Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maalaus vai valokuva, valokuva vai maalaus?

Kulttuuri
 
Martin Schoeller: Quentin Tarantino
Martin Schoeller: Quentin Tarantino

Ruotsalaisen Karin Broosin (s. 1950) maalaukset ovat niin hätkähdyttävän hyperrealistisia, että niiden katsominen herättää epäuskoa. Ovatko valokuvantarkat teokset todellakin maalauksia?

Monet Broosin maalauksista esittävät eri-ikäisiä naisia ja lapsia, kuvattuina usein hyvin pohjoismaisen oloisessa luonnossa tai kotiympäristössä arkisissa kohtauksissa.

Broos saa inspiraation teoksiin kotiseutunsa Värmlannin maisemista ja läheltä perhepiiristään. Teokset syntyvät valokuvien pohjalta, joita Broos ottaa esimerkiksi tyttäristään ja lapsenlapsistaan.

Broosin maalausten melankolisia tunnelmia on monesti verrattu muiden muassa amerikkalaismaalari Edward Hopperin (1882–1967) tuotantoon.

Karin Broosilta on parhaillaan esillä noin 70 teoksen näyttely Still Life Tukholman Prins Eugens Waldemarsudde -museossa.

Fotografiskassa puolestaan on parhaillaan esillä Martin Schoellerin valokuvia.

Schoeller (s. 1968) on saksalainen, nykyään New Yorkissa asuva valokuvaaja ja kuvajournalisti. Hänet tunnetaan parhaiten muotokuvistaan, joiden kohteina ovat maailman seuratuimmat ja valokuvatuimmat ihmiset, kuten Obama, Rihanna, Lady Gaga, Zlatan Ibrahimovic, Paris Hilton, George Clooney...

Schoellerille on tyypillistä kuvata kohteensa todella läheltä. Esimerkiksi Obaman kuva on niin tarkka, että hänen ihohuokosensa voisi laskea.

”Käytän salamaa ja valaistusta silmien ja suun korostamiseen. Ne tuovat parhaiten esiin ihmisen yksilöllisyyden, ja samaan aikaan ne osoittavat, miten samanlaisia me kaikki olemme”, Schoeller sanoo Fotografiskan tiedotteessa.

Juoksija Usain Boltin, elokuvaohjaaja Quentin Tarantinon ja rap-artisti Jay-Z:n Schoeller on kuvannut lavastetussa miljöössä.

Schoellerin kuvissa Tarantino repii itsensä pakkopaidasta kyyhkysten täyttämässä eristyshuoneessa. Jay-Z taas istuu apaattisen oloisena nuhjuisessa ravintolassa, kissa vastapäätä. Boltin valokuvaaja on nostanut jalustalle klassisten veistosten viereen.

Münchenissä kasvanut Martin Schoeller opiskeli valokuvausta ensin Berliinissä, mutta muutti jo varhain Yhdysvaltoihin. 1990-luvun alkupuolella hän toimi valokuvaaja Annie Leibovitzin assistenttina.

Schoeller on valokuvannut useille merkittäville lehdille, kuten National Geographic Magazinelle, Timelle ja Voguelle. Schoeller oli pitkään The New Yorker -aikakauslehden valokuvaaja.

Tuolta ajalta ovat peräisin monet hänen julkisuuden henkilöistä ottamansa muotokuvat.

Karin Broos: Still Life, Waldemarsudde, 21.2.2016 saakka. Martin Schoeller: Up Close, Fotografiska, 7.12.2016 saakka.

Martin Schoeller: Michael Douglas
Martin Schoeller: Michael Douglas
Martin Schoeller: Barack Obama
Martin Schoeller: Barack Obama
Marc Broos
Karin Broos: Skogsljus 2, 2013. Foto: Marc Broos
Karin Broos: Skogsljus 2, 2013. Foto: Marc Broos
Marc Broos
Karin Broos: Väggen 1, 2013.
Karin Broos: Väggen 1, 2013.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat