Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaalisen median postauksiin pitäisi ottaa mallia Mandelalta, toteaa puhetaidon kouluttaja

Kulttuuri
 
Juhana Torkki
Wikimedia Commons
Sir Francis Bacon (1561–1626).
Sir Francis Bacon (1561–1626). Kuva: Wikimedia Commons

Se jatkuu ja jatkuu. Suomalaisten syvenevä jakautuminen leireihin. Riidat vain käyvät yhä repivämmiksi.

Jussi Halla-ahon (ps) irvistelyssä on tällä kertaa pointtinsa. Halla-aho siteeraa Facebookissa ”ihmisrakastajan rakkauspuhetta”: joku kysyy rasismin vastaisella keskustelupalstalla, saisiko Halla-ahon tappamisesta palkkion.

Vihapuhe viuhuu molemmin puolin rintamaa, niin halla-aholaisten kuin ”suvaitsevaisten” leirissä, keskustelu on jumiutunut.

Kuvaava oli Kempeleen raiskaustapausta seuraava keskustelu. Halla-aholaiset, totta kai, saivat vettä myllyynsä.

Mutta ei toisellakaan puolen oltu jouten. Kansanedustaja Anna Kontula (vas) ihmetteli pääministerin ja muiden huomiota tapaukselle: eipä ole ministereitä ennen naisten raiskaukset kiinnostuneet. ”Kyllähän tämä keskeinen viesti valitettavasti on, että suomalaisia naisia saavat raiskata vain kantasuomalaiset miehet.”

Tapahtui melko tarkalleen se, minkä nerokas englantilainen ajattelija sir Francis Bacon oivalsi jo nelisensataa vuotta sitten. Bacon kirjoittaa:

”Kun ihmismieli on kerran omaksunut mielipiteen, se taivuttaa kaiken muun tukemaan sitä ja olemaan sen kanssa yhteneväinen. Ja vaikka olisi suuri määrä painavia tapauksia jotka tukevat päinvastaista kantaa, hän joko jättää ne huomiotta tai halveksii niitä. Tällä valtaisalla ja tuhoisalla mekanismilla hän varjelee aiempia mielipiteitään, niin että ne säilyvät vahingoittumatta.”

Bacon kuvaa loisteliaasti ihmismielen toimintaa. Se on kaukana tieteellisestä ihanteesta, jossa tarkkaillaan todistusaineistoa ja mielipidettä korjataan sen mukaan. Pikemminkin tajunnan perukoille naulitaan tunteella valittu mielipide, ja todisteet käännellään ja väännellään sen tueksi.

Bacon kirjoittaa: ”Käsityksemme maailmasta ei ole terveellä pohjalla. Jos kohtaamme vastakkaisen todisteen, jota emme ole havainneet aiemmin, pelastamme aksiooman (perusoletuksen) jollakin typerällä lisäsäännöllä; vaikka oikeampaa olisi korjata itse aksiooma.”

Halla-aho ja Kontula pelastivat vaivattomasti vanhat – vastakkaiset – perusoletuksensa. Molemmat saivat aiheen kaivaa lapiollaan poteroaan pari senttiä syvemmäksi.

Mistä tällaisessa keskustelussa on kysymys? Kun Kontula esitti argumenttinsa, ajattelivatko nyt kaikki halla-aholaiset: ”Ooh, kuinka tulkitsimmekaan väärin ja äkkipikaisesti Kempeleen tapausta – kuinka typeriä olimmekaan! Kiitos Anna Kontula! Nyt voimme korjata kantojamme.”

Näin ei taida käydä – eikä käy silloinkaan kun Halla-aho perustelee täysin pätevästi. Herää kysymys: onko tällainen edes Kontulan ja Halla-ahon tarkoitus? Ehkä tässä ”julkisessa keskustelussa” ei olekaan kyse keskustelusta vaan jostain aivan muusta.

Vihapuheen käsite on osoittautunut määrittelyltään hämäräksi. Tarjoan tilalle toista: sotapuhetta.

Kun ihmisen esihistoriassa kaksi leiriä karjuivat tahoillaan ennen yhteenottoa, taisteluhuudoilla oli kaksi tarkoitusta: lisätä oman joukon uskoa oikeutukseensa ja lannistaa vastustajaa.

Sotapuheen tunnistaa tästä: sen sijaan, että se lähentäisi kahta leiriä, se tekee päinvastaisen. Oma leiri linnoittautuu kantoihinsa yhä jääräpäisemmin. Vastapuoli inhoaa toista yhä syvemmin. Poterot syvenevät.

Suomi on keskustelun ja dialogin sijasta täynnä sotapuhetta. Voisiko enemmän olla hyötyä sovinnon retoriikasta?

Sotapuheen tragiikka on, että lakkaamme näkemästä toisinajattelijan ihmiseksi, samanlaiseksi kuin itse olen. Se kai on sotahuutojen tarkoitus: voidaksesi tappaa silmittömästi on parempi, että unohdat tappavasi ihmisiä.

Huhtikuussa Radio Helsingissä keskustelivat silloinen taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg ja ex-kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr).

Tynkkynen kertoi päässeensä eduskunnassa hyviin keskusteluihin perussuomalaisten kanssa, vaikka nämä ovat mielipiteiltään hyvin kaukana hänestä.

Rosenberg asettui yllättäen tiukkaan vastarintaan. Hänen mukaansa vaikkapa James Hirvisaaren tekemisissä ”ei ole mitään inhimillistä” – ei hänen kanssaan kannata edes yrittää keskustella.

Moni järkyttyi Rosenbergin kommenteista. Mutta ehkä hän puki vain rehellisesti sanoiksi sen, mitä tuhannet ajattelevat. Toisin ajattelevaa ei edes kannata yrittää kohdata. Se on ajanhukkaa.

”Jos käyttäisin kaiken ajan siihen, että mä kunnioittaisin kaikenlaisia ihmisiä ihan hirveesti vaan sen takia että mun mielestä ne tekee hirveän paljon hallaa meidän yhteiskunnalle, siihen menisi ikä ja terveys”, sanoo Rosenberg.

Onko toisinajattelija ihminen ollenkaan? Vai onko hän alien, muukalainen, peto, örkki, tarantella, käärme, möykky limaa…?

Suomi tarvitsee myös provosoijia, räväköitä ajattelijoita, jotka heittelevät keskusteluun räikeitä värejä. He auttavat meitä näkemään jonkin katveeseen jääneen ajattelun kulman.

Mutta vieläkin enemmän Suomi tarvitsee nyt sovinnollisen keskustelun taitoa, dialogin taitoa. Siihen voi ottaa oppia Etelä-Afrikkaan sovinnon luoneelta Nelson Mandelalta.

Nelson Mandela joutui istumaan hirmuiset 27 vuotta vankilassa, jossa hänen vastustajansa, valkoiset miehittäjät, virtsasivat hänen ruokaansa ja pitivät häntä pilkkanaan.

Mitä Mandela halusi tehdä ensimmäisenä tekonaan hirmuisen vankila-ajan jälkeen? Puhutella tuhansia kannattajiaan? Lietsoa vihaa vangitsijoitaan vastaan?

Ei, vaan – hyvästellä häntä valvoneet vartiomiehet ja vanginvartijat perheineen ja kiittää jokaista erikseen. ”Nekin, jotka olivat pitäneet minut telkien takana kaksikymmentäseitsemän vuotta, olivat pohjimmiltaan inhimillisiä.”

Tiina Rosenberg ei löydä vaikkapa Hirvisaaren tekemisistä mitään inhimillistä. Huomaamme eron Nelson Mandelan ajatteluun:

”Jopa synkimpinä aikoina vankilassa, kun toverini ja minut oli työnnetty äärirajoille, saatoin jossakin vartijassa nähdä ihmisyyden pilkahduksen, ja vaikka se kesti ehkä vain sekunnin, se auttoi minua vakuuttumaan ja jaksamaan.”

Jussi Halla-aho tunnustaa eräässä blogitekstissään vihaavansa tietynlaisia ihmisiä ja viittaa silloiseen vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalaiseen: ”Tunnen mitä subjektiivisinta ja primitiivisintä vihaa ja raivoa hänen kaltaisiaan ihmisiä kohtaan.”

Näin Jussi Halla-aho, entä 27 vuoden vankeudesta vapautuva Mandela?

”Halusin Etelä-Afrikan tajuavan, että rakastin jopa vihollisiani mutta vihasin järjestelmää, joka oli kääntänyt meidät toisiamme vastaan.”

Ennen vankeuttaan Mandela tunnusti vihanneensa valkoisia ja toivoneensa, että he painuvat laivoihinsa ja poistuvat maasta. Vankila-aika kypsytti ajatuksen, että Etelä-Afrikan tulevaisuus voidaan luoda vain, kun mukana ovat niin mustat kuin valkoiset. Vapauduttuaan Mandela alkoi rakentaa dialogia.

Mitä jos Suomikin avartuisi dialogille?

Kreikkalainen Sokrates, dialogin isä, ihmetteli aikansa nettikeskustelijoita, jotka kärkkäästi vakuuttelivat toisilleen totuuksiaan. ”Itse en yritä niinkään vakuuttaa toisia mielipiteistäni, se on enintään sivuseikka – yritän vakuuttua niistä itse.”

Entä jos sinä, ennen seuraavaa nokkelaa postaustasi, harkitsisit hetken? Muistaisit kuin Mandela, että myös vastapuoli on ihminen? Muistaisit kuin Sokrates, että ajatuksestasi puuttuu vielä puolet? Et julistaisi totuuttasi, rakentaisit siltaa?

Voisiko tämä maa tulla meille kaikille näin vielä rakkaammaksi?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat