Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivät pelkkää huolta, yöt pelkoa

Kulttuuri
 
Scanbox Entertainment
Tiestä on tehty myös elokuva vuonna 2009. Isää näytteli Viggo Mortensen, poikaa Kodi Smit-McPhee.
Tiestä on tehty myös elokuva vuonna 2009. Isää näytteli Viggo Mortensen, poikaa Kodi Smit-McPhee. Kuva: Scanbox Entertainment

Alussa on maailmanlopun jälkeinen pimeys.

Kun hän heräsi öisin pimeässä ja kylmässä metsässä hän aina haki kädellään vieressä nukkuvan lapsen. Yöt pimeääkin pimeämpiä ja jokainen päivä harmaampi edellistä.

On vedettävä henkeä, etteivät silmät kostu enempää.

Näin alkaa Cormac McCarthyn romaani Tie (2006, suom. Kaijamari Sivill, 2008). Enkä liikutu nyt vain suomennoksesta, joka on sivumennen sanoen jumalaisen kaunis.

Aamun valjettua isä ja poika alkavat käydä tietä pitkin kohti etelää. Kaikkialla pölyä, joka peittää romahtaneet talot, hiljaiset pihat. Ihmisiä näkyy harvoin, jos koskaan.

Romaani ei kuitenkaan kerro pelkästään lohduttomasta vaelluksesta tuhoutuneessa maailmassa vaan toivosta. Siitä, mitä meille jää, kun moderni elämä kuoritaan päältä. McCarthyn näkemyksen mukaan hyvin vähän.

Isä ja poika käyvät keskusteluja siitä, mikä on oikein. Jos tiellä kulkee joku, pitääkö hänelle antaa osa ruoasta? Jos raunioista katsoo lapsi, onko hänet otettava mukaan?

Kysymykset tuntuvat rituaalilta, sillä vastaus on usein sama:

On toimittava niin kuin hyvät ihmiset toimivat.

Kaikki sanat tuntuvat uupuvan kesken. Ei ole enää mitään toivoa auringon alla, ja aurinkokin on peitossa pilvien takana.

Silti isä ja poika jatkavat kävelemistään tiellä ja käyvät samoja keskusteluja uudestaan ja uudestaan. Puheesta on tullut liturgiaa. Sen jatkuminen ylläpitää toivoa.

Tai ehkei edes puhe vaan ihmetys. Kerran tiellä kulkiessaan poika huomaa lumisateen alkaneen.

Yksi harmaa hiutale siilautui alas. Hän pyydysti sen kämmenelleen ja katseli miten se hupeni kuin kristikunnan viimeinen ehtoollisleipä.

McCarthy ottaa kiinni lakonisen tekstin reunasta ja vetää ajatukset yhtäkkiä kristinuskoon.

Sen voi lukea viittauksena kristinuskon tuomaan toivoon, mutta itse luen sen toisin: niin kauan kuin jaksamme kuvitella, on toivoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat