Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä loukkaa eniten missin epäaidossa saamelaispuvussa?

Kulttuuri
 

Suomen Miss Maailma -edustajan Carola Millerin esiintyminen pilailupuodin saamelaispuvussa herätti taas henkiin keskustelun saamelaiskulttuurin symbolien väärinkäytöstä. Mikä tapauksessa on ongelmallisinta?

Tiina Sanila-Aikio
Tiina Sanila-Aikio

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio: ”Saamelaiskulttuurin ja -käsityön hyväksikäyttöön Suomessa on vaikuttanut ennen kaikkea turismi, jolla on pohjoisessa pitkä historia. Turismi otti saamelaissymbolit käyttöönsä jo vuosikymmeniä sitten. Tämä on tehnyt suomalaisesta Lapin-matkailusta menestystuotteen, mutta samalla alistanut saamelaiskuvaston räikeälle hyväksikäytölle.

Tämä on ihan puhdasta kolonialismia.

Erityisen loukkaavaa on se, kun symboleja käytetään täysin väärin. Esimerkiksi missi Carola Millerin puku oli sekoitus miesten ja naisten saamelaispukuja.

Saamelaispukuun kuuluu valtavasti sisäistä tietoa ja koodistoa. On erikseen kesä- ja talvipukuja ja eri alueiden ja ryhmien erilaisia pukuja. Puvun käyttäjän pitäisi tuntea sen arvo.

On outoa, että nykyisessä informaatioyhteiskunnassa vuonna 2015 kulttuureista ei jakseta ottaa selvää.

On myös kummallista, että kolonialismin annetaan jatkua Suomessa, vaikka saamelaiset ovat vastustaneet kulttuurikuvastonsa hyväksikäyttöä jo kymmeniä vuosia. Hiljattain saamelaiset ärähtivät Visit Finlandin käyttämästä stereotypisesta saamelaiskuvastosta ja alppihiihtäjä Tanja Poutiaisen pukeutumisesta epäaitoon saamelaispukuun. Tuntuu, ettei kukaan kuuntele meitä.”

Kirsi Pimiä
Kirsi Pimiä

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä: ”Jo se, että saamelaispuvun näköisiä naamiaisasuja myydään pilailupuodeissa, kertoo, ettei saamelaisia oteta Suomessa tosissaan.

Meillä elää vahvana Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan Nunnuka lailaa -sketsin perinne. Sinänsä se oli ihan hauskaa huumoria, mutta varsinkin monille keski-ikäisille on jäänyt sketsin perusteella kuva, että saamelaisuudelle voi nauraa.

Pitäisi ymmärtää, että saamelaispuvun merkitys saamelaisille on ihan toinen kuin kansallispuvun merkitys valtaväestön edustajille. Saamelaiskulttuurissa puvulla on edelleen hyvin vahva asema.

Jos halutaan tuoda saamelaiskulttuuria esille, se pitäisi tehdä yhteistyössä saamelaisten kanssa. Missi Carola Miller olisi esimerkiksi voinut kehittää Miss Maailma -kilpailuun modernin version saamelaispuvusta yhteistyönä jonkun saamelaisen designerin kanssa.

Saamelaisuudesta luodaan mainonnan ja markkinoinnin kautta täysin valheellista kuvaa. Osittain ennakkoluulot johtuvat siitä, että Suomessa tunnetaan hirveän huonosti saamelaiskulttuuria.

Sen sijaan että luodaan virheellistä kuvaa jostain Lapin shamaaneista, pitäisi ottaa selvää, millaista saamelaiskulttuuri oikeasti on.”

Juha Metso
Anne Aikio
Anne Aikio

Yle Sápmin toimittaja Anne Aikio: ”Länsimaissa elää vahvana näkemys, että kaikkea saa lainailla. Kulttuurishoppaillaan eksoottisia elementtejä sieltä täältä ja ajatellaan, että se on okei.

Suomessa uskotaan lisäksi jokamiehenoikeuksiin ja siihen, että kaikki ovat samalla viivalla. On kuitenkin olemassa asioita, jotka eivät kuulu kaikille. Ihmisten pitäisi hyväksyä, että joissakin kulttuureissa voi olla piirteitä, joita ei voi noin vain antaa muiden käyttöön. Itse en pukeutuisi esimerkiksi intiaanipäähineeseen. Se ei vain kuulu minulle. Saamelaispuvussa on kyse samasta asiasta. Se on saamelaisille tärkeä ja merkityksellinen, jopa pyhä.

Usein kuulee suomalaisten sanovan, että saamelainen kulttuuri on osa suomalaisuutta, mutta ei se niin ole. Saamelaisuus on alkuperäiskulttuuri, jossa on oma yhteiskuntajärjestelmänsä.

Välillä vaikuttaa siltä, että suomalaisilla on identiteettikriisi. Ihmiset ovat urbanisoituneet eivätkä enää tiedä, mistä ovat kotoisin, ja siksi lainataan asioita toisista kulttuureista.”

Kaisa Sirén
Niillas Holmberg
Niillas Holmberg

Muusikko Niillas Holmberg: ”On tekopyhää, että samaan aikaan kun saamelaisten symboleja käytetään hyväksi matkailumainonnassa, saamelaisia kansana kohdellaan kaltoin Suomessa.

Saamelaisten näkökannat ovat viime aikoina jääneet valiokunnissa ja eduskunnassa muiden näkökantojen jalkoihin. Saamelaisilta esimerkiksi evättiin taannoin oikeus määritellä itse, kuka on saamelainen ja kuka ei.

Suomessa ollaan siis yleisesti ottaen välinpitämättömiä saamelaisten oikeuksia kohtaan, mutta aina tarpeen tullen saamelainen kuvasto kelpaa kuitenkin koristeeksi. Siitä tulee hyväksikäytetty olo.

Stereotypia saamelaisista on muuttunut viime vuosina. Ennen meitä pidettiin kännäävinä heinähattuina, nyt meitä pidetään mielemme pahoittajina. Mutta aika rautainen sydän saa olla, jos ei ole mistään viime aikoina mieltään pahoittanut.

Kuva saamelaisten herkkänahkaisuudesta vahvistuu median kautta. Kun Visit Finland julkaisi stereotyyppisen mainoksensa, mediat otsikoivat, että ’saamelaiset suuttuivat’. Itse asia ei ollut otsikoissa. Eli se, että valtio rahoittaa näin stereotyyppistä mainontaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat