Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa oli suurlakko 110 vuotta sitten – ja se oli oikeustaistelija Tekla Hultinin elämän parasta aikaa

Arla Kanerva HS

Kello 2 iltapäivällä maanantaina 30. lokakuuta 1905 Suomi otti merkittävän askeleen kohti itsenäisyyttä.

Silloin Helsingin keittäjättäret yhteistuumin kiersivät kaikki kaupungin vesijohtohanat auki.

Tästä oli seurauksena, etteivät vesijohtolaitoksen pumput jaksaneet pumpata riittävästi vettä, jolloin ihmiset keskeyttivät työnsä juostakseen koteihinsa varaamaan vettä.

Ja sille tielleen he jäivät, viikon ajaksi.

Näin kertoo Tekla Hultinin päiväkirja. Hultin kirjoittaa, että hänkään ei palannut toimistoonsa kuin vasta seuraavan viikon tiistaina.

Tekla Hultin (1864–1943) oli kansanedustaja, toimittaja, tutkija ja aktivisti, joka taisteli Suomen valtiollisten oikeuksien puolesta yli neljännesvuosisadan.

HS
Tekla Hultin taisteli Suomen valtiollisten oikeuksien puolesta yli neljännesvuosisadan.
Tekla Hultin taisteli Suomen valtiollisten oikeuksien puolesta yli neljännesvuosisadan.

Hän oli aktiivinen myös vuoden 1905 suurlakossa: Suomen ensimmäisessä yleislakossa, joka johti ensimmäisen sortokauden päättymiseen, yleiseen ja yhtäläiseen äänioikeuteen sekä eduskunnan perustamiseen.

Suurlakosta on kulunut 110 vuotta, ja itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlaa vietetään kahden vuoden päästä.

Ajanjaksolle mahtuvat sisällissota, talvisota, jatkosota ja Lapin sota; 1930-, 1970- ja 1990-luvun lamat, it-kupla ja finanssikriisi; kansainvälistyminen ja internet.

Itsenäinen Suomi on muuttunut. Mistä kaikki oikeastaan alkoi? Mitä tapahtui, että Suomesta tuli itsenäinen, ja ketä siitä on kiittäminen?

Yhtä ainoaa vastausta tuskin voi esittää. Itsenäistyminen oli monien osien summa.

Yksi näistä osista oli vuoden 1905 suurlakko, ja yksi siinä vaikuttaneista ihmisistä oli keittäjättärien vesihanatempauksestakin raportoinut Tekla Hultin.

Lakko alkoi toki jo aikaisemmin. Sen taustalla oli Venäjän ja Japanin välinen sota, jonka Venäjä vuonna 1905 hävisi. Häviö heikensi tuntuvasti tsaarin arvovaltaa ja johti Venäjällä voimakkaisiin levottomuuksiin.

Levottomuudet huipentuivat Venäjällä lokakuussa lakkoon, joka tuli pienellä viiveellä myös Suomeen.

HS
Yliopiston naisopiskelijoiden De kvinnliga -ryhmä 1880-luvun lopulla. Seisomassa Ina Rosqvist (vas.), Alfhild Heideman, Karolina Eskelin, Antoinette Ingman. Istumassa Tekla Hultin (vas.), Aino Perenius ja Naima Jakobson.
Yliopiston naisopiskelijoiden De kvinnliga -ryhmä 1880-luvun lopulla. Seisomassa Ina Rosqvist (vas.), Alfhild Heideman, Karolina Eskelin, Antoinette Ingman. Istumassa Tekla Hultin (vas.), Aino Perenius ja Naima Jakobson.

Tekla Hultin oli tästä innoissaan.

Tiistai 31. lokakuuta vuonna 1905 on Hultinin päiväkirjassa ”vallankumouksen syntymäpäivä”. Tuolloin Hultin oli mukana lähetystössä, joka marssi esittämään Suomen kansan vaatimukset kenraalikuvernööri Ivan Obolenskille.

Hultin kuvaa tapaamista päiväkirjassaan arvokkaaksi kokoontumiseksi suuren kullatun pöydän ympärillä. Lähetystön puhemieheksi nimitetty Adolf von Bonsdorff esitti vaatimukset kenraalikuvernöörille, joka kuunteli hiljaa.

”Vasta kun v. Bonsdorff tuli viimeiseen ponteen, joka sisälsi, ettei kokous uskonut Obolenskilla olevan uudistuksen toimeenpanon vaatimia edellytyksiä ja sen vuoksi kehoitti häntä pyytämään eroa, ivallinen hymy valaisi kenraalikuvernöörin kasvoja ja sanatulva puhkesi hänen huuliltaan. Mitään hän ei sanonut haluavansa mieluummin.”

Lähetystö sai vaatimuksensa läpi, ja Hultinin poistuessa muiden kanssa kenraalikuvernöörin palatsista oli vastassa odottava kansanjoukko, joka puhkesi ”raikuviin hyvä-huutoihin”.

Lähetystön ja kenraalikuvernöörin tapaamisen jälkeen koottiin toinen lähetystö, joka suuntasi Pietariin esittämään asiansa keisarille. Tästä matkasta oli tuloksena niin kutsuttu marraskuun manifesti, jolla keisari kumosi helmikuun 1899 manifestin sisältämät kenraalikuvernöörin diktaattorinvaltuudet. Lisäksi manifesti korvasi säätyvaltiopäivät uudella eduskunnalla.

Manifestin muotoili suurimmaksi osaksi Leo Mechelin, joka myös johti Pietariin matkannutta lähetystöä. Mechelin (1839–1914) oli valtiomies, oikeustieteilijä ja talouselämän vaikuttaja, joka johti autonomisen Suomen kansallista oikeustaistelua.

Lisäksi hän oli Hultinin tärkein poliittinen isähahmo, jonka epävirallisena sihteerinä toimiminen takasi Hultinille näköalan poliittiselle kentälle tavalla, joka ei ollut tuon ajan naiselle yleensä mahdollista.

HS
Tekla Hultinista (vas.) tuli vuonna 1901 Tilastollisen päätoimiston toinen aktuaari, kun hänelle myönnettiin erivapaus sukupuolestaan. Kuvassa lisäksi yliaktuaari Jussi Varpela, maisteri Varjonen, Oskar Emil Tudeer, professori V. Lindberg, kanslianeuvos Modéen ja maisteri Raivio.
Tekla Hultinista (vas.) tuli vuonna 1901 Tilastollisen päätoimiston toinen aktuaari, kun hänelle myönnettiin erivapaus sukupuolestaan. Kuvassa lisäksi yliaktuaari Jussi Varpela, maisteri Varjonen, Oskar Emil Tudeer, professori V. Lindberg, kanslianeuvos Modéen ja maisteri Raivio.

Pietarin-lähetystöön Hultin ei kuitenkaan päässyt.

Sen sijaan Hultin työskenteli lakkoaikana tiedonantotoimistossa, jossa hän toimitti uutisia yleisölle. Sanomalehdet ja puhelinvaihde olivat nimittäin lakossa, ja tiedon saaminen ihmisten käsiin oli vaikeaa:

”Tehtävä ei ollut helppo, sillä komitean neuvottelut jatkuivat koko ajan ympärillämme, ja lähetystö toisensa jälkeen saapui maaseudulta häiriten puheillaan ja selostuksillaan työtämme.”

Suuri osa Tekla Hultinin tekemästä työstä itsenäisen Suomen eteen tapahtui puoliksi näkymättömissä. Oli lentolehtisten tekoa ja jakamista, puhtaaksikirjoittamista ja tuntikausia kestäviin kokouksiin osallistumista.

Mutta oli myös paljon näkyvää: kiertämistä ympäri Suomea puhujan roolissa ja lakialoitteiden tekoa ja esiintuomista.

Hultinin tärkein aihe oli yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden ulottaminen myös naisiin. Hänen mielestään äänioikeus tarkoitti vapauden lisäksi erityisesti vastuuta yhteisöstä ja yhteiskunnasta, eikä vastuun kieltäminen ihmiskunnan toiselta puoliskolta palvellut kenenkään etua.

Tätä asiaa Hultin piti pontevasti esillä myös suurlakon aikana ja sen jälkeen. Seuraavana vuonna Suomi olikin maailman kolmas ja Euroopan ensimmäinen maa, jossa naisille myönnettiin äänioikeus.

Ensimmäisestä suurlakosta on kulunut 110 vuotta. Sen jälkeen Suomessa on ollut kaksi varsinaista yleislakkoa: marraskuussa 1917 ja maaliskuussa 1956. Vuoden 1917 lakkoa seurasi ensin itsenäistyminen ja sitten kansalaissota. Vuonna 1956 työtaistelun tavoitteena oli 6–10 prosentin palkankorotus, joka saavutettiin. Lisäksi se loi pohjan työriitojen sovittelujärjestelmän luomiselle.

Kuluneen vuoden elokuussa järjestettiin suurmielenosoitus, johon osallistui noin 5 000 ihmistä. Mielenosoituksessa protestoitiin hallituksen leikkauspolitiikkaa vastaan.

Syyskuussa ay-liike vastusti pakkolakeja poliittisilla lakoilla, jolloin Rautatientorille kokoontui tuhansia lakkoilijoita, satamat pantiin kiinni ja paperikoneet pysähtyivät. Samanlaisia lakkoja on Auto- ja kuljetusalan liiton puheenjohtajan Marko Piiraisen mukaan luvassa myös helmikuussa, jos hallitus tuo pakkolait eduskuntaan.

Näiden yhteydessä on keskusteltu myös, enemmän ja vähemmän hypoteettisesti, yleislakon mahdollisuudesta.

Hultin ei kenties olisi osannut arvostaa palkkataisteluja. Hän rakasti kansakunnan yhdistävää taistelua yhteistä vihollista vastaan, mutta kun itsenäisyys oli saavutettu, hän väsähti.

Päiväkirjassaan hän muistelee sortovuosia elämänsä onnellisimpana aikana. ”Monessa on ehkä, samoin kuin minussa, tämän ajan, maamme historian mustimman, muisto säilynyt elämän onnellisimpana, ehkä vain siitä syystä, että silloin luuli olevansa maalle joksikin hyödyksi ja että kaikesta huolimatta toivoi uuden, paremman päivän koittavan. Raskain oli niiden kohtalo, joiden täytyi poistua elämästä pimeiden päivien kestäessä. Meillä muillahan on ollut onni nähdä vapauden päivännousu.”

Vapauden päivännousun jälkeen itsenäinen Suomi piti kuitenkin vielä rakentaa, ja usein kompromissien kautta. Kompromissit eivät olleet Hultinille helppoja.

Hultin jättäytyi eduskunnasta vuonna 1924 ja toimestaan Helsingin kaupunginvaltuutettuna 1930. Yksi osa oli tehty.

Itsenäisen Suomen rakennustyö sai jäädä seuraaville sukupolville.

Tekla Hultin: Päiväkirjani kertoo 1. 1899–1914 (Sanatar) Venla Sainio: Tohtori Tekla Hultin. Teoksessa Naisten aika (toim. Riitta Mäkinen ja Marja Engman) (Gaudeamus) Henrik Meinander: Suomen historia. Linjat, rakenteet, käännekohdat (WSOY) Osmo Jussila: Suomen Suuriruhtinaskunta 1809–1917 (WSOY)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat