa ei ollut juuri käyttöä hänenlaiselleen 1700-luvun radikaalille, kuten esseisti Johannes Salminen muistutti jo 1980-luvulla. Runeberg–Snellman–Topelius oli itsenäistymisen painetta politiikan kaukalossa synnyttänyt Tupu, Hupu ja Lupu -ketju.

Ensi vuonna Anders Chydenius ja painovapauslaki vuodelta 1766 saavat niille kuuluvan kansainvälisenkin huomion, kun Suomi isännöi YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon lehdistönvapauden päivän konferenssia toukokuussa 2016.

Juhlavuoteen otettiin varaslähtö torstaina 3. päivänä joulukuuta Päivälehden museossa Helsingissä, jossa pidettiin Helsingin Sanomien ja Anders Chydenius -säätiön järjestämä seminaari painovapausasetuksesta ja pohjoismaisesta julkisuusperiaatteesta. Puhujina olivat mm. Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps), opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja Anders Chydenius -säätiön hallituksen puheenjohtaja Gustav Björkstrand.

Suomea ei valittu ensi vuoden konferenssin isäntämaaksi automaattisesti. Anders Chydenius -säätiö, Helsingin Sanomain säätiö, Suomen Unesco-toimikunta ja Toimittajat yli rajojen -järjestö toimivat aktiivisesti sen puolesta, että konferenssi pidettäisiin vuonna 2106 juuri Suomessa .

”Olemme iloisia siitä, että Unesco on huomioinut maailman ensimmäisen julkisuuslain merkkivuoden valitsemalla Suomen isäntämaaksi”, totesi Anders Chydenius -säätiön puheenjohtaja Gustav Björkstrand, kun uutinen lehdistövapauden päivän konferenssin pitopaikasta tuli julki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat