Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muutto New Yorkista auttoi Christel Leen Sibelius-kilpailun voittoon – ”Olen hiljainen ihminen”

Kulttuuri
 
Näin hän soitti, näin hän voitti Sibelius-viulukilpailun
Näin hän soitti, näin hän voitti Sibelius-viulukilpailun
Kuuntele Sibelius-viulukilpailun voittajan Christel Leen tyylinäyte finaalin ratkaisuhetkistä ja ensikommentit HSTV:lle. Lee voitti 11. kansainvälisen Sibelius-viulukilvan Musiikkitalossa torstaina 3. joulukuuta. Hän saa 25 000 euroa ja konsertoi Radion sinfoniaorkesterin kanssa 8. joulukuuta Hämeenlinnassa sekä Helsingin kaupunginorkesterin kiertueella Birminghamissa ja Dublinissa.
Fakta

Voittajalle 25 000 euroa

 Ensimmäinen palkinto 25 000 euroa: Christel Lee.

 Toinen palkinto 18 000 euroa ja Helsingin konservatorion 3 000 euron palkinto parhaasta Sibeliuksen viulukonserton esityksestä: Emmanuel Tjeknavorian.

 Kolmas palkinto 12 000 euroa ja Järvenpään kaupungin 2 000 euron erikoispalkinto sävellyskilpailuteoksen parhaasta esityksestä: Friederike Starkhoff.

 Muut finalistit Minami Yoshida, Nancy Zhou ja Mayumi Kanagawa: 2 000 euroa kullekin.

 Kilpailu järjestetään joka viides vuosi. Oleg Kagan voitti vuonna 1965, Viktoria Mullova vuonna 1980 ja Pekka Kuusisto 1995.

11. kansainvälisen Jean Sibelius-viulukilpailun voittajan Christel Leen aikataulu meni torstai-iltana Musiikkitalossa uusiksi – kenties lopullisesti.

”Ensi viikolla piti olla konsertteja Saksassa trioni kanssa. Ne täytyy nyt peruuttaa”, yhdysvaltalainen toteaa.

Viulukilvan voitto sitouttaa hänet sääntöjen mukaan olemaan käytettävissä 8. joulukuuta Hämeenlinnassa Radion sinfoniaorkesterin solistina sekä Birminghamissa 10. joulukuuta ja Dublinissa 12. joulukuuta Helsingin kaupunginorkesterin kiertuesolistina. Ei kai se hajota trioa?

”Ystäväni tukevat ja ymmärtävät tilanteen.”

Leen voitto ei ollut yllätys.

25-vuotias oli jo 2013 yltänyt jaetulle toisella tilalle Münchenin suuressa ARD-kilvassa. Hän oli myös monien mielestä johdossa ennen viimeistä finaali-iltaa. Ratkaisun hetkellä hän piti pintansa Sibeliuksen viulukonserton solistina.

”Vaikka olin väsynyt. Olisin toivonut, että pystyn antamaan Sibeliukselle enemmän.”

Neljä kuudesta finalistista ja monet parhaista pudonneista ovat Kaukoidästä tai aasialaistaustaisten siirtolaisten lapsia. Onko tämä sattumaa? Vai onko taustalla aasialaisten ”tiikeriäitien” vaativa kannustus?

”Vanhempani ovat korealaisia ja opiskelivat Yhdysvalloissa, jossa synnyin ja sain kansalaisuuden. Sitten muutimme Kanadaan, jossa vietin lapsuuttani. Äiti on säveltäjä, mutta ei mikään tiikeriäiti. Painostettuna en olisi onnistunut enkä saisi musiikista sitä iloa, jota nyt saan.”

Lee mainitsee kuitenkin, että hän aloitti pianotunnit kolmivuotiaana, mutta ei osoittanut lahjakkuutta. Moni perhe jättäisi asian tähän. Leen perhe kuitenkin päätti, että tytön pitää kokeilla toista instrumenttia. Niinpä viisivuotias Christel laitettiin viulutunneille, ja musisointi alkoi sujua hätkähdyttävästi. Perhe jopa hajosi musiikin tähden.

”Vanhempani käytännössä erosivat, kun pääsin 10-vuotiaana New Yorkin Juilliard Schooliin. Äiti muutti kanssani, isä jäi työnsä vuoksi Kanadaan.”

Muutamaa vuotta myöhemmin äidin oli pakko palata Kanadaan pikkuveljeä hoitamaan. Teini-Christel jäi New Yorkiin.

”Itsenäistyin pian, ja silloin koin surrealistisen avainkokemuksen. Soitin kamariorkesterissa Bachin kaksoiskonserton hidasta osaa orkesterimuusikkona, ja rakastamani musiikki alkoi avautua maagisesti ja henkilökohtaisesti.”

Kaikki ei vielä toiminut.

”New York on erittäin hektinen paikka, mutta olen hiljainen ihminen. Musiikissa riittää löytöjä ja ajateltavaa, johon tarvitsen omaa rauhaa, meditoimista ja pitkiä rauhallisia kävelyjä.”

Se ei onnistunut New Yorkissa, joten Lee vaihtoi Müncheniin ja ryhtyi käymään kuuluisan pedagogin Ana Chumachenkon tunneilla. Menestys parani.

”Kilpailut ovat loistavia harjoittelun tehostajia. Täytyy harjoitella niin paljon ja niin laajaa ohjelmistoa, että itsensä on pakko rikkoa ja jälleenrakentaa.”

Miten korjaat itsesi rikkoutumisen jälkeen?

”Joogalla ja kirjallisuudella. Tällä hetkellä luen Karl-Ove Knausgårdia.

Tuomaristoon kuulunut Cho-Liang Lin paljastaa, että voittajasta ei saatu yksimielisyyttä, ja muistakin sijoista äänestettiin.

”Minulle Christel oli selvä voittaja. Hän ei mielestään onnistunut Sibeliuksen konsertossa, mutta esitys oli vaikuttava.”

Lin ylistää toiseksi tullutta Emmanuel Tjeknavoriania, ”vaikka sointi onkin ohut”. Finalisteista Nancy Zhou saa haukut ”bisarrista” Sibelius-tulkinnasta.

Lin kertoo suoraan, miksi monet hurmannut 18-vuotias Kerson Leong ei päässyt finaaliin.

Brahmsin sonaatti oli täynnä ’katsokaa miten upea minä olen ja mitä taas olen keksinyt’ -temppuja. Kehotan suurempaan nöyryyteen säveltäjän esitysmerkintöjä kohtaan.”

Lee itse on ehtinyt saada paluukutsun Suomeen ainakin Pori Sinfoniettan solistiksi. Jatkokutsut riippuvat siitäkin, miten hyvin hän onnistuu Hämeenlinnassa ensi tiistaina ja Helsingin kaupunginorkesterin kiertueella ensi viikon torstaina ja lauantaina.

”Sibeliuksen konserton soittaminen lepopäivien jälkeen tuntuu todella hyvältä idealta. Tuskin maltan odottaa.”

Rio Gandara / HS
Christel Lee voitti Sibelius-viulukilpailun torstaina Helsingissä.
Christel Lee voitti Sibelius-viulukilpailun torstaina Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat